Papa Francisc a sosit duminică la Mosul pentru a se ruga în acest oraş din nordul Irakului, odată un bastion al grupului jihadist Statul Islamic, unde în prezent nu au mai rămas mai mult de câteva zeci de familii de creştini.

Statul Islamic a profanat lăcașurile de rugăciune și a decapitat statuile religioase. Zeci de mii de creștini au fost nevoiți să fugă, în vreme ce aceia care au rămas și-au văzut proprietățile furate și au fost nevoiți să plătească o taxă sau să se convertească la islam.

În prealabil, duminică, Papa a ajuns în orașul Irbil, unde a fost primit de șeful regiunii kurde, Nechirvan Barzani.

Apoi, a călătorit cu elicopterul spre Mosul, unde a vizitat Piața Bisericii, rugându-se pentru victimele războiului purtat cu Statul Islamic, care a ucis mii de civili.

Înconjurat de ruinele a patru biserici, Suveranul Pontif a spus că exodul creștinilor din Irak și în general din Orientul Mijlociu a făcut „un rău ireparabil nu doar indivizilor și comunităților afectate, ci și societății, pe care au lăsat-o în urmă”.

„Aici, la Mosul, consecinţele tragice ale războiului şi ostilităţilor sunt într-atât de evidente. Cât de nemilos este faptul că această ţară, leagăn al civilizaţiei, a fost lovită de o asemenea furtună inumană, cu lăcaşuri de cult antice distruse şi mii şi mii de oameni – musulmani, creştini, yazidiţi, care au fost anihilaţi cu cruzime de terorism, şi alţii – ucişi sau strămutaţi forţat”, a spus Papa.

„Astăzi, în ciuda a toate, ne reafirmăm convingerea că fraternitatea este mai puternică decât fratricidul, că speranţa este mai puternică decât moartea, că pacea este mai puternică decât războiul. Această convingere vorbeşte cu o voce mai elocventă decât cea a urii şi violenţei; şi nu poate fi niciodată înăbuşită în sângele vărsat de cei care pervertesc numele lui Dumnezeu umblând pe căile distrugerii”, a adăugat el.

În piață a fost ridicată și o cruce, confecționată din lemnul scaunelor salvate din bisericile distruse.


https://twitter.com/faisaljeber/status/1368212138129559552?ref_src=twsrc%5Etfw 

Persecuția comunității creștine din Irak

Una dintre cele mai vechi comunități creștine din lume, comunitatea din Irak s-a micșorat în ultimele două decenii de la 1,4 milioane de membri la 250.000, adică mai puțin de 1% din populația țării.

Mulți au fugit peste hotare pentru a scăpa de persecuțiile suferite după intervenția militară americană din 2003, care l-a înlăturat pe Saddam Hussein.

Papa, printre ruinele bisericilor din Mosul FOTO: EPA

Un raport al Departamentului de Stat din SUA pe tema libertăților religioase din Irak a arătat că creștinii, dar și musulmanii sunniți se plâng de persecuții din partea forțelor de securitate șiite și de discriminări în educație.

La sosirea sa în Irak, Papa a subliniat că populația creștină ar trebui să aibă un rol mai important în societate.

Slujbă cu 10.000 de oameni în plină pandemie

Papa urma să ajungă duminică și în orașul Qaraqosh, pentru a vizita catedrala din localitate, care este acum reparată după ce a fost jefuită și avariată de militanții ISIS.

În cele din urmă, el urma să țină o slujbă pe un stadion de fotbal din Irbil, la care sunt așteptați 10.000 de oameni.

Există temeri că acest eveniment ar putea contribui la răspândirea virusului, în condițiile în care Irakul se confruntă deja cu un val epidemic agresiv.

Papa și persoanele din delegația sa, inclusiv ziariștii care îi însoțesc, au fost vaccinați. Dar cei mai mulți dintre oamenii care vor asista la evenimente nu au avut această posibilitate. O primă tranșă de 50.000 de doze de vaccin urma să sosească din China în Irak abia luni.

O întâlnire simbolică

Sâmbătă, Papa Francisc s-a întâlnit în orașul sfânt Najaf cu unul dintre cei mai importanți lideri ai islamului șiit, marele ayatollah Ali al-Sistani, lider spiritual pentru milioane de musulmani.

Papa Francisc, alături de marele ayatollah Ali al-Sistani FOTO: EPA

Marele ayatollah l-a întâmpinat pe papă la locuinţa sa modestă din Najaf, sediul clerului şiit din Irak, notează Reuters, care aminteşte că este pentru prima dată în istorie când a avut loc o astfel de întâlnire între un şef al Bisericii Catolice şi un lider al islamului şiit.

Al-Sistani i-a transmis Suveranului Pontif „preocuparea cu privire la faptul că cetăţenii creştini trebuie să trăiască, la fel ca toţi irakienii, în securitate şi pace şi să aibă toate drepturile constituţionale”, potrivit unui comunicat al biroului ayatollahului irakian, citat de EFE.

Conform documentului menţionat, marele ayatollah din Najaf a insistat asupra rolului desfăşurat de autoritatea religioasă în „protejarea tuturor acelora care au suferit nedreptăţi şi pagube în ultimii ani, în special în perioada în care teroriştii au capturat zone ample în mai multe provincii irakiene, unde au comis acte criminale”.

La întâlnirea cu ayatollahul al-Sistani nu a fost semnat niciun document, însă întrevederea a avut rolul de a transmite un mesaj în sine, potrivit experţilor, în contextul în care ayatollahul şiit este un ghid spiritual foarte apreciat pentru seriozitatea şi înţelepciunea sa, inclusiv printre cei care nu aparţin ramurii şiite a islamului, scrie EFE, citată de Agerpres.

Cu această întrevedere în spatele uşilor închise, Suveranul Pontif a întins mâna islamului şiit după ce, în urmă cu doi ani, a semnat un document privind „fraternitatea umană” cu o mare instituţie a islamului sunnit.

Urmărește-ne pe Google News