UPDATE ora 11:45. Parada militară s-a încheiat după 45 de minute. Președintele Iohannis a plecat.
Vedeți mai jos o galerie foto cu imaginile realizate de fotograful Vlad Chirea:
UPDATE ora 11:00: Parada militară a început sub privirile președintelui Iohannis, premierului Ciucă și altor oficiali prezenți. Numeroase persoane au venit la Arcul de Triumf să privească defilarea militarilor. Accesul a fost permis fără prezentarea certificatului verde.
Cuprins:
Ce sărbătorim pe 1 Decembrie – care este semnificația zilei
În data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. Pe lângă Transilvania în sine, sunt alipite regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș.
Astfel, se creează un singur stat. În acel moment, Vasile Goldiș a citit proclamația, care decreta:
„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.
Astfel, granița României era în Vest pe Tisa, incluzând o bucată importantă din Ungaria și Serbia de azi (Banatul sârbesc).
După Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie a fost proclamată Zi Națională a României.
Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989, ziua națională era data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
În intervalul 1866-1947, ziua națională a fost sărbătorită în data de 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității
La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie în București
La ceremoniile militare care au loc miercuri, de Ziua Națională a României, vor avea acces, în zona oficială, în Bucureşti, cel mult 400 de persoane care sunt vaccinate anti-COVID sau au trecut prin boală.
În Capitală, de Ziua Națională, aproximativ 1.500 de militari şi angajați din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice, vor participa, începând cu ora 11.00, la parada militară organizată de Ziua Națională în Piaţa Arcului de Triumf, conform MApN.
Accesul pietonal în zona evenimentului care va începe la ora 11.00 nu va fi permis însă prin bulevardul Constantin Prezan, între Piața Charlles de Gaulle și Arcul de Triumf.
La începutul ceremoniei se va intona imnul naţional, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, moment urmat de depunerea unei coroane de flori de către preşedintele Klaus Iohannis în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie, precum şi a victimelor virusului SARS-CoV-2 şi de păstrarea unui moment de reculegere.
În zona Arcului de Triumf va fi organizată o expoziţie de tehnică militară, care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00.
De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
Cine poate participa la parada militară – e nevoie de certificatul verde?
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, duminică, faptul că obligaţia de a prezenta un certificat COVID-19 la parada de 1 Decembrie organizată în Capitală o vor avea doar persoanele din zona oficială. Pentru cei care vor să ia parte la manifestări în afara zonei oficiale nu este nevoie de certificat COVID-19.
„Interdicţia de a intra în zonă pentru cei care nu sunt testaţi şi permise doar pentru cei care sunt vaccinaţi şi trecuţi prin boală se aplică numai zonei oficiale, nu şi zona care este în apropiere și unde, de regulă, stau oamenii şi urmăresc parada. Acolo, singurele care se aplică sunt regulile de sănătate publică şi purtarea măştii, care este obligatorie. În rest, interdicţia de intrare, în afara celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală, se aplică zonei oficiale, unde vor fi invitaţii oficiali şi cu un număr de persoane limitat”, a declarat Raed Arafat, duminică, într-o conferință de presă.
Restricții de circulație în București pentru parada de Ziua Națională
Mai multe restricții de circulație vor fi instituite în Capitală pe 1 decembrie 2021, potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere București. În ziua de 1.12.2021, în intervalul orar 5.00-17.00 se va dispune:
- blocarea traficului rutier pe șos. Kiseleff și a străzilor adiacente, între Piața Victoriei, Piața Arcului de Triumf și Piața Presei Libere, cu specificația că în pasajul de la Piața Presei Libere se va putea permite circulația doar către Piața Montreal;
- blocarea traficului pe bd. Mareșal Constantin Prezan, între Piața Charles de Gaulle și Piața Arcului de Triumf, precum și pe străzile adiacente;
- blocarea traficului pe str. Alexandru Constantinescu, între bd. Mărăști și Piața Arcului de Triumf;
- blocarea traficului pe bd. Mareșal Alexandru Averescu, între bd. Mărăști și Piața Arcului de Triumf, precum și pe străzile adiacente;
- blocarea traficului pe str. Arh. Ion Mincu, str. Barbu Delavrancea, str. Nicolae Ionescu, str. Ady Endre, str. Sg. Vasile Dorobanțu, str. Docenților, str. Mahatma Gandhi și pe str. Petofi Sandor;
- blocarea traficului pe str. Clucerului;
- blocarea traficului pe str. Gheorghe Brătianu, între Arh. Ion Mincu și str. Docenților și a străzilor adiacente spre bd. Aviatorilor;
- blocarea traficului pe str. Uruguay, între bd. Aviatorilor și șos. Kiseleff, și a străzilor adiacente spre cele două bulevarde;
- blocarea traficului pe str. Monetăriei și pe Aleea Primo Nebiolo.
Rute ocolitoare recomandate:
1. Șos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bd. Mărăşti – bd. Mareşal Averescu – bd. I Mihalache – Piața Victoriei;
2. Șos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bd. Mărăşti – bd. Mareşal Averescu – str. Turda – Podul Grant;
3. Piaţa Victoriei – bd. Aviatorilor – bd. Nicolae Caramfil – bd. Aerogării – DN1;
4. Șos. Ștefan cel Mare – str. Barbu Văcărescu – bd. Aerogării – D.N.1.
Cine transmite parada militară de Ziua Națională
Cei care nu pot participa la ceremoniile dedicate Zilei Naționale pot urmări evenimentele din București, dar și din marile orașe din țară pe TVR 1. De asemenea, evenimentele vor fi transmise live de Libertatea.
Cum va fi vremea pe 1 decembrie
Meteorologii au transmis că pe 1 decembrie vremea va fi destul de rece, iar maximele nu vor depăși 10 grade Celsius. Probabilitatea de a ploua va fi însă redusă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat, trecător, cu intensificări de 35… 45 km/h.
În Capitală, vremea rămâne relativ rece, „va fi un cer variabil, nu mai aşteptăm precipitaţii, iar vântul rămâne moderat”, a precizat specialistul ANM.
Paradă militară de 1 Decembrie la Alba Iulia
La Alba Iulia, anul acesta vor fi organizate manifestări cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, însă vor exista restricții, iar în zona oficială e persmis accesul a maximum 200 de persoane. Anul trecut, la Alba Iulia nu a fost organizată parada militară.
Deși incidența cazurilor de COVID-19 în Alba Iulia este de aproape 11%, primarul Gabriel Pleșa a declarat că trendul este unul descendent. La Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României, va fi organizată o defilare militară.
La paradă vor participa peste 300 de soldați, alături de tehnică militară. Dacă vremea va permite, cerul va fi survolat și de avioane militare.
Cel mai așteptat moment va fi cel al spectacolului de drone – 100 de drone vor lumina cerul municipiului Alba Iulia. Reprezentația va dura în jur de 10 minute.
De asemenea, vor exista concerte, care vor fi proiectate pe patru ecrane, montate în mai multe locații din oraș. Ecranele vor fi amplasate pe strada Muzeului, Piața Cetății, Parcul Unirii, Catedrala Reîntregirii spre poarta a IV-a și în curtea Centrului Augustin Bena, scrie ziarul Alba24.
La Alba Iulia, începând cu ora 15.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane de flori, apoi va avea loc ceremonia militară în zona bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari.
Ceremonie și la Timișoara
Timișorenii vor putea merge de 1 Decembrie în Parcul Anton Scudier pentru a asista la defilarea militarilor. Programul anunțat de autorități:
- 11.00 – 11.03 – Întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea Drapelului de Luptă, intonarea imnului național al României.
- 11.03 – 11.10 – Oficierea serviciului religios.
- 11.10 – 11.16 – Discursuri.
- 11.16 – 11.22 – Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.
- 11.22 – 11.30 – Defilarea Detașamentului de Onoare.
Paradă militară de Ziua Națională și la Cluj
La Cluj-Napoca, pe 1 Decembrie, începând cu ora 12.00, va avea loc o ceremonie militară cu depunere de coroane de flori, organizată la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul, urmată de defilarea detașamentului de onoare și a tehnicii de luptă și survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.
Detașamentul de onoare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și muzicile militare reunite ale Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.
Detașamentul de tehnică va cuprinde transportoare amfibii blindate de cercetare și de infanterie, precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, scrie ziarul Știri de Cluj.
Ceremonia militară se va desfășura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata desfășurării activității.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro