Cuprins:
UPDATE 11:55: Parada militară s-a încheiat. Ultimii care au defilat au fost membrii fanfarei militare.
UPDATE 11:15: La defilare participă aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.
UPDATE 11:00: A începutul parada militară de la Arcul de Triumf. Președintele Klaus Iohannis a sosit în piață și a salutat trupele prezente la defilare. Directorul Statului Major al Apărării, maior-general Corneliu Postu a dat startul începerii paradei militare.
Defilarea avioanelor și elicopterele a fost anulată din vremii neprielnice.
La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie în București
Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti va începe la ora 11.00, joi, 1 decembrie.
Ministerul Apărării a anunțat că peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la paradă.
Vor defila și aproximativ 150 de militari străini, din cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.
La începutul ceremoniei se va intona imnul național al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmând apoi depunerea unei coroane de flori de către președintele Klaus Iohannis, în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc și păstrarea unui moment de reculegere.
Ce echipamente militare se vor vedea la parada de 1 decembrie
În premieră vor fi prezentate sistemele HIMARS și Patriot aflate în dotarea Armatei române. În ceea ce privește tehnica militară modernă, în detașamentul de defilare se vor regăsi și blindatele Piranha V, iar escadrila de F-16 va survola Arcul de Triumf, notează Defense România.
Potrivit Radio România Actualități, care îl citează pe generalul maior Gheorghiță Vlad, comandantul paradei, la ceremonia care va avea loc cu prilejul Zilei Naționale vor participa vor participa 1.500 de militari, 30 de aeronave şi aproximativ 100 de autovehicule.
În luna septembrie a anului trecut România a recepționat primul sistem Patriot. România este cea de-a 17-a ţară care deține în dotare o astfel de capabilitate şi cea de-a şaptea din rândul ţărilor membre NATO, mai scrie sursa citată.
Cum circulă transportul în comun pe 1 Decembrie
Pe 1 Decembrie, autobuzele, tramvaiele și troleibuzele din București vor circula după un program special, potrivit STB. Mai precis transportul public în comun va funcționa conform programului unei zile de duminică. Programul complet de circulație al fiecărei linii de autobuz, tramvai și troleibuz este pe site-ul STB.
Metroul bucureștean va circula pe 1 Decembrie la un interval de 10 minute.
„În perioada 30 noiembrie-4 decembrie, circulația trenurilor de metrou se va desfășura conform graficelor aprobate pentru weekend și sărbători legale, la un interval de 10 minute, pe toate magistralele de metrou”, a transmis Metrorex.
Totodată, românii care vor veni la Arcul de Triumf de 1 Decembrie, pentru a asista la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naționale, vor beneficia de „trenuri suplimentare, după caz, pentru preluarea fluxurilor crescute de călători”.
Restricții de circulație în București pentru parada de Ziua Națională
Traficul rutier va fi restricționat în „Piața Arcul de Triumf” și în zonele adiacente joi, 1 decembrie. Restricții vor fi și pentru repetițiile care au loc înainte de parada militară.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) anunță mutarea temporară a stației „Arcul de Triumf” și modificarea traseelor a șapte linii de autobuz din zonă.
Astfel, staţia de autobuz „Arcul de Triumf” (aferentă liniilor 131, 331, 331B, 335, 361 și 783) situată ȋn Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul spre Piaţa Presei, va funcționa pe bd. Mareșal Constantin Prezan în zilele de 25 (începând cu ora 8.00), 26, 28, 29 și 30 noiembrie 2022.
În zilele de 27 noiembrie și 1 decembrie va fi suspendată, și stația mutată pe bd. Mareșal Constantin Prezan, în perioada devierii totale a circulației în zonă.
În vederea desfăşurării repetiţiei generale, precum şi a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, în zilele de 27.11.2022 şi 1.12.2022, între orele 4.00 și 18.00, traficul rutier va fi restricționat total pe bd. Regele Mihai I (între Piaţa Presei şi Piaţa Arcul de Triumf), pe șos. Kiseleff (între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei), pe str. Alexandru Constantinescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti), pe bd. Mareșal Constantin Prezan, precum şi pe bd. Mareşal Alexandru Averescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti).
Ca urmare, de la ora ieșirii vehiculelor pe trasee și până la ridicarea restricțiilor de circulație, următoarele linii de autobuz vor fi deviate astfel:
- Linia 131 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe bd. Aviatorilor, bd. Beijing, str. Nicolae Caramfil, bd. Aerogării, șos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa;
- Linia 205 va funcţiona pe traseul actual între terminalul „Strǎuleşti” şi Piaţa Presei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe bd. Mărăşti, str. Alexandru Constantinescu, bd. Ion Mihalache, apoi traseul actual;
- Linia 282 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Șoseaua Fundeni” şi intersecţia str. Radu Beller/Calea Dorobanţi, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Calea Dorobanţi, bd. Iancu de Hunedoara, prin Pasajul Victoria, șos. Nicolae Titulescu, apoi traseul actual;
- Linia 331 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe bd. Aviatorilor, bd. Beijing, str. Nicolae Caramfil, bd. Aerogării, șos. Bucureşti-Ploieşti, bd. Poligrafiei, apoi traseul actual;
- Linia 335 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Faur” şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri pe bd. Aviatorilor, bd. Beijing, str. Nicolae Caramfil, bd. Aerogării, șos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa;
- Linia 361 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Complex Comercial Băneasa” şi intersecţia șos. Bucureşti-Ploieşti/bd. Aerogării, apoi pe un traseu modificat pe bd. Aerogării, str. Nicolae Caramfil, bd. Beijing, bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Cal. Victoriei, apoi traseul actual pȃnă la Piaţa Unirii, cu întoarcere pe bd. I.C. Brătianu, bd. Nicolae Bălcescu, bd. Gheorghe Magheru, bd. Lascǎr Catargiu, Piaţa Victoriei, bd. Aviatorilor, bd. Beijing, str. Nicolae Caramfil, bd. Aerogării, șos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa;
- Linia 783 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe bd. Aviatorilor, bd. Beijing, str. Nicolae Caramfil, bd. Aerogării, șos. Bucureşti-Ploieşti, apoi pe traseul actual.
Cine transmite parada militară de Ziua Națională
Televiziunea Română va transmite live evenimentul.
Parada militară poate fi urmărită și pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.
Cum va fi vremea pe 1 decembrie
Vremea astăzi, 1 Decembrie, este rece, temperatură fiind de maxim 1-2 grade. Sunt așteptate ploi și temporar lapoviţă şi ninsoare, conform prognozei speciale emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru municipiul Bucureşti.
Concerte live în Piața Constituției
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat că pe 1 Decembrie vor avea loc concerte live în Piaţa Constituţiei, unde este amplasat şi Târgul de Crăciun. Pe scenă vor urca Lavinia Goste alături de maestrul dirijor Marius Zorilă, Orchestra Naţională „Valahia” şi invitatul de onoare Valentin Samfira, care vor interpreta melodii populare, colinde și cântece tradiționale.
Totodată, iubitorii fotbalului pot urmări meciurile Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar pe ecranele special amenajate acolo.
Ce sărbătorim pe 1 Decembrie – care este semnificația zilei
În urmă cu 103 ani, în 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare.
La 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. Pe lângă Transilvania în sine, sunt alipite regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș. Astfel, se creează un singur stat.
În acel moment, Vasile Goldiș a citit proclamația, care decreta:
Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.
Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria.
Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.
În perioada 1866 – 1947, ziua națională a fost sărbătorită în data de 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității.
În perioada comunistă, între 1948 și 1989, ziua națională era sărbătorită la 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.
După Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României.
Paradă militară de 1 Decembrie la Alba Iulia
Zeci de mii de oameni sunt așteptați de 1 Decembrie la Alba Iulia, pentru a serba Marea Unire.
Ziua Națională aduce și în acest an mai multe evenimente organizate de administrația locală și județeană – primirea soliilor din toate zonele ţării, slujbe religioase, depuneri de coroane, parada militară, dar şi concerte.
La Alba Iulia, printre cele mai așteptate momente ale zilei este Parada Militară, care are loc de la ora 12.00. Ziua festivă se va încheia cu un foc de artificii, au anunțat autoritățile locale.
Erată: Într-o versiune anterioară a acestui text am prezentat eronat prognoza meteo, notând că temperaturile ajung și la 10 grade, dar astăzi temperaturile maxime anunțate de meteorologi sunt de maxim 1-2 grade. Ne cerem scuze pentru eroare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro