Mai mulţi lideri de nivel mondial l-au îmbrățișat călduros pe Papa Francisc, 87 de ani, în timp ce acesta se îndrepta spre masa lor ovală uriașă, împins într-un scaun cu rotile.

În cadrul discursului ţinut la Fasano, unde se desfăşoară summitul G7, Papa a spus că inteligenţa artificială reprezintă o „transformare epocală” pentru omenire, dar a avertizat că este nevoie de o supraveghere atentă a tehnologiei aflată în continuă dezvoltare, pentru a păstra viaţa şi demnitatea umană.

„Nicio maşină nu ar trebui să aleagă vreodată să ia viaţa unei fiinţe umane”, a spus Papa Francisc, adăugând că oamenii nu ar trebui să lase algoritmii superputernici să le decidă destinul.

„Am condamna omenirea la un viitor fără speranţă dacă le-am lua oamenilor capacitatea de a lua decizii cu privire la ei înşişi şi la viaţa lor, condamnându-i să depindă de alegerile maşinilor”, a avertizat el.

Papa a recunoscut ambivalența din jurul inteligenței artificiale, spunând că ar putea inspira entuziasm și ar putea extinde accesul la cunoaștere în întreaga lume.

„Totuși, în același timp, ar putea aduce cu sine o nedreptate mai mare între națiunile avansate și cele în curs de dezvoltare sau între clasele sociale dominante și oprimate. Depinde de toată lumea să folosească bine AI, dar sarcina politică este de a crea condițiile pentru ca o astfel de bună utilizare să fie posibilă și fructuoasă”, a adăugat Papa Francisc.

G7 reunește liderii din SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada și Japonia. În plus, premierul italian Giorgia Meloni, gazda summitului, a invitat vineri reprezentanţii altor 10 națiuni să se alăture discuțiilor, inclusiv pe premierul Indiei și pe președinții Turciei și Kenyei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News