Anularea paradei care începe pe râul Neva, la Sankt Petersburg, și se încheie la baza navală Kronstadt, în Golful Finic, a fost dezvăluită acum câteva zile de publicația Fontanka, citată între timp pe larg de alte surse de informare din Rusia. Potrivit Fontanka, evenimentul este anulat pentru prima dată din 2017 încoace. În schimb, organizatorii prevăd organizarea unei defilări mai puțin importante, pe râul Neva, la Sankt Petersburg.

Administrația orașului Kronstadt, un oraș-port situat la 30 de kilometri vest de Sankt Petersburg, le-a transmis un SMS oficialilor locali pentru a-i informa în legătură cu anularea evenimentului. „Dragi oficiali, o zi bună! Vă informăm că nu va avea loc o paradă navală în Kronstadt. Celelalte evenimente ale sărbătorii vor avea loc conform planificării”, se arată în SMS-ul citat dintr-o sursă anonimă.

În total, 45 de nave și submarine și aproximativ 3.000 de militari au participat la parada de anul trecut sub privirile unor invitați de onoare precum președintele Eritreei, Isaias Afwerki, președintele Republicii Congo, Denis Sassou Nguesso, sau premierul Tanzaniei, Kassim Majaliwa.

Serviciile secrete militare britanice reamintesc că parada navală dintre Sankt Petersburg și Kronstadt este principala atracție a festivităților organizate anual în ultima duminică a lunii iulie în onoarea marinei ruse.

„Programul Kronstadt” a fost anulat din motive de securitate, un aspect ce evidențiază eșecul Rusiei de a garanta protecția trupelor sale, precizează britanicii.

Urmărește-ne pe Google News