Într-o ţară în care homosexualitatea rămâne sancţionată de lege, prima ediţie a Gay Pride s-a ţinut în 2017 într-o relativă discreţie, fiind organizate conferinţe şi dezbateri pro-LBGT, dar nu şi tradiţionala paradă gay.

„Instituţiile religioase au cerut anularea concertului, asociindu-l cu promovarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi asociindu-l cu dezmăţul şi cu imoralitatea”, au deplâns pe pagina de Facebook a evenimentului organizatorii unui concert prevăzut iniţial sâmbătă.

Autorităţile din domeniul siguranţei publice i-au contactat pe administratorii sălii de concerte, în contextul în care abundau „declaraţii care ameninţau cu producerea unor violenţe (…) asupra participanţilor la concert”, dar şi „ameninţări anonime ce vizau conducerea amfiteatrului”, potrivit unui comunicat publicat miercuri seară.

„Seara de inaugurare a Beirut Pride 2019 este suspendată până la noi ordine”, se afirmă în acel comunicat.

Marţi, o organizaţie care poartă numele „Asociaţia islamică foutawa” a ameninţat cu posibile „reacţii” de stradă împotriva „acestui concert care contravine moralei”, în caz de menţinere a programului.

„Beirut nu a fost şi nu va fi un oraş care apără drepturile deviaţilor”, a adăugat asociaţia pe pagina sa de Facebook, utilizând un termen în arabă pentru a-i descrie pe homosexuali.

Ediţia din 2018 a fost de asemenea anulată după intervenţia autorităţilor.

Anularea celei de-a treia ediţii a Beirut Pride a fost decisă după suspendarea în vara acestui an, în cadrul unui festival internaţional, a concertului unui grup rock local pro-LGBT, acuzat că aduce atingeri valorilor şi simbolurilor creştine.

ONG-ul Human Rights Watch a denunţat cu acea ocazie atingeri aduse libertăţilor, considerând că anularea concertului reprezintă „un pas înapoi pentru Liban”.

Libanul, un mozaic compus din 18 comunităţi religioase creştine şi musulmane, una dintre cele mai liberale ţări din Orientul Mijlociu, este considerat mai „tolerant” faţă de alte ţări arabe în raport cu homosexualitatea. Însă, instituţiile religioase continuă să exercite o influenţă majoră în chestiunile sociale şi culturale ale ţării.

 
 

Urmărește-ne pe Google News