Ie, șorț cu dantelă, fotă, batic și opincuțe. Toate lucrate manual. Așa îmbracă păpușile Elena Mateescu (68 de ani). Sunt “nepoțelele” sale, căci ei i se spune “bunica” păpușilor tradiționale. De când era mică îi era drag să îmbrace păpuși. “Păpușelele au fost o plăcere a mea de când eram mică. Sora mea ne confecționa păpuși din cârpă și când mergea la câmp cu căruța, acolo ne jucam cel mai mult. Iar mie îmi plăcea să le îmbrac”, povestește femeia, meșter popular în Curtea de Argeș.
Tocmai pentru că au pasionat-o țesăturile, a făcut o școală de meserii pe acest profil. Nu a lucrat în domeniu, dar nu a renunțat la pasiunea ei de a face haine pentru păpuși. De 12 ani îmbracă păpuși în costume tradiționale românești. “Mi-a venit ideea să îmbrac păpuși în costume populare, pentru ca cei mici să știe ce înseamnă un costum popular tradițional din zone diferite zone ale țării”, spune Elena Mateescu.
Le vinde la Târgul din Piața Constituției
Este o muncă de migală, după cum ea însăși recunoaște, dar zice că atunci când îți place ceea ce faci, restul nu mai contează. Îmbrăcatul unei păpuși poate dura o zi întreagă. “Le pieptăn, le împletesc și sunt atentă la toate detaliile vestimentare, inclusiv opincuțe asortate să aibă”, mai spune “bunica” păpușilor.
Recunoaște că a îmbrăcat și păpuși-băieți, dar munca la costumele lor i se pare mai grea decât cea la păpușile-fete. Cel mai greu de lucrat sunt păpușile mici, unde totul trebuie făcut la milimetru. La cele mari, cusătura se face mai repede. Elena Mateescu îmbracă păpușile în costume specifice multor zone ale țării, cu excepția Maramureșului. Prețul unei păpuși este de 40 de lei. Zilele acestea, pe ”bunica” păpușilor și pe ”nepoțelele” ei le găsiți la Târgul de Crăciun din Piața Constituției.
CITEȘTE ȘI:
Vremea în weekendul 9-10 decembrie: ninsori şi viscol la munte, precipitaţii mixte şi vânt puternic în restul țării
Secretele Casei Poporului | «Ceauşescu voia să umble cu maşina pe sub Bucureşti»