Citește și: Ştii ce sărbătorim pe 1 decembrie? Uite ce cred unii români

De 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, nu doar în București va fi o întreagă desfășurare de forțe în Piața Arcul de Triumf, acolo unde peste 3.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa începând cu ora 11.00, la parada militară.

Parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia

La Alba Iulia, Ziua Națională a României va fi celebrată cu un grandios foc de artificii și cu proiecţii 3D, în culorile naţionale, pe cerul Capitalei Marii Uniri, de la ora 22.00. Pe 1 Decembrie 2016, când românii sărbătoresc 98 de ani de la Marea Unire, la Alba Iulia va avea loc și o paradă militară spectaculoasă, care va aduce pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 transportoare blindate, tunuri, mașini de luptă și autospeciale, care vor defila în fața românilor. Parada va începe la ora 13.00 și va dura 60 de minute, ea fiind precedată, de la ora 9.00, de un program solemn, ceremonii militare de depunere de coroane și jerbe de flori la Statuia lui Ion I.C. Brătianu / Statuia lui Iuliu Maniu / Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria / Statuia lui Mihai Viteazul și de un ”Te Deum” organizat la Catedrala Reîntregirii, la ora 12:00. De asemenea, la aceeaşi oră a amiezii cei din Alba Iulia vor putea asista la ceremonialul Schimbării Gărzii Cetăţii (poarta a III-a), un ceremonial cu salve de tun în cinstea Zilei Naţionale a României – Traseul celor Trei Fortificaţii – ora 12:30.

La Sibiu, de Ziua Națională a României, din programul manifestărilor oficiale nu lipsesc spectacolul folcloric de la Sala Transilvania sau depunerile de coroane și flori. Totuși sibienii nu vor mai vedea tradiționala paradă militară, după trei ani în care aceasta s-a organizat. Iată programul manifestărilor de 1 decembrie de la Sibiu:

  • 10.30 – 11.30: Ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania;
  • 12.00: Moment coral de cântece patriotice susținut de corul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și muzica militară a Garnizoanei Sibiu
  • 15.15 – 18.15: spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului” la Sala Transilvania.
  • Între orele 17.30-19.00 va avea loc o retragere cu torţe
  • La ora 19.00 va programat un concert simfonic susţinut de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.

În Cluj va fi organizată de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, o paradă spectaculoasă. Manifestările dedicate Zilei Naționale vor debuta la ora 09:30, cu un Te-Deum în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca, iar la ora 10:00 va urma ceremonia de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu.

Imediat, va începe parada militară, care se va desfăşura pe traseul Bulevardul Eroilor-Piaţa Avram Iancu-Strada Dorobanţilor. În aceeaşi zi va fi organizat, de la ora 17:30, şi un spectacol pentru copii la Opera Naţională Română, la care vor participa peste 400 de copii din mediul rural.

Parada de 1 Decembrie de la Timișoara, cu Delia în program

La Timișoara, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va fi sărbătorită anul acesta printr-o paradă militară în fața Palatului Administrativ, dar și prin mai multe concerte în Piața Victoriei, cap de afiș fiind concertul susținut de Delia. Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie vor începe la ora 10.30, în fața Palatului Administrativ de pe bulevardul Revoluției din 1989 din Timișoara cu formarea dispozitivului paradei militare. După intonarea imnului național, a discursurilor oficialităților locale și județene, dar și a unei slujbe oficiată de mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, va avea loc și parada propriu-zisă, cu începere de la ora 11.30. Ceremonia se va încheia pe muzică militară cu prezentarea onorului Brigăzii 18 Infanterie Banat.

De la ora 17 manifestările se mută în Piața Victoriei, unde va fi deschis și Târgul de Crăciun. Spectacolul va începe cu un concert al Orchestrei Timișoara Big Band. De la ora 17.30 se va da drumul iluminatului festiv de sărbători. De la ora 18, Ansamblul „Timișul” îi va invita pe timișoreni să danseze Hora Unirii în piață, iar apoi va urca pe scenă alături de soliștii de muzică populară Andreea Aleușan, Camelia Florea, Mihaela Petrovici, Petrică Moise, Petrică Miulescu Irimică.

De la ora 19 va avea loc un concert susținut de formația Clar Band, urmat, de la ora 20 de un concert susținut de Raluka. Seara se va încheia cu un concert Delia și un foc de artificii.

La Brașov, de Ziua Națională a României, autoritățile locale au anunțat o paradă militară pe Bulevardul Eroilor din centrul orașului.

În Piața Unirii va avea loc o depunere de coroane din partea Asociației Șcheii Brașovului şi Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului şi Braşovul Vechi, urmată de o slujbă religioasă, iar evenimentul se va încheia cu un scurt spectacol folcloric. Ziua Națională a României va fi sărbătorită cu ”Hora Unirii” și în Piața Sfatului, de la ora 12:00, și cu un spectacol folcloric, de la ora 12:30 la Centrul Cultural Reduta.

Seara va fi organizată tradiționala retragere cu torţe, pe traseul Biserica Neagră-Strada Mureşenilor-Bulevardul Eroilor-Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. De asemenea, și la Râșnov, începând cu ora 11.00, vor fi organizate manifestări în Piata Unirii.

La Sinaia, manifestările vor începe la ora 13.00 cu prezentarea onorului militar, intonarea Imnului de Stat şi o paradă militară în centrul staţiunii. Apoi, se vor depune coroane cu flori la Cimitirul Eroilor şi se vor servi sarmale şi vin viert.

La Constanţa, autorităţile au pregătit un program special pentru Ziua Naţională, care va debuta la ora 9:00, cu depuneri de coroane în Cimitirul Eroilor, urmând ca de la ora 11:00 manifestările să se mute în Piaţa Ovidiu. Acolo, fanfara Forţelor Navale promite un spectacol inedit, la care sunt invitaţi toţi constănţenii. Toate muzeele din Constanța vor fi deschise și vor avea intrare liberă în ziua de 1 Decembrie.

La Oradea, manifestările dedicate Zilei Naționale a României se vor desfășura în Parcul 1 Decembrie, dar și în Piața Independenței.După intonarea Imnului Naţional al României, la ora 11, va avea loc o slujbă oficiată de preoţii din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Oradea, apoi, peste o oră, se vor depunde coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostaşului Român. La ora 12:30 va începe parada cu personal şi tehnică militară, iar imediat după vor fi împărţite 2.700 de porţii de fasole cu ciolan pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

La Galați, în centrul orașului, de la ora 18.00 va răsuna muzica de fanfară, pentru ca de la ora 20:30 pe scenă să urce Vama, iar o oră mai târziu Alexandra Stan.

Alexandra Stan FOTO: Facebook

Primăria și Centrul Municipal de Cultură din Arad au pregătit un program artistic pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României, evenimentele urmând să se desfășoare în zilele de 30 noiembrie și 1 Decembrie, în fața Palatului Administrativ. Conform programului stabilit de organizatori, un spectacol de muzică ușoară va avea loc în 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, ocrotitorul României. Astfel, miercuri, de la ora 19.00, pe scena din fața Palatului Administrativ vor vor urca Smiley și Andra, dar și două formații arădene. Pentru ziua de 1 Decembrie, când este sărbătorită Ziua Națională a României, a fost pregătit un spectacol de muzică populară, care se va desfăşura tot în faţa Palatului Administrativ. De la ora 17.00, pe scena din centrul Aradului vor fi prezente mai multe ansambluri folclorice și soliști din județul Arad, printre care Daniela Dudaș și Paula Pașca.

Și giurgiuvenii sunt aşteptaţi să ia parte la evenimentele prilejuite de Ziua Naţională a României. Festivităţile vor debuta, ca în fiecare an, la ora 10.00, cu o slujbă religioasă, urmată de depunerile de coroane la Monumentul Eroilor din curtea Bisericii Eroilor. De la ora 11.00, în Piaţa Tricolorului, se va desfăşura o parada militară cu trupe şi tehnică de luptă. Din programul Zilei de 1 Decembrie nu va lipsi spectacolul de muzică populară oferit de Centrul Cultural ”Ion Vinea” și nu în ultimul rând masa populară cu sarmale şi vin fiert.

În Iași, manifestarile vor debuta în Piața Unirii, la ora 10:00, cu un concert de muzică populară, iar ulterior, de la ora 11:00, va avea loc un Te Deum, o depunere de coroane, cuvântări, și masa tradițională, cu 5.000 de porții de fasole și cârnați.

La Sfântu Gheorghe, de la ora 12:00 va fi oficiat un Te Deum cu prilejul Zilei Naționale a României la Catedrala Ortodoxă Sfântu Gheorghe, iar apoi, de la ora 13:00 se va desfășuta Marșul Unirii, urmat de un spectacol folcloric, de la ora 13:30. Peste o oră, în Piața „Mihai Viteazul” se va juca Hora Unirii.

La Suceava, de  Ziua Naţională a României va fi organizată o ceremonie în faţa Palatului Administrativ şi o paradă care porneşte de pe esplanada din zona centrală, la care se va prezenta tehnică a ISU şi a unor instituţii ale MAI.

Citește și: 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul paradei militare de la Bucureşti

La Satu Mare programul începe de dimineaţă, cu depuneri de coroane şi jerbe la bustul omului politic Ion I.C. Brătianu şi la bustul lui Iuliu Maniu, urmate de un ceremonial militar la statuia ,,Dr. Vasile Lucaciu din centrul municipiului Satu Mare. După parada militară care va avea loc în faţa Hotelului Dacia, programul manifestărilor continuă cu împărţirea mai multor porţii de fasole cu ciolan, iar mai apoi sărbătoarea Zilei Naţionale se mută la Filarmonica Dinu Lipatti, unde vor avea loc spectacole şi concerte.

În Râmnicu Vâlcea, peste 200 de militari ai Garnizoanei Râmnicu Vâlcea (M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I.) şi Poliţiei Locale, vor defila, joi, 1 Decembrie, la parada militară locală organizată cu ocazia Zilei Naţionale pe Bulevardul calea lui Traian, între bulevardul N. Bălcescu şi bulevardul T. Vladimirescu. Pe bulevardul Calea lui Traian, prin faţa Muzeului de Istorie vor trece şi peste 30 de mijloace tehnice. Evenimentul va debuta la ora 10:00, la Statuia Independenţei din centrul municipiului, cu o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

În Pitești, la ora 8:30 va fi un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Cimitirul Eroilor, pentru ca de ora 9:30 să se desfășoare parada militară în zona centrală a municipiului Piteşti.

La Botoșani, parada militară va avea loc în Centrul Vechi al oraşului, la Monumentul Eroilor, unde municipalitatea va împărţi şi o mie de porţii de fasole cu cârnaţi celor ce vor lua parte la manifestări.

La Focșani, autoritățile celebrează Ziua Națională a României oferind fasole cu cârnați și câte un ceai cald participanților la manifestările organizate în Piața Unirii. Vor fi pregătite 3.000 de porții de fasole cu cârnați.

Citește și: Se deschid târgurile de Crăciun din țară! Luminițe, brazi spectaculoși și surprize

 
 

Urmărește-ne pe Google News