UPDATE 12.00: Parada militară se încheie cu defilarea Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, singura unitate a Armatei României care are ca responsabilitate principală la pace executarea activităților de ceremonii și onoruri militare la cel mai înalt nivel, unitate aflată în subordinea Statului Major al Apărării.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 19UPDATE 11.50: La parada participă și sistemul de rachete Patriot, rachete sol-aer aflate în dotarea armatei române. Anul acesta, în data de 15 noiembrie 2023, a avut loc primul exercițiu tactic cu trupe și trageri reale Patriot Spark 23.
Sistemul Patriot, aflat și în dotarea armatelor altor state membre NATO, printre care SUA, Germania, Olanda, Grecia, Spania și Polonia, a fost testat în luptă și a fost întrebuințat de-a lungul timpului, la interceptarea și neutralizarea platformelor aeriene cu și fără pilot, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice în teatrele de operații din Irak și Siria.
UPDATE 11.30: A început parada aeriană la care participă avioane și elicoptere din dotarea MApN, MAI și SRI. Cei prezenți pot vedea, printre altele, avioane F-16 sau Eurofighter Typhoon, ultimele din dotarea armatei germane.
În premieră, participă la Parada de Ziua Națională, unul dintre cele două avioane Learjet Bombardier 75, intrate în acest an în dotarea Inspectoratul General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne.
UPDATE 11.15: La paradă iau parte și Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii și Detașamentul Grupului de Luptă Multinațional al NATO, dislocat în România din 2022, format din militari francezi, luxemburghezi și belgieni.
Francezii participă cu trei plutoane de tancuri și un pluton de recunoaștere. Pe sub Arcul de Triumf trec tancuri grele franceze Leclerc.
Mii de oameni prezenți la parada vor mai putea vedea noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.
O altă premieră va fi și prezența la expoziția statică a primei drone Bayraktar TB2 pe care România o va recepționa în curând.
UPDATE 11.08: Comandantul Paradei Militare Naționale este generalul-maior Ciprian Marin, șeful Statului Major al Forțelor Terestre. „Ofițer cu o carieră militară excepțională, generalul Marin a îndeplinit cu succes mai multe funcții la toate nivelurile ierarhice ale Armatei României. Începând din aprilie 2023, este șeful Statului Major al Forțelor Terestre”, potrivit MApN.
UPDATE 11.00: Parada militară de Ziua Națională din București a început oficial prin sosirea președintelui Klaus Iohannis. Urmează să fie intonat imnul național, iar apoi va fi depusă o coroană.
La parada militară din acest an participă, pe lângă militarii români, și 2.400 de militari din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, SUA și Țările de Jos și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.
UPDATE, ora 10.45: Programul oficial al paradei din București, prezentat de Ministerul Apărării:
- 11.00-11.02 – sosirea Președintelui
- 11.02-11.05 – Imnul de Stat
- 11.05-11.07 – depunerea coroanei
- 11.07-11.10 – constituire detașamente de defilare; survol zona Arc Triumf
- 11.10-11.23 – defilare detașamente terestre
- 11.23-11.26 – survol elicoptere
- 11.26-11.53 – defilare detașamente tehnică pe roți
- 11.53-11.55 – survol Aeroclubul României
- 11.55-12.00 – defilare Bg 30 Gardă
- 12.00 – plecarea Președintelui
UPDATE 1 decembrie, ora 7.10: Manifestările de 1 Decembrie organizate azi de MApN încep la ora 9.00, cu o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, în memoria eroilor români care şi-au jertfit viaţa pe câmpurile de luptă, potrivit MApN.
De la ora 11.00, în jur de 2.400 de militari şi specialişti vor defila, în Piața Arcul de Triummf, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Marcel Ciolacu şi a preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă.
Cuprins:
La parada de 1 Decembrie vor defila și aproximativ 130 de mijloace tehnice – tancuri, transportoare blindate, autovehicule militare, tunuri, lansatoare de rachete, sisteme de artilerie antiaeriană -, dintre care 40 sunt aeronave, adică avioane de luptă și elicoptere.
Alături de militarii români, la parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Olanda, dar și militari din țările aliate NATO, a transmis Ministerul Apărării. Militarii străini sunt prezenți cu 23 de echipamente terestre și militare, inclusiv aeronave de luptă din Germania, Statele Unite ale Americii și Turcia.
După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.
Evenimentele din București se încheie la ora 19.00 cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.
Ce sărbătorim pe 1 decembrie – care este semnificația zilei
Pe 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. De atunci, s-a creat un singur stat național în așa-numita „Marea Unire”.
Granița României era în vest, pe Tisa, incluzând o bucată importantă din Ungaria de azi și din Serbia de azi (Banatul sârbesc). Pierderea masivă de teritorii a determinat Ungaria să declare război României și Cehoslovaciei în 1919, acesta terminându-se după ce Armata Română a cucerit Budapesta în august 1919.
După Revoluția din 1989, data de 1 decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României. Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989, ziua națională era data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În intervalul 1866-1947, ziua națională era sărbătorită pe 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității.
La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie în București
Parada Militară Națională 2023 începe vineri, 1 decembrie, la ora 11.00, cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf.
Restricții de circulație în București pentru parada de Ziua Națională
Brigada Rutieră va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto pe toate străzile adiacente și bulevardele din zona Arcul de Triumf, pentru 28 noiembrie și 1 decembrie.
Practic, toată zona de centru a Capitalei va fi blocată, este vorba despre perimetrele cuprinse între Piața Victoriei și Piața Aviatorilor, astfel
- din 27 noiembrie, ora 8.00, până pe 1 decembrie, ora 17.00: închiderea alveolei, în dreptul stației S.T.B., din Piața Arcul de Triumf, pe sensul de mers dinspre bd. Mareșal C-tin Prezan către Piața Presei Libere
- între 27 noiembrie, ora 14.00 și 28 noiembrie, ora 18.00 și 30 noiembrie, ora 14.00 – 1 decembrie, ora 18.00: restricționarea parcării pe șos. Kiseleff (rond Kiseleff) din dreptul Monumentului Infanteriei, restricționarea parcării pe str. Docenților, restricționarea parcării pe Aleea Pescăruș
- pe 28 noiembrie, între orele 3.00 și 13.00, restricționarea traficului pe șos. Kiseleff și restricționarea traficului pe bd. Prezan, str. Alexandru Constantinescu, bd. Averescu, str. Ion Mincu, str. Barbu Delavrancea, str. Nicolae Ionescu, str. Ady Endre, str. Sg. Vasile Dorobanțu, str. Docenților, str. Mahatma Gandhi și pe str. Petofi Sandor, str. Clucerului, str. Gheorghe Brătianu, str. Uruguay, str. Monetăriei și aleea Primo Nebiolo
- între 30 noiembrie, ora 9.00 – 1 decembrie, ora 14.30, restricționarea traficului în Piața Arcul de Triumf, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale
- pe 1 decembrie, între orele 3.00 și 14.30, restricționarea traficului rutier pe șos. Kiseleff, precum și a tuturor străzilor adicente din proximitate
Vezi harta restricțiilor de circulație în București pe 1 Decembrie!
Cine transmite parada militară de Ziua Națională
La fel ca în ultimii ani, Televiziunea Română, în calitate de „official broadcaster”, va asigura semnalul de televiziune care va putea fi preluat de toate posturile private în mod gratuit.
Cum va fi vremea pe 1 decembrie
Temperaturile prognozate pentru 1 decembrie vor fi peste cele normale și vor ajunge în partea de sud și la București la aproximativ 13… 15 grade Celsius. De Ziua Națională a României nu sunt așteptate ploi în Capitală.
Paradă militară de 1 Decembrie la Alba Iulia
Programul evenimentelor din cetatea Marii Uniri începe dimineața, la 9.30 și se termină seara, la 20.30, a anunțat Primăria.
- 9.30 Veșnică recunoștință oamenilor Unirii – Ceremonii de pomenire la mormintele lui Ion Arion, Samoilă Mârza, Florian Medrea, Dominic Medrea, Camil Velican, Aurel Sava, Cimitirul Maieri
- 11.00 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun – Reconstituire istorică, Piața Cetății Alba Carolina
- 11.15 Discursul lui Vasile Goldiș – Moment evocator, Sala Unirii
- 12.00 Te Deum, Catedrala Încoronării
- 12.20 Focuri de artificii de zi, Esplanada Catedralei Încoronării
- 13.00 Caleidoscopul Unirii – Animație, prezentări, reenactment istoric, Piața Cetății Alba Carolina, Aleea Muzeului
- 13.00 Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia și Rugăciune de mulțumire, Monumentul Unirii
- 14.00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, Monumentul Unirii
- 15.00 Defilare militară dedicată Zilei Naționale a României, bulevardul 1 Decembrie 1918
- 15.30 Marea Unire a Bucătarilor – Masa populară, Curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei
- 15.30 România Tradițională – spectacol folcloric susținut de artiști din toate zonele istorice ale României: Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cornel
Borza, Traian Jurchela, Ciprian Roman, Cristian Fodor și alții, Piața Cetății Alba Carolina - 18.00 Caleidoscopul Unirii – Animație, prezentări, reenactment istoric, Piața Cetății Alba Carolina, Aleea Muzeului
- 19.30 Un secol de dor – Concert eveniment cu Grigore Leșe și invitații săi – soprana Mihaela Pletea, Maria Chifu, Ioana Demetra Gârleanu, Taraful Cătălin Iancu, Piața Cetății Alba Carolina
- 20.30 La mulți ani, România! – Spectacol de artificii, Piața Cetății Alba Carolina
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mihaelamicu2001 • 05.12.2023, 10:51
Jumatate din privitori nici nu stiu despre ce este vorba exact.
Flori08 • 03.12.2023, 00:40
Buna seara. Pot apela la bunavointa dvs și a găsi o modalitate de a intra in posesia catorva poze(copii mei, cei care se strang in brațe). Este minunata poza, plina de emotie si am inteles ca ati realizat mai multe cadre. Mulțumesc anticipat.