Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a numit această vizită un „pelerinaj de penitență” și a declarat că speră că va ajuta la vindecarea nedreptăților făcute de Biserica Romano-Catolică față de indigenii din Canada.
Itinerariul său include opriri în provinciile Alberta și Quebec și în teritoriul nordic Nunavut. Din vizita Papei lipsește o oprire în Columbia Britanică, unde descoperirea în vara trecută a dovezilor privind existența a aproximativ 200 de morminte nemarcate pe terenul unei foste școli rezidențiale a dus la apeluri la nivel național pentru reconciliere. Papa se va afla în Canada până vineri.
În aprilie, Papa Francisc și-a cerut scuze în fața unei delegații indigene care a călătorit la Vatican, afirmând că școlile rezidențiale i-au provocat „durere și rușine”. Acesta a promis să se întâlnească cu comunitățile indigene din Canada și să ajute la eforturile de reconciliere.
Aproximativ 150.000 de copii nativi canadieni, metis și inuiți, au fost luați din familiile lor în această perioadă și plasați în şcolile finanțate de guvern, care făceau parte dintr-o politică menită să asimileze copiii indigeni și să distrugă culturile și limbile indigene.
Biserica romano-catolică a administrat până la 70% din școlile rezidențiale. Au existat peste 130 de astfel de școli răspândite în întreaga țară, ultima fiind închisă în 1996.
Miercuri, Papa va rosti un discurs public în Quebec City, după o întâlnire cu prim-ministrul Justin Trudeau și cu guvernatorul general Mary Simon, prima persoană indigenă care a ocupat această funcție.
Vizita Papei se va încheia cu un zbor spre Iqaluit, în Nunavut, teritoriu nordic al Canadei, unde este așteptat să vorbească în privat cu supraviețuitorii școlilor rezidențiale și să participe la un eveniment public al comunității.