Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat sancțiuni împotriva RT, acuzând Moscova de tentative de influențare a alegerilor prezidențiale. Zece persoane și două organizații sunt vizate de sancțiuni. Grupul media Rossiia Segodnia și cinci filiale ale sale, inclusiv RT și Sputnik, au fost sancționate.

Restricțiile au fost impuse și împotriva redactorului-șef al RT, Margarita Simonian, și împotriva a doi dintre adjuncții săi, Elizaveta Brodskaia și Anton Anisimov. De asemenea, pe lista sancțiunilor se află șeful adjunct al serviciului de difuzare a informațiilor Andrei Kiiașko, managerul de proiect media digitală Konstantin Kalașnikov și angajata departamentului de proiecte media digitală Elena Afanasieva.

Cei de mai sus sunt acuzați că au recrutat pe ascuns persoane influente din social media pentru a influenţa opinia publică din SUA şi a răspândi mesaje pro-Kremlin.

Departamentul de Stat a impus restricții de viză și a oferit recompense pentru informații despre interferențele străine în alegeri. Grupul media Russia Today și filialele sale din SUA trebuie să raporteze despre angajați și proprietăți.

ANO Dialog și directorul său general, Vladimir Tabak, au fost, de asemenea, sancționați. Trezoreria SUA a declarat că „actorii guvernamentali ruși au folosit de mult timp o varietate de instrumente, cum ar fi inteligența artificială generativă, deepfake-urile și dezinformarea, în încercarea de a submina încrederea în procesele și instituțiile electorale ale Statelor Unite”.

Departamentul de Justiție al SUA a acuzat doi angajați RT, Konstantin Kalașnikov și Elena Afanasieva, de încălcarea legii privind agenții străini și spălarea banilor. Aceștia au cheltuit aproape 10 milioane de dolari pentru publicarea de videoclipuri cu propagandă prorusă și dezinformare pe rețelele de socializare.

Margarita Simonian a reacționat pe canalul său Telegram: „Da, bine! M-am trezit”, a scris ea. Conform CNN, pe 4 septembrie, Statele Unite urmau să acuze Rusia de tentative de influențare a alegerilor prezidențiale din 2024.

Simonian este deja sancționată de Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări occidentale din cauza invaziei rusești în Ucraina. Totuși, până acum, Statele Unite nu au impus sancțiuni împotriva ei.

FBI, scrie News.ro, a solicitat separat permisiunea instanţei de a confisca 32 de domenii de internet despre care guvernul american afirmă că sunt implicate în eforturi de „influenţă străină răuvoitoare”, inclusiv încercări de a submina sprijinul public pentru ajutorul acordat de SUA Ucrainei în războiul cu Rusia.

RT a răspuns ridiculizând acuzaţiile. „Trei lucruri sunt sigure în viaţă: moartea, taxele şi interferenţa RT în alegerile din SUA”, a declarat sarcastic postul de televiziune.

Departamentul de Justiţie a avertizat anterior că Rusia rămâne o ameninţare la adresa alegerilor prezidenţiale. Oficialii americani au declarat că Rusia nu şi-a schimbat preferinţele faţă de alegerile prezidenţiale americane anterioare, indicând că Moscova îl favorizează pe Trump.

Evaluările anterioare ale serviciilor de informaţii americane au constatat că Moscova a încercat să îl ajute pe Trump în 2016, când a învins-o pe democrata Hillary Clinton, şi în 2020, când a pierdut în faţa democratului Joe Biden. Moscova a negat acuzaţiile.

Lisa Monaco, al doilea oficial ca rang din Departamentul de Justiţie, a declarat luna trecută că preşedintele rus Vladimir Putin şi împuterniciţii săi au adoptat tehnici din ce în ce mai sofisticate, vizând grupuri specifice de alegători şi pe cei din statele unde lupta electorală este acerbă.

În iulie, Departamentul de Justiţie a declarat că a întrerupt o campanie rusă pe social media, cu linkuri către RT, care răspândea în secret mesaje pro-Kremlin.

Luna trecută, FBI a percheziţionat locuinţele a doi americani care aveau legături cu presa de stat din Rusia – fostul inspector pentru armament al Organizaţiei Naţiunilor Unite Scott Ritter şi Dimitri Simes, un consilier al campaniei lui Trump din 2016.

Guvernul SUA a acuzat, de asemenea, Iranul că încearcă să influenţeze viitoarele alegeri prin operaţiuni cibernetice împotriva campaniilor Trump şi Harris. Campania Trump a declarat că Iranul se află în spatele scurgerii de documente interne ale sale către mass-media americane.

Agenţiile americane de informaţii au evaluat că China nu intenţionează să intervină în cursa prezidenţială pentru a favoriza un candidat. Cu toate acestea, Reuters a relatat marţi că o operaţiune pe social media legată de Beijing denigrează politicieni americani şi transmite mesaje de dezbinare înainte de alegeri, pretinzând că este vorba despre conturi ale unor alegători americani.

Urmărește-ne pe Google News