Sună ca un paradox temporal din filmele SF, dar e o nouă încercare concretă pe fâșia tensionată și disputată care a redevenit viața în Europa de Est. „Luați-vă înapoi viitorul” este sloganul organizatorilor Gay Pride Budapesta din acest an.

La peste trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, în Est societățile sunt divizate, dezvoltarea are câștigători cerți și învinși care par ireversibili, iar libertățile sunt interpretate diferit.

Azi, sâmbătă, 24 iulie 2021, la Budapesta sunt așteptați 20.000 de participanți la marșul gay, iar mesajul organizatorilor pentru ei este să nu se lase provocați de agitatorii sau contramanifestanții care ar putea apărea pe traseu.

Vor veni și oameni din Ungaria rurală?

42 de ambasade și institute culturale din Ungaria și-au prezentat deja susținerea printr-o scrisoare deschisă, mai mulți europarlamentari au ajuns deja la Budapesta pentru a participa la marș alături de oameni din satele ungurești care vor veni în Capitală pentru eveniment. Organizatorii au făcut mai multe campanii și în zonă rurală de această dată. 

Dacă mass-media fierbe și rețelele de socializare sunt pline de mesaje de susținere, cu o zi înainte de evenimente, orașul e cromatic rezervat. Culorile curcubeului, simbol al comunității LGBTQ, sunt rare.

Se fură steagurile în culorile curcubeului

„În alte părți, curcubeul lipsește de teamă”, spune o tânără dintr-o cafenea-librărie din centrul Budapestei, care a preferat să îl afișeze. Cu două zile înainte, când două tinere lesbiene și-au oficiat o căsătorie simbolică acolo, la ușă deja erau mai mulți bărbați adresându-le injurii. „Nu am anunțat evenimentul nicăieri și totuși, au aflat cumva și au venit aici”, povestește fata.

În geamul librăriei este scris și un mesaj de susținere. „Luăm atitudine pentru educația incluzivă. Vino alături de noi pentru a deschide mai multe spații sigure unde să ne putem împărtăși gândurile și să avem grijă unii de alții!” 

Mesajul din geamul cafenelei

În ziua paradei, lângă cana cu cafea sau ceai, în această librărie, vor sta și fursecuri în culorile curcubeului.

Un alt steag în culorile curcubeului se află în piața Madách, unde oamenii își beau liniștiți cafeaua, ca în orice altă zi. Este singurul care ar fi scăpat de hoți de steaguri, după cum mi-au spus mai târziu organizatorii festivalului Pride: „Extremiștii fură steagurile, amenință, sunt violenți.” 

La începutul săptămânii, trei bărbați au fost surprinși când voiau să spargă o casă pentru a îndepărta steagul-curcubeu de la fereastră. Nu au putut pătrunde în casă, dar ar fi lăsat pe casa scării pliante cu mesaje homofobe. 

Persoanele gay și discuțiile despre minorități, interzise minorilor

De astfel de evenimente le este teamă organizatorilor și de aceea promit că voluntari și forțe de ordine vor fi în număr mare pe tot traseul. Participanții sunt așteptați să plece în marș de la ora 16.00 (ora României) spre zona Tabán. De acolo, pe seară, vor putea participa gratuit la o petrecere.

Dacă tradițional paradele LGBTQ aveau ca temă celebrarea diversității de gen, în 2021, Pride Budapesta se dorește a fi și un simbol al luptei împotriva politicilor controversate ale lui Viktor Orban. 

„Marșul Pride nu este doar o sărbătoare, Pride este un protest, unul împotriva legii de propagandă homofobă în stilul lui Putin. Marșul Pride din Budapesta sperăm să aducă speranță celor care nu au curaj să vină alături de noi care să afle astfel că nu sunt singuri și că mii de oameni vor o țară iubitoare și liberă”, au spus organizatorii.

Unde seamănă situația din Ungaria cu cea din România

Vineri seara, bulevardul Andrassy se dezmorțea încet după stresul ultimei zile de muncă din săptămână și terasele se umpleau, la fel și paharele de shot-uri. La centrul comunității evreiești Bálint Ház se adunau discret mai mulți europarlamentari la o masă rotundă la care s-a auzit de multe ori numele „Viktor Orban”. „Aveți și voi un Orban al vostru!”, îmi spune unul dintre participanți și râde prietenește. 

Descoperim chiar mai multe similarități decât numele celor doi politicieni și confuzia generalizată între Bucharest și Budapest. Pe 8 iulie, Parlamentul ungar a adoptat o lege prin care Guvernul poate decide ce informații din spațiul public, școli sau televiziune, promovează homosexualitatea sau schimbarea de sex și le poate interzice din școli sau de la TV. 

De exemplu, persoanele gay nu pot fi menționate în materiale educaționale, reclame sau în show-uri de televiziune pentru cei sub 18 ani. Așadar, orice material privitor la minorități sexuale intră în categoria „interzis minorilor”.

Un proiect de lege asemănător care interzicea studiile de gen în școlile și universitățile din România a stârnit îndelungi dezbateri până să fie declarat neconstituțional la noi în țară, anul trecut.

Propaganda homofobă” versus „propaganda gay”

Viktor Orban

Această lege care, potrivit guvernului Orban, ar interzice „propaganda gay” a pus Ungaria sub lupa organizațiilor internaționale și a determinat Comisia Europeană să demareze procedura de infrigement pentru încălcarea drepturilor omului.

Ca urmare a presiunii internaționale, Viktor Orban a spus că va organiza un referendum cu privire la această lege, referendum cu scopul „protecției copilului”, după cum l-a numit, care va cuprinde cinci întrebări:

– Susțineți lecțiile de orientare sexuală pentru minori în sistemul public de educație fără acord parental?

– Susțineți promovarea tratamentelor de schimbare de sex pentru minori?

– Sunteți de acord ca operațiile de schimbare de sex să fie disponibile minorilor?

– Susțineți prezentarea fără restricții a materialelor sexuale explicite minorilor, care le-ar putea afecta dezvoltarea?

– Susțineți prezentarea de materiale despre schimbarea de sex minorilor?

În 2012 au rescris Constituția în trei luni”

Europarlamentara maghiară Anna Donáth crede că referendumul este doar o fumigenă a guvernului pentru a distrage atenția de la alte probleme importante cum ar fi acuzațiile de spionaj Pegasus împotriva jurnaliștilor de investigație sau corupția din domeniul transporturilor. ”Munca noastră ne-a făcut ținte”, mărturisea ziaristul Szabolcs Panyi într-un interviu pentru publicul românesc, în privința scandalului de supraveghere guvernamentală Pegasus.

Anna Donáth susține că există un asalt recurent împotriva libertăților din partea guvernului maghiar.

„Întâi a fost comunitatea romă, apoi cei care cereau azil, migranții, acum comunitatea LGBTQ. În 2012 au rescris Constituția în trei luni. Cea mai importantă lege din țară spune că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie care au copii. Deci ai atacat și exclus familiile monoparentale sau cuplurile necăsătorite”, explică Anna Donáth, politicianul din opoziție, la masa rotundă de la centrul evreiesc.

În 2018, în România, referendumul pentru familie cerea același lucru, dar a fost invalidat prin absenteismul la vot.

„Aveți Dunărea, o arhitectură minunată, atâta istorie, un oraș atât de frumos. Cum se poate să-l aveți pe Viktor Orban ca prim-ministru?”, întreabă și europarlamentara franceză Fabienne Keller. Se râde. Apoi lumea redevine serioasă. Nu e vorba doar despre Viktor Orban. Europa de Est a redevenit un spațiu al incertitudinilor profunde și al liniilor de fractură, iar comunitățile sunt supuse zilnic testului coabitării. Parada Gay Pride de azi e unul dintre momentele simbolice. Vom reveni. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News