Episodul a arătat „consecințele rele” pe care le pot avea știrile false, a avertizat Papa, care a adăugat că această știre falsă a dus doar la răspândirea aroganței și a urii.
El le-a cerut utilizatorilor de mass-media socială și jurnaliștilor să demaște tacticile manipulative care duc la diviziune.
În documentul ”Adevărul vă va oferi libertatea – Știrile false și jurnalismul pentru pace” emis de Vatican, miercuri, Papa face apel la un ”jurnalism al păcii” pe fondul unor dezbateri intense la nivel mondial privind modalitățile de a limita răspândirea știrilor false pe platformele sociale și cum ar fi influențat alegerile recente, inclusiv în SUA în 2016.
„Răspândirea știrilor false poate servi la avansarea unor obiective specifice, la influențarea deciziilor politice și la servirea intereselor economice”, a spus Papa.
Comparând știrile false cu mesajul șiret al șarpelui din paradis, el a adăugat: „Trebuie să demascăm ceea ce se poate numi” tactica șarpelui” folosită de cei care se ascund pentru a lovi în orice moment și în orice loc”.
În plus, el a spus că jurnaliștii – pe care el i-a numit „protectorii știrilor” – nu au ” doar un loc de muncă, ci o misiune”.
Papa Francisc a spus că jurnaliștii ar trebui să se concentreze mai puțin pe știrile de ultimă oră și mai mult pe „explorarea cauzelor care stau la baza conflictelor”.
La sfârșitul anului trecut, celebrul dicționar Collins a desemnat expresia ”Fake News” ca fiind cuvântul anului 2017 și va fi introdusă de anul viitor în dicționar ca expresie de sine stătătoare pentru a desemna o informație falsă, deseori senzațională, difuzată sub masca unor reportaje jurnalistice