Secretariatul Sinodului a publicat miercuri, 26 aprilie, regulile de participare la această reuniune. Va fi prima dată când femeile şi laicii vor putea vota la un sinod, o decizie cerută de mult timp pentru acest drept rezervat până în prezent doar clericilor.

Papa a decis includerea a ceea ce un document al Vaticanului a numit „70 de membri non-episcopi care reprezintă diferite grupuri de credincioși ai poporului lui Dumnezeu”.

Episcopilor, arhiepiscopilor şi celorlalţi membri ai ierarhiei religioase aleşi de conferinţele episcopale locale li se vor adăuga „70 de membri, care nu sunt episcopi, care reprezintă alţi fideli şi pot fi preoţi, persoane consacrate, diaconi sau credincioşi laici şi care provin din bisericile locale”.

Aceşti membri vor fi aleşi de Papa Francisc dintr-o listă cu 140 de persoane indicate în timpul reuniunilor internaţionale ale Conferinţelor Episcopale şi ale Adunării Patriarhilor Bisericilor Catolice Orientale.

Vaticanul a cerut ca 50% din cei 70 să fie femei.

La sinoade participă de obicei aproximativ 300 de persoane, așa că cea mai mare parte a celor cu drept de vot vor fi în continuare episcopi. Totuși, schimbarea este remarcabilă pentru o instituție care a fost dominată de bărbați de secole.

Anterior, femeilor li se permitea să participe la sinoade, un organism consultativ papal, în calitate de auditor, dar fără drept de vot.

Această vastă consultare asupra viitorului Bisericii Catolice, deja în desfăşurare în numeroase conferinţe episcopale, va permite măsurarea raporturile de forţă în chestiunile cu miză majoră, precum rolul femeilor, gestionarea cazurilor de pedocriminalitate sau situaţia divorţaţilor recăsătoriţi.

De când a fost ales, în 2013, Papa Francisc a extins progresiv rolul laicilor şi al femeilor în cadrul Bisericii Catolice şi al Vaticanului, mai ales prin creşterea numărului femeilor în Curia, guvernul central al Sfântului Scaun.

  • În 2021, Papa Francisc a numit pentru pentru prima dată o femeie în funcția de viceguvernator al Vaticanului, sora Raffaella Petrini.
  • În același an, a numit-o pe sora Alessandra Smerilli ajdjunct în biroul de dezvoltare al Vaticanului, care se ocupă de problemele justiției și păcii.
  • De asemenea, a numit-o pe Nathalie Becquart, membru francez al Surorilor Misionare Xaviere, drept co-subsecretar al departamentului care pregătește sinoade.

Viitorul sinod se pregătește de doi ani, timp în care catolicii din întreaga lume au fost întrebați despre viziunea lor pentru viitorul Bisericii.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News