Papa Francisc, care sărbătorește cel de-al 10-lea Crăciun al pontificatului său, a prezidat slujba solemnă de Ajun în Bazilica Sfântul Petru. A fost prima cu o mulțime de aproximativ 7.000 de oameni, după mai mulți ani în care participarea a fost restricționată din cauza pandemiei de COVID.
Alți aproximativ 4.000 de oameni au urmărit slujba de afară, din Piața Sfântul Petru, într-o noapte relativ caldă.
O afecțiune la genunchi îl împiedică pe sfântul părinte să stea în picioare pentru perioade lungi, așa că a delegat un cardinal să fie principalul celebrant la altarul celei mai mari biserici a creștinătății.
Așezat într-o parte a altarului pentru cea mai mare parte a slujbei, papa și-a țesut predica în jurul temei lăcomiei, cerând oamenilor să privească dincolo de consumerismul care „a împachetat” sărbătoarea, să-i redescopere sensul și să-și amintească de cei care suferă din cauza războiului și a sărăciei.
„Bărbații și femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăție și putere, își consumă chiar și vecinii, frații și surorile”, a spus Papa. „Câte războaie am văzut! Și în câte locuri, chiar și astăzi, demnitatea umană și libertatea sunt tratate cu dispreț!”, a adăugat Suveranul Pontif.
Din februarie, când Rusia a invadat Ucraina, papa Francisc a vorbit împotriva războiului la aproape fiecare eveniment public, cel puțin de două ori pe săptămână, denunțând atrocități și agresiune neprovocată.
Papa nu a menționat în mod specific Ucraina sâmbătă seară.
„Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi și vulnerabili”, a adăugat el.
„Mă gândesc mai ales la copiii consumați de război, sărăcie și nedreptate”.
Făcând o paralelă între pruncul Isus născut într-o iesle și sărăcia din zilele noastre, Papa a spus: „În ieslea respingerii și a disconfortului, Dumnezeu se face prezent. El vine acolo pentru că acolo vedem problema umanității noastre: indiferența produsă de graba lacomă de a poseda și de a consuma”.
Anterior, în cursul acestei acestei luni, Papa i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puțin pentru sărbătorile și cadourile de Crăciun și să trimită diferența ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă iarna.
Duminică, urmează să transmită binecuvântarea și mesajul său bianuale „Urbi et Orbi” („Către oraș și către lume”) de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru.
Foto: EPA