Parada militară de la Alba Iulia
La Alba Iulia, parada militară organizată de Ziua Națională a României va reprezenta momentul central al festivităților. Parada are loc pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 și a început la ora 14:00.
Peste 1.000 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Crucii Roșii Române – Filiala Alba-Iulia vor participa la eveniment.
Dispozitivul de defilare va include atât trupe și tehnică de luptă din România, cât și din țări aliate, precum Belgia, Franța și Polonia, reprezentând structuri din Brigada Multinațională Sud-Est și Grupul de luptă al NATO dislocat la Cincu.
Parada va aduce în fața publicului atât forțe militare impresionante, cât și o demonstrație a solidarității internaționale, fiind un simbol al unității și al cooperării sub egida NATO.
Parada militară Timișoara
La Timișoara, evenimentele dedicate Zilei Naționale vor fi mai restrânse anul acesta, deoarece o parte semnificativă a personalului Ministerului de Interne va asigura securitatea secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare.
Parada militară a început la ora 12:00, în fața Catedralei Mitropolitane. Dimineața, la Cimitirul Eroilor, a avut loc o ceremonie de comemorare.
La parada din Timișoara au participat trei plutoane de militari, jandarmi, polițiști locali, pompieri și polițiști de penitenciar. În deschiderea, patru avioane ușoare au zburat în formație deasupra centrului orașului. La finalul ceremoniei, reprezentanți ai Autorității Vamale au făcut o demonstrație cu câini dresați pentru depistarea drogurilor, relatează ziarul Opinia Timișoarei.
Parada militară de la Iași
În Iași, Ziua Națională a fost marcată cu o paradă militară care a început la ora 11:30, în Piața Palatului Culturii.
Primar Iașiului, Mihai Chirica, a depus flori în cinstea eroilor României, în cadrul ceremoniei oficiale dedicate Zilei Naționale, scrie ziarul local Bună Ziua Iași.
La eveniment a participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, alături de alți oficiali precum Silviu Macovei, Bogdan Cojocaru, primarul Mihai Chirica și viceprimarul Daniel Juravle și prefectul județului Iași, Felix Guzgă.
Evenimentele au inclus un Te Deum, discursuri oficiale și parada militară.
Parada militară de la Craiova
Alegerile parlamentare au determinat schimbarea programului obișnuit de 1 Decembrie la Craiova. Prefectura Dolj a organizat o ceremonie militar-religioasă și o defilare a detașamentelor, însă fără parada cu tehnică de luptă, a transmis Radio Oltenia.
Ceremonia a început la ora 11.00 și a inclus toate momentele importante: intonarea imnului național, slujba religioasă, depunerea de coroane de flori și defilarea.
Parada militară de la Cluj
De Ziua Națională a României a avut loc o Paradă Militară și în Municipul Cluj Napoca. Aceasta a început la ora 12:00, în Piața Avram Iancu. Evenimentele au fost organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina”.
Circa 300 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Ministerului Justiției, Societății Naționale de Cruce Roșie-Filiala Cluj au participat cu zeci de mijloace tehnice participă la Parada Militară din Cluj.
Mii de clujeni au participat la eveniment, alături de reprezentanți ai administrației locale, ai autorităților, membri ai Guvernului și parlamentari.
Detașamentul de onoare este format din militari ce aparțin Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, Penitenciarului Gherla, Societății Naționale de Cruce Roșie-Filiala Cluj și Muzicii Militare a Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”, potrivit Ziarului Făclia.
S-a terminat defilarea pe sub Arcul de Triumf
UPDATE 11:17 Parada militară de 1 Decembrie s-a încheiat fără ca dronele BAYRAKTAR TB2, așteptate să defileze în premieră în dispozitivul de zbor, să fi apărut. De asemenea, nici imagini din aer de la parada militară nu au fost transmise, din cauza vremii. Oamenii din Piața Arcul de Triumf pot merge la Expoziția de tehnică militară din zonă, deschisă publicului.
Imagini de la Parada militară
UPDATE 11:05 Parada militară s-a încheiat. Klaus Iohannis a salutat pentru ultima dată în calitate de președinte al României Armata. Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” a încheiat ceremonia de la Arcul de Triumf dedicată Zilei Naționale a României.
UPDATE 11:01 Ceremonia militară de Ziua Națională a României se va încheia cu defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, singura structură a Armatei României care îndeplinește misiuni de ceremonii și onoruri la cel mai înalt nivel, subordonată Statului Major al Apărării.
UPDATE 11:00 Defilează lunetiștii, alături de autovehicule ce apațin Serviciul Protecție Medicală CBRN (Chimici, Biologici, Radiologici, Nucleari).
UPDATE 10:54 Au defilat echipajele canine ale MAI. Iar acum echipele Autorității Vamale Române, alături de un scanner mobil. Urmează echimpamentele ce aparțin Pompierilor.
UPDATE 10:51 Parada a inclus detașamentul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii al Statului Major al Apărării, detașamentul de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit. Urmat de tehnica Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, Poliția de Frontieră, Autoritatea Vamală Română, IGSU), precum și blocul de tehnică al Serviciului Român de Informații (SRI) și al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
UPDATE 10:48 Defilează Forțele armate franceze, belgiene, dar și cele din Luxembourg. Apoi au urmat vehiculele poloneze.
Sistemele PATRIOT trec pe sub Arcul de Triumf
UPDATE 10:46 Au defilat sistemele PATRIOT, dar și trei autospeciale EOD pe platformă VAMTAC, aparţinând Centrului 70 Geniu, alături de containerele de decontaminare. În parada de sub Arcul de Triumf a defilat Detașamentul de tehnică al Grupului de Luptă NATO din România, condus de colonelul Jean Michelin. Vor fi prezentate două autocamioane HEMTT cu instalații de lansare PATRIOT, cu rachete PAC-2 și PAC-3, din Regimentul 74 PATRIOT, precum și două instalații de lansare rachete sol-aer HAWK pe șasiuri DAF, aparținând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer.
UPDATE 10:45 A trecut pe sub Arcul de Triumf Lansatorul şi Recuperatorul pentru sisteme UAV şi două aeronave Scan Eagle, tractate de autovehicule HUMVEE. Apoi două puncte de comandă mobile pe ŞASIU de PIRANHA 5 aflate în dotarea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est din Craiova. Și transportoarele blindate pentru trupe 8×8 PIRANHA 5.
Apoi au defilat două autospeciale de conducerea focului C2 Shelter şi 4 lansatoare HIMARS din cadrul Batalionului 83 Rachete Operativ – Tactice „Bogdan I” din Bârlad. dar și sistemele de radar. Urmează JDERUL, din dotarea Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”.
Au urmat tancurile TR 85 M1 „Bizonul”, complexele antiaeriene GEPARD, și 4 lansatoare LAROM din cadrul Regimentul 52 Artilerie „General Alexandru Tell” din Bârlad.
UPDATE 10:36 S-a încheiat defilarea aeriană. Urmează vehiculele de luptă. Primele au fost vehiculele de luptă tip Joint Light Tactical Vehicle, care au intrat în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale, în anul 2023. Apoi, vehiculele de luptă TOYOTA, model Land Cruiser modificat pentru structurile de operaţii speciale, echipate cu mitraliere de calibru 7,62 mm. O noutate anul acesta este reprezentată de autovehiculele DAGOR.
UPDATE 10:33 Străbat cerul două formaţii a câte trei aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene.
UPDATE 10:32 O formaţie formată din aeronava C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni şi două aeronave IAR-99 Standard a zburat deasupra Arcului de Triumf.
UPDATE 10:30 Au zburat elicoptere SIKORSKY BLACKHAWK S-70M, iar acum putem vedea o formaţie de trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.
UPDATE 10:27 Se deschide Parada Aviație cu un elicopter port drapel, care a trecut pe deaspura Arcului de Trimunf. Zboară elicopterele IAR-330 PUMA. Urmează elicopterele SRI, de fabricație franceză.
Au defilat Forțele Aeriene ale României
UPDATE 10:25 Defilează jandarmii în uniforme de paradă. Au defilat Forțele Aeriene comandat de generalul de flotilă aeriană Aurel-Cezar Stănciulescu, comandantul Comandamentului Componentei Aeriene. De asemenea, sunt prezenți militari ai Brigăzii 1 Rachete sol-aer, care apără spaţiul aerian al României, detaşamentul Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”. Apoi au urmat elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene.
UPDATE 10:23 Acum defilează pe sub Arcul de Triumf, duminică, şi militarii Forţelor Navele Române, în ținută de luptă. Au defilat soldații din detaşamentul Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”, studenţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa și detaşamentul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.
UPDATE 10:21 Urmează detaşamentul Brigăzii 282 Blindate „Unirea Principatelor” din Focşani, sub comanda colonelului Ştefan-Claudiu Topor, veteran al teatrelor de operaţii. Iar apoi Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.
UPDATE 10:18 Defilează Forțele Terestre ale României, au defilat și militarii americani. Urmează militarii francezi de la baza Cincu. Peste 10.000 de spectatori asistă la ceremonia din Piața Arcul de Triumf.
UPDATE 10:13 Parada a început oficial. Este condusă de Generalul-locotenent Dragoş-Dumitru Iacob, care îndeplinește funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării.
UPDATE 10:10 Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Arcul de Trimuf. Toți oamenii au păstrat un moment de reculegere pentru ostașii care și-au dat viața pentru țară. Odată ce președintele își ia locul în tribuna oficială, parada va începe.
A început parada de 1 Decembrie
UPDATE 10:05 A început parada militară la Arcul de Trimuf. Pentru Ultima dată, în calitate de președinte al țării, Klaus Iohannis a salutat Armata României. Fanfara cântă imnul României.
Ce sărbătorim pe 1 Decembrie
Pe 1 Decembrie, România celebrează Ziua Națională, marcând un moment istoric: 106 ani de la Marea Unire din 1918.
În această zi, Adunarea Națională de la Alba Iulia a decretat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României, consolidând astfel națiunea română într-un singur stat unitar.
Proclamația, citită de Vasile Goldiș, sublinia dreptul inalienabil al românilor din aceste regiuni de a se alătura României. Anterior, Basarabia se unise cu România pe 27 martie 1918, iar Bucovina se alăturase pe 28 noiembrie același an, contribuind la formarea unei mari națiuni.
După perioada comunistă, în care ziua națională era 23 august, 1 Decembrie a fost stabilită oficial ca Ziua Națională a României în 1990, simbolizând nașterea României Mari.
Tradițiile din această zi includ parade militare, cum este cea desfășurată anual în Piața Arcul de Triumf din București, la care participă mii de militari români și străini, dar și ceremonii și festivități ce onorează memoria eroilor și istoria țării.
Unde are loc parada militară de 1 decembrie
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează pe 1 Decembrie la Bucureşti şi Alba Iulia, o serie de evenimente dedicate Zilei Naţionale a României.
Atât ceremonia din București, cât și cea din Alba Iulia vor putea fi urmărite pe pagina de Facebook a MAPN.
Parada Militară la Arcul de Triumf
Și în acest an bucureștenii pot lua parte la parada de Ziua Națională, chiar dacă, în această duminică au loc și alegerile parlamentare.
Parada Militară Naţională va începe la ora 10:00, în Piaţa Arcul de Triumf. Peste 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Vamală Română, cu 190 de mijloace tehnice şi 45 de aeronave, vor lua parte la eveniment.
Paradă militară la Alba Iulia
Și la Alba Iulia, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, va avea loc o paradă militară. Ceremonia va începe la ora 14:00. În cadrul evenimentului participă peste 1.000 de militari și specialiști din cadrul MApN, MAI, ANP, precum și reprezentanți ai Muzeului Unirii și Crucii Roșii. Vor defila și militari cu tehnică de luptă din Belgia, Franța și Polonia, din structurile NATO, dislocate în Cincu.
La ce oră începe parada militară de 1 decembrie
Ziua Națională nu are farmec fără nelipsita paradă militară de 1 Decembrie. În acest an, parada militară va începe la ora 10:00, cu o oră mai devreme decât de obicei, din cauza Alegerilor parlamentare.
„Duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, se va desfășura Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României în Piața Arcului de Triumf, din București”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.
„După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcul de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 12.30.”, a precizat MApN.
Restricții de circulație în București pentru parada de Ziua Națională
Pentru desfășurarea evenimentelor de 1 Decembrie, Brigada Rutieră București a anunțat mai multe restricții de circulație pe principalele artere din oraș, valabile în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie. Cetățenii sunt sfătuiți să utilizeze mijloacele de transport în comun sau să opteze pentru rute alternative.
Restricții generale
- 29 noiembrie (ora 10:00) – 1 decembrie (ora 18:00):
- Trafic restricționat pe prima bandă de circulație în zona Pieței Arcul de Triumf, între strada Alexandru Constantinescu și bulevardul Mareșal Alexandru Averescu.
- Parcarea și staționarea voluntară sunt interzise în următoarele zone:
- Supralărgirea șoselei Pavel D. Kiseleff, în dreptul Monumentului Infanteriei.
- Strada Docenților.
- Aleea Pescăruș, între Intrarea Pescăruș și Restaurantul Pescăruș.
- Parcările din perimetrul rezervat pentru antrenamentele generale și Parada Militară trebuie eliberate.
Restricții pentru retragerea cu torțe de 1 Decembrie
- Interval orar: 19:00 – 22:00.
- Trafic restricționat pe prima bandă de circulație pe traseul:
- Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Bulevardul Regina Elisabeta – Bulevardul Mihail Kogălniceanu – Splaiul Independenței – Bulevardul Eroilor Sanitari – Strada Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – Șoseaua Cotroceni – Bulevardul Iuliu Maniu – Bulevardul General Paul Teodorescu – Bulevardul Timișoara – sediul Brigăzii 30 Gardă.
Brigada Rutieră recomandă conducătorilor auto să fie atenți la semnalizarea rutieră temporară, să respecte indicațiile polițiștilor prezenți în teren și să evite zonele menționate pentru a preveni ambuteiajele.
Cine transmite parada militară de 1 decembrie
Televiziunea Română este partener oficial pentru transmisiunile de 1 Decembrie. Piața Arcul de Triumf va fi din nou locul de desfășurare a paradei militare cu ocazia Zilei Naționale a României. Televiziunea Română va difuza în direct evenimentul începând cu ora 9:30, pe canalele TVR 1, TVR INFO, TVR Internațional și TVR Moldova.
Ceremonia va fi transmisă și online pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale. Totodată, parada va fi transmisă în direct pe canalul de YouTube și pe site-ul Administrației Prezidențiale.
De asemenea, puteți urmări parada militară de la ora 10:00 într-o editiție specială a Știrilor Pro TV, dar și celelate posturi importante de televiziune, cum ar fi Antena 1, Digi 24 sau alte posturi de știri vor avea transmisiuni live de la parada militară de 1 Decembrie.
Cine participă la parada militară de 1 Decembrie
Pentru ultima dată în calitate de Președinte al României, Klaus Iohannis va fi prezent la parada militară de la Arcul de Triumf. La ceremonie au participat și Nicolae Ciucă, Raed Arafat, Nicușor Dan, dar și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Catolice.
Cum va fi vremea la parada militară de 1 decembrie
În București, pe 1 decembrie, când are loc parada militară, vremea va fi rece. Cerul va rămâne predominant noros, vântul va avea intensificări, însă șansele de precipitații vor fi scăzute.
În Capitală temperatura maximă va fi de 5 grade Celsius, iar cea minimă de 1 grad, potrivit prognozei ANM.
Ce poți vedea la parada de 1 Decembrie
Parada de 1 Decembrie de la București reunește peste 2.500 de militari și specialiști români din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, SRI, STS și alte structuri, alături de 240 de militari străini. Aceștia vor defila cu aproximativ 190 de mijloace tehnice și 45 de aeronave.
„Alături de militarii români, la Parada militară vor defila și aproximativ 240 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Albania, Belgia, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, SUA, Turcia și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Detașamentele străine cuprind circa 21 mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă.”, a menționat MApN.
Aeronave fără pilot și vehicule de luptă moderne
Printre atracțiile evenimentului se numără aeronavele fără pilot BAYRAKTAR TB2, aflate în premieră în dispozitivul de zbor, elicoptere IAR-330 Puma și Blackhawk, dar și celebrele avioane F-16 Fighting Falcon. Formațiile aeriene vor include aeronave C-27J Spartan și C-130 Hercules, alături de avioane de antrenament IAR-99.
La sol, publicul va putea admira vehicule de luptă moderne, precum Joint Light Tactical Vehicle și blindatele PIRANHA 5, sisteme de lansare a rachetelor SPIKE, tancurile TR 85 M1 „Bizonul” și complexele antiaeriene PATRIOT și GEPARD.
În plus, vehiculele de luptă Toyota Land Cruiser, adaptate pentru operațiuni speciale, și celebrul sistem HIMARS, utilizat cu succes pe fronturile moderne, vor fi puncte de atracție.
Programul evenimentelor de Ziua Națională a României – 1 Decembrie
- 06:00-11:00: Ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane la Monumentul Ostașului Necunoscut, Parcul Carol I.
- 10:00: Parada militară în Piața Arcul de Triumf, cu participarea militarilor români și aliați, vehicule militare și demonstrații aeriene.
- 11:30: Expoziție de tehnică militară în zona Arcului de Triumf, deschisă publicului pentru explorare și interacțiune cu specialiști.
- 19:00-22:00: Retragere cu torțe pe un traseu impresionant, incluzând Palatul Cercului Militar Național, Calea Victoriei și alte bulevarde centrale.