Finanțele Vaticanului sunt puternic afectate de criza mondială, astfel că micul stat care este inima catolicismului a fost nevoit să apeleze la fondul de rezervă. La fel, pandemia l-a obligat pe Papa Francisc să amâne o campanie anuală de strângere de fonduri de la catolici din întreaga lume, a anunțat Vaticanul, potrivit Reuters.

Administratorii Vaticanului au organizat o reuniune de urgenţă la sfârşitul lunii martie și au dispus îngheţarea promoţiilor, angajărilor şi interzicerea orelor suplimentare, călătoriilor şi evenimentelor majore, potrivit Ziarului Financiar.

O notă internă arată că deciziile, în vigoare pentru restul anului, au fost luate „pentru a atenua, cel puţin pe termen scurt, impactul economic grav … şi pentru a evita măsurile drastice ulterioare”.

Papa este de acord cu toate
restricțiile, dar nu și cu concedierea personalului, potrivit unei
scrisori transmise șefilor de departamente.

Fondul Peters Pence, care aduce aproximativ 50-65 de milioane de dolari anual, îşi propune să ajute activităţile Papei şi să sprijine proiecte caritabile în cele mai nevoiaşe zone din lume. Dar, după mai bine de 30 de ani, Sfântul Scaun a fost obligat să apeleze la fond pentru a continua derularea operaţiunilor şi pentru a completa deficitul bugetar.

Economistul Vaticanului: „Cu
siguranţă avem ani grei înaintea noastră”

Nu mai produc nimic acum muzeele Vaticanului, care generau aproximativ 100 de milioane de dolari anual. Acestea au fost închise începând cu 8 martie şi nu se vor redeschide, probabil, până la sfârşitul lunii, ceea ce înseamnă trei luni de pierderi.

Muzeele sunt cea mai sigură sursă de venituri pentru papalitate și au înregistrat 7 milioane de vizitatori anul trecut.

Chiar şi după redeschidere, oficialii se tem că măsurile de securitate sporite, cerinţele de distanţare socială, noile reglementări în materie de sănătate şi lipsa preconizată a turiştilor internaţionali vor scădea vânzările de bilete şi suvenire.

„Cu siguranţă avem ani grei înaintea noastră”, a declarat miercuri părintele Juan Antonio Guerrero, noul şef al Secretariatului pentru economie al Vaticanului, potrivit site-ului oficial Vatican News.

El a estimat că venitul Sfântului
Scaun va scădea cu 25 până la 45 la sută din cauza
coronavirusului, în funcţie de măsurile de reducere a costurilor.

Deficitul a fost accentuat şi de reducerea chiriilor la cele aproximativ 600 de magazine şi birouri din Roma care aparţin Vaticanului pe perioada epidemiei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News