Potrivit CNN, scrisoarea îngălbenită și dactilografiată, reprodusă duminică în cotidianul italian Corriere della Sera, este extrem de importantă, deoarece a fost descoperită de un arhivist intern al Vaticanului și făcută publică cu încurajarea oficialilor Sfântului Scaun.
Scrisoarea, datată 14 decembrie 1942, a fost scrisă de părintele Lother Koenig, un iezuit care făcea parte din rezistența antinazistă din Germania, și adresată secretarului personal al papei la Vatican, părintele Robert Leiber, de asemenea german.
Arhivistul Vaticanului, Giovanni Coco, a declarat pentru Corriere della Sera că importanța scrisorii este „enormă, un caz unic”, deoarece arată că Vaticanul deținea informații conform cărora lagărele de muncă erau, de fapt, „fabrici ale morții”.
În scrisoare, Koenig îi spune lui Leiber că sursele au confirmat că aproximativ 6.000 de polonezi și evrei pe zi erau uciși în „cuptoarele SS” din lagărul Belzec de lângă Rava-Ruska, care făcea parte pe atunci din Polonia ocupată de germani și care acum se află în vestul Ucrainei.
„Noutatea și importanța acestui document derivă dintr-un fapt: acum avem certitudinea că Biserica Catolică din Germania i-a trimis lui Pius al XII-lea știri exacte și detaliate despre crimele care se săvârșeau împotriva evreilor”, a declarat Coco pentru ziar, al cărui articol a fost titrat: „Pius al XII-lea știa”.
Întrebat de intervievatorul de la Corriere dacă scrisoarea arată că Pius știa, Coco a răspuns: „Da, și nu numai de atunci.”
Scrisoarea făcea referire la alte două lagăre naziste, Auschwitz și Dachau, și sugera că au mai existat și alte scrisori între Koenig și Leiber care fie au dispărut, fie nu au fost încă găsite.
Susținătorii lui Pius spun că acesta a lucrat în spatele ușilor închise pentru a-i ajuta pe evrei și că nu a vorbit pentru a preveni înrăutățirea situației catolicilor din Europa ocupată de naziști. Detractorii săi spun că nu a avut curajul să vorbească despre informațiile pe care le deținea, în ciuda rugăminților venite din partea puterilor aliate care luptau împotriva Germaniei.
Scrisoarea se afla printre documentele despre care Coco a spus că au fost păstrate la întâmplare în Secretariatul de Stat al Vaticanului și doar recent au fost predate arhivelor centrale unde lucrează.
Suzanne Brown-Fleming, director al programelor academice internaționale de la Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA din Washington DC, a declarat pentru Reuters într-un e-mail că publicarea a arătat că Vaticanul ia în serios declarația Papei Francisc că „Bisericii nu îi este frică de istorie” atunci când a ordonat deschiderea arhivelor din timpul războiului în 2019.
„Există atât dorință, cât și sprijin pentru o evaluare atentă a documentelor dintr-o perspectivă științifică – fie că este favorabilă sau nefavorabilă în ceea ce dezvăluie documentele”, a spus ea.
Brown-Fleming, Coco și Kertzer vor face parte dintr-o conferință importantă despre Pius și Holocaust luna viitoare la Pontifical Gregorian, sponsorizată de organizații catolice și evreiești, Departamentul de Stat al SUA și grupuri de cercetare a Holocaustului israeliene și americane, printre altele.