Mesajul transmis joi, 21 aprilie, invocă protecția Domnului pentru ca „populația prinsă în zonele de război să fie evacuată și pacea să fie restabilită în curând”. De asemenea, li se cere „celor care conduc națiunile să asculte strigătul poporului pentru pace”.
Apelul Vaticanului vine după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în acord cu Preafericitul Sviatoslav Shevchuk, șeful Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, a cerut un armistițiu timp de patru zile, de joi până duminică, pe durata Paștelui.
Între timp, Rusia a respins propunerea șefului ONU de încetare a focului pentru evacuarea civililor din Mariupol și pentru livrarea de ajutor umanitar în zonele afectate.
Trimisul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a numit propunerile de încetare a focului „pseudo-menținere a păcii, mincinoase și nesincere”, spunând că pauza va oferi Ucrainei un „răgaz” pentru a obține arme.
Și pe 10 aprilie, în ziua în care catolicii au sărbătorit Floriile, Papa Francisc a îndemnat la un armistițiu în Ucraina.
„Lăsați armele! Să-nceapă armistițiul de Paște. Vă cer să vă dezarmați, dar nu pentru a vă reînarma apoi. Vă cer un armistițiu în care să se poarte negocieri reale pentru pace”, spunea atunci Suveranul Pontif.