„Vă mulţumesc pentru ceea ce ne spuneţi despre ceea ce este greşit în Biserică, pentru că ne ajutaţi să nu trecem lucrurile sub tăcere şi pentru că aţi dat o voce victimelor abuzurilor”, a spus papa.
Francisc a făcut aceste afirmaţii la o ceremonie de omagiere a doi corespondenţi veterani – Philip Pullella de la Reuters şi Valentina Alazraki de la Noticieros Televisa din Mexic – pentru lunga lor carieră profesională în care au acoperit activităţile Vaticanului.
Un prim scandal de abuz sexual a ajuns pe primele pagini ale ziarelor în 2002, când cotidianul american The Boston Globe a scris o serie de articole care expuneau un tipar de abuz al minorilor de către clerici şi o cultură larg răspândită de tăinuire în cadrul bisericii.
De atunci, scandalurile au zguduit biserica în nenumărate ţări, cel mai recent în Franţa, unde o investigaţie majoră a descoperit în octombrie că clerici francezi au abuzat peste 200.000 de copii în ultimii 70 de ani.
Criticii l-au acuzat pe Francisc că răspunde prea lent la aceste scandaluri după ce a devenit pontif în 2013 şi că a acordat mai multă greutate afirmaţiilor clericilor decât celor ale victimelor abuzurilor.
În 2018 el a încercat să abordeze aceste greşeli ale trecutului, recunoscând public că a greşit în privinţa unui caz din Chile şi angajându-se ca biserica să nu mai încerce niciodată să acopere astfel de abuzuri. În 2019, el a făcut apel la o „luptă totală” împotriva unei infracţiuni „care ar trebui să fie ştearsă de pe faţa pământului”.
Francisc a mai spus sâmbătă că jurnaliştii au misiunea „de a explica lumea, de a o face mai puţin obscură, de a-i face pe cei care trăiesc în ea să se teamă mai puţin”.
Pentru a face acest lucru, Suveranul Pontif a spus că reporterii „trebuie să scape tiraniei” dorinţei de a fi mereu online. „Nu toţi pot fi curajoşi pe e-mail, la telefon sau pe ecran”, a spus el.