Ultima realizare a inventatorului poarta denumirea de „papusa care creste”. Ea a captat atentia publicului, dar si a specialistilor, la Salonul National de Inventica, eveniment care a avut loc in luna decembrie 2003 in Capitala.
Tehnic, papusa suceveanului este o jucarie care creste in marime pe masura ce este „hranita” de utilizator. in prezent, in lume exista tot felul de astfel de jucarii, insa foarte complicate, cu circuite electronice pe masura. Papusa imaginata de Bogdan este prevazuta cu un sistem de tuburi care au la capete niste terminale de crestere, o supapa, precum si un minicompresor electric. Toate acestea ii confera jucariei „capacitatea” de a creste, dar si de a reveni la dimensiunile originale. „Se mai cunoaste si inventia cu numele „Growing Doll” US Patent nr. 6413142, al carei autor este dr. Virginia Westler, dar aceasta papusa, o data umflata, nu se mai poate dezumfla”, explica tanarul Bogdan Brezuica. Tuburile interioare ale papusii inventate de Bogdan sunt putin expandabile, „articulatiile” membrelor fiind completate de alte tuburi de acelasi gen, cu ajutorul carora se efectueaza cresterea in lungime a bratelor. „Aerul este pompat in tuburi prin intermediul unui mini-compresor, asemanator celui de la acvarii. Compresorul este alimentat de la niste baterii, aflate intr-un loc accesibil, pentru a putea fi schimbate usor la nevoie. Circuitul compresorului e inchis sau deschis de un contact, atunci cand jucaria este „hranita” – practic, atunci cand biberonul este introdus in gura. Aerul este absorbit printr-o valva, cu ajutorul careia jucaria se poate si dezumfla la nevoie”.
Se pot face si animale care cresc
„Jucaria se poate confectiona in forma de papusa, dar si in forma de animale”, detaliaza inventatorul. Bogdan Brezuica spune ca a luat legatura cu singura fabrica de papusi din Romania, de la Arad, dar ca managerii acesteia nu s-au aratat interesati. Potrivit inventatorului, costul de productie al unei asemenea jucarii nu ar trece de cateva sute de mii de lei.