Imagini de la parada Victoriei din Moscova:
Vladimir Putin a părăsit Piața Roșie
Președintele rus, Vladimir Putin, a părăsit Piața Roșie din Moscova, mergând pe jos, umăr la umăr cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, flancați de gărzile de corp.
Liderul de la Kremlin a depus coroane de flori în memoria soldaților care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial.
Kremlin: Parada aeriană de la Moscova, anulată din cauza condițiilor meteo
Partea aeriană a paradei de la Moscova de Ziua Victoriei a fost anulată din cauza vremii, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă de stat RIA Novosti, potrivit CNN.
Ceremonia urma să prezinte 77 de avioane care zboară peste Piața Roșie din Moscova, comemorând cea de-a 77-a aniversare de la înfrângerea Germaniei naziste de către Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial.
Totodată, un grup de avoiane de luptă era așteptat să survoleze cerul capitalei ruse în forma literei ”Z”, un simbol popular al sprijinului pentru trupele ruse din Ucraina.
Mai multe informații: Avioanele nu mai zboară la parada militară din Piaţa Roşie de la Moscova. Kremlinul a anunțat de ce
Vladimir Putin susține un discurs de Ziua Victoriei
Președintele rus, Vladimir Putin, și-a început discursul de Ziua Victoriei precizând că, la fel ca strămoșii care au luptat împotriva dușmanilor țării, soldații de astăzi luptă în Donbas pentru siguranța Rusiei.
Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:
- Victoria țării mame este sacră. Strămoșii noștri au luptat împotriva dușmanilor în Stalingand, în Kursk. Este la fel și acum. Luptați pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre. Ziua Victoriei este aproape de fiecare dintre inimile noastre. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic. Suntem mândri de generația de învingători.
- Nu vom renunța niciodată la iubirea pentru Patria Mamă, la credință și valorile tradiționale, la obiceiurile strămoșilor noștri, la respectul pentru toate popoarele și culturile. Și în Occident, aparent, au decis să anuleze aceste valori vechi de o mie de ani.
- O astfel de degradare morală a devenit baza falsificărilor cinice ale istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, instigând la rusofobie.
- Nimeni nu va uita lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru (…) naziști.
În Piața Roșie a fost ținut un moment de reculegere.
Vladimir Putin și-a reluat discursul:
- Pierderile suferite de forțele militare ale Rusiei sunt „o tragedie pentru noi toți” și „o pierdere de neînlocuit pentru familiile lor”.
- O susținere specială va fi acordată copiilor celor care au murit și soldaților care au fost răniți. Am semnat un decret astăzi.
- Datoria noastră este să facem totul pentru ca oroarea unui război global să nu se repete.
- Rusia a îndemnat Europa să găsească un compromis corect, dar ei nu au vrut să ne audă.
- La Kiev spuneau că ar putea obține arme nucleare și NATO a început să exploreze ținuturile din apropierea noastră și asta a devenit o amenințare evidentă pentru țara noastră și la granițele noastre. Totul ne spunea că este nevoie să luptăm.
- Umăr la umăr, soldați și ofițeri stau aici din multe regiuni ale uriașei noastre patrii, inclusiv cei care au ajuns aici direct din Donbas, direct din zona de război.
- Ne amintim cum inamicul Rusiei a încercat să folosească împotriva noastră bandele terorismului internațional. Au încercat să semene dușmănie internațională și religioasă pentru a ne dezbina, pentru a ne slăbi din interior, dar au eșuat.
- Astăzi, războinicii noștri de diferite etnii luptă împreună. Se protejează reciproc de gloanțe și schije, într-adevăr ca frații, iar aceasta este puterea Rusiei. Puterea imbatabilă a națiunii noastre multietnice.
- O Rusie independentă și puternică este ceea ce ne dorim. Glorie forțelor noastre armate! Pentru Rusia! Pentru victorie!
Ministrul Serghei Șoigu a traversat Piața Roșie
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a traversat Piața Roșie de la Moscova, la bordul unui automobil și a salutat armata rusă.
Apariția sa la parada de Ziua Victoriei are loc în contextul în care în ultimele săptămâni au circulat zvonuri cu privire la probleme grave de sănătate cu care s-a confrunta oficialul de la Moscova.
Parada militară de la Moscova a început
Parada anuală de Ziua Victoriei a început la Moscova la ora locală 10.00 (aceeași oră la București – n.r.). Parada comemorează victoria sovietică asupra Germaniei naziste în 1945.
Pe fondul muzical de fanfară, soldați în uniformă completă poartă steaguri rusești și sovietice în fața președintelui Vladimir Putin și altor demnitari ruși.
Vladimir Putin este așteptat să susțină un discus în scurt timp și există speculații că ar putea folosi ocazia pentru a face un anunț major despre invazia rusă în Ucraina.
Vladimir Putin a ajuns în Piața Roșie de la Moscova
Președintele rus, Vladimir Putin, a ajuns în Piața Roșie de la Moscova, cu câteva minute înainte de începerea paradei militare de Ziua Victoriei. Liderul de la Kremlin i-a salutat pe veteranii de război care vor asista, de asemenea, la ceremonii.
Ziua de 9 mai este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul rus, iar astăzi au loc parade militare în toată țara pentru a comemora victoria sovietică asupra Germaniei naziste în 1945. Cea mai importantă este, desigur, cea din Piața Roșie din Moscova.
În absența unor câștiguri militare semnificative în Ucraina, Occidentul se așteaptă ca Putin să „reorienteze” evenimentul din acest an pentru a justifica invazia Ucrainei.
Ca întotdeauna, steaguri flutură pe aproape fiecare clădire și magazin, iar ferestrele sunt decorate cu stele aurii.
Cu toate acestea, parada militară din Piața Roșie a Moscovei va avea mult mai puțini soldați și echipamente în comparație cu anul trecut. Experții au legat acest lucru de pierderile semnificative suferite de Rusia în războiul său în curs de desfășurare în Ucraina vecină.
În timp ce numărul de avioane care se preconizează că vor participa la Moscova este ceva mai mare decât anul trecut, numărul de infanterie și tehnică militară este mai mic. Prin comparație cu aproximativ 191 de vehicule militare și aproximativ 12.000 de militari în 2021, anul acesta vor fi 129 de vehicule militare și 10.000 de soldați, potrivit informațiilor publicate vineri de Ministerul Apărării de la Moscova.
Printre noutăți, un grup de avioane de luptă este așteptat să survoleze centrul Moscovei în forma unui „Z”, un simbol popular al sprijinului pentru trupele ruse din Ucraina.
Peste Catedrala Sf. Vasile vor trece avioane supersonice, bombardiere strategice Tu-160 și, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă Il-80, cunoscut drept „avionul apocalipsei” întrucât a fost proiectat în ideea că ar putea transporta cei mai importanți lideri ai Rusiei în cazul unui război nuclear.
Ce mesaj va trimite Putin Occidentului?
În ultimele zile s-a tot speculat pe tema discursului din ziua de 9 mai al lui Putin. Unii oficiali occidentali au spus că liderul de la Kremlin, care va vorbi în Piața Roșie înaintea paradei de trupe, tancuri și rachete balistice intercontinentale, ar putea declara oficial război Ucrainei.
Alții, citați de Reuters, spun că Putin se va folosi de ocazie pentru a trimite Occidentului un avertisment „apocaliptic”, un mesaj care să ilustreze puterea uriașă a Rusiei.
Liderul de la Kremlin, în vârstă de 69 de ani, a asemănat în repetate rânduri războiul din Ucraina cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când trupele naziste ale lui Adolf Hitler au invadat în 1941.
„Încercarea de a-l liniști pe agresor în ajunul Marelui Război Patriotic s-a dovedit a fi o greșeală care a costat scump poporul nostru”, a spus Putin pe 24 februarie când a anunțat ceea ce el a numit „o operațiune militară specială” în Ucraina. „Nu vom face o astfel de greșeală a doua oară, nu avem niciun drept”.
Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în Al Doilea Război Mondial, mai mult decât orice altă țară, iar Putin a criticat în ultimii ani ceea ce Moscova vede ca încercări în Occident de a revizui istoria războiului pentru a minimaliza victoria sovietică.
Anul acesta, Vladimir Putin a sperat să folosească aniversarea pentru a oferi poporului rus o victorie în Ucraina. Dar cum invazia nu a mers conform planului, el încă nu și-a îndeplinit cel mai recent obiectiv declarat: de a lua regiunea Donbas.
„Toată lumea se așteaptă să se întâmple ceva pe 9 mai, atât dușmanii lui Putin, cât și susținătorii săi”, spune analistul politic Abbas Gallyamov, care în trecut a lucrat ca scriitor de discursuri pentru Putin. „Aceste așteptări au creat un vid care trebuie umplut. Dacă nu este umplut, Putin va pierde din punct de vedere politic”, a declarat el pentru BBC.
Astfel, nu doar rușii, dar întregul mapamond așteaptă discursul lui Vladimir Putin pentru a afla informații despre planurile liderului rus.
Kremlinul a respins ca „prostii” relatările potrivit cărora ar putea folosi oportunitatea pentru a declara oficial război Ucrainei – sau chiar Occidentului – și să caute să mobilizeze rezerviști sau chiar civili pentru a-și reface armata care a suferit pierderi importante.
„Putin vrea ca publicul occidental să se sperie”
Dar mulți experți presupun că, cel puțin, el va numi orice câștig teritorial din estul Ucrainei o victorie demnă de sărbătoare. Totuși, este puțin probabil ca acest lucru să însemne sfârșitul războiului. Abbas Gallyamov face o predicție care nu a fost încă discutată public în Occident, și anume că Vladimir Putin va prezenta Ucrainei un ultimatum: să vină la masa negocierilor sau să aleagă să lupte și astfel să facă față amenințării unei arme nucleare tactice.
„Singurul mod în care poate câștiga acum, pentru că va pierde cu siguranță dacă va continua, este să producă impresia unui tip absolut nebun. El vrea ca publicul occidental să se sperie, liderii occidentali să se sperie și să înceapă să-l sune pe Zelenski cerându-i să negocieze și să facă concesii”, spune fostul angajat al Kremlinului.
Un eveniment de Ziua Victoriei care va fi analizat pentru semne ale amplorii sprijinului popular pentru războiul din Ucraina va fi așa-numitul marș al „Regimentului Nemuritor”, la care participă în mod tradițional sute de mii de ruși, inclusiv Putin.
Allyson Edwards, expert în militarismul rus la Universitatea din Warwick din Marea Britanie, a spus că va exista probabil o prezență record la adunarea „Regimentului Nemuritor”, având în vedere că evenimentul a avut loc online în timpul pandemiei de coronavirus.
„Rusia se poziționează adesea ca un mareșal care păstrează vie memoria, așa că va prezenta Regimentul Nemuritor drept o luptă pentru a păstra memoria Marelui Război Patriotic împotriva celor despre care crede că o diminuează sau șterg”, a spus Edwards.
Paradă în teritoriile ocupate?
Rusia ar putea organiza parade de Ziua Victoriei sau evenimente ale „Regimentului Nemuritor” și în orașul ucrainean capturat Mariupol, potrivit oficialilor ucraineni. Oficialii ruși din regiune spun însă că în Mariupol nu va fi organizată o paradă de Ziua Victoriei, din cauza aparentelor amenințări la adresa securității. Liderul separatist din Donețk, Denis Pușilin, a spus că o paradă va trebui să aștepte până când Mariupol va deveni parte din așa-numita Republică Populară Donețk.
Totuși, vor avea loc evenimente festive nespecificate, care ar putea apărea în mod proeminent în relatările din regiune ale televiziunilor ruse.
În perioada premergătoare datei de 9 mai, orașul a primit vizite de la jurnalistul pro-Kremlin Vladimir Soloviov și de la o delegație a Kremlinului condusă de adjunctul șefului de cabinet al președintelui, Serghei Kiryenko.
Există și temeri în Ucraina că sărbătorile de 9 mai din Rusia ar putea fi folosite drept scuză pentru intensificarea atacurilor asupra pozițiilor militare ucrainene. Guvernatorul orașul-port sudic Odesa și al regiunii înconjurătoare a anunțat săptămâna trecută că impune o restricție de circulație pentru 9 mai.
O restricție de circulației este aplicată și în Kiev, iar primarul Vitali Klitschko le-a cerut locuitorilor capitalei care au fugit din oraș să se întoarcă abia după 9 mai, pentru a nu se expune riscurilor.
„O cascadorie de PR”
„Obiectivul principal în acest an (al paradei de 9 mai – n.r.) a fost acela de a anunța victoria care trebuia să aibă loc în februarie”, spune Ernest Wyciszkiewicz de la Centrul pentru Dialog și Înțelegere polono-ruso. „Ei pregătesc o cascadorie de PR pentru luni: este important pentru ruși să vadă că operațiunea militară specială despre care au auzit a dus la ceva tangibil”.
În loc să sărbătorească răsturnarea guvernului ucrainean, Kremlinul va trebui să se mulțumească însă cu capturarea celei mai mari părți din Mariupol. Rusia a vorbit în mod repetat despre „denazificarea și demilitarizarea” Ucrainei și poate pretinde înfrângerea batalionului Azov din Mariupol, pe care l-a descris drept „nazist”, întrucât acest anunț ar rezona într-o zi de marcare a celui de-al Doilea Război Mondial.
„În orașele și capitalele regionale ale Rusiei putem vedea semne cu simbolul Zilei Victoriei”, spune Olga Irisova, cofondatoare a grupului de analiză Riddle Russia. „De obicei, semnele spun 9 mai 1945, dar anul acesta este 1945/2022, așa că încearcă să le ofere oamenilor ideea că, încă o dată, îi înfruntă pe naziști”.
Kremlinul nu a răspuns solicitărilor venite din partea presei internaționale cu privire la ceea ce Putin ar putea spune în discursul său, care urmează să fie rostit de la tribuna Pieței Roșii, din fața Mausoleului lui Vladimir Lenin.
Anul trecut, Putin a atacat excepționalismul occidental și ascensiunea neonazismului și a rusofobiei – tendințe la care a revenit din nou și din nou când a abordat problema Ucrainei.
De ce este important 9 mai?
Sub conducerea lui Vladimir Putin, președinte din 2000, cu o pauză între 2004 și 2008, când a fost premier, Ziua Victoriei a devenit o demonstrație de forță a trupelor și a echipamentelor militare, precum și o șansă de a aminti sacrificiile din cel de-Al Doilea Război Mondial, pe care rușii îl numesc „Marele Război Patriotic”.
Parada de Ziua Victoriei a fost ocazional marcată în epoca sovietică și reînviată de președintele Boris Elțîn pentru cea de-a 50-a aniversare în 1995, dar Vladimir Putin a fost cel care a făcut, din 2008, un eveniment anual care să prezinte echipamentul militar. Identitatea rusă a fost creată în mare măsură cu Ziua Victoriei în fundal, cu manualele școlare și cărțile de istorie concentrându-se asupra Rusiei ca eliberatoare a Europei în timpul războiului.
„Chiar și într-un an normal este o mare demonstrație a puterii Rusiei, a controlului lui Putin și a tot ceea ce reprezintă el”, spune Ammon Cheskin de la Universitatea Glasgow. „Și acest lucru va fi amplificat anul acesta”.
Parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie are o componentă estică importantă, în special privind tehnica militară. Este o șansă pentru Kremlin de a-și etala cele mai recente dotări.
Tancul Armata T-14 a fost cel care a atras toată atenția de Ziua Victoriei în 2015, dar a fost remarcabil prin absența sa în războiul din Ucraina, deoarece nu este încă pregătit pentru luptă în prima linie. Ucraina spune că a distrus cu mult peste 1.000 de tancuri rusești mai puțin moderne pe câmpul de luptă.
Va fi mai puțină tehnică militară și vor fi mai puține trupe în acest an decât în 2021, dar expoziția aeriană va fi la fel de mare ca înainte, cu 77 de avioane și elicoptere, iar forțele aeriene repetă peste Piața Roșie într-o formație „Z” – simbolul controversat adoptat de forțele invadatoare.
Însă nu vor exista lideri străini în acest an. Kremlinul a precizat că aniversarea a 77 de ani nu este un eveniment semnificativ în sine, iar liderii străini sunt invitați la numere rotunde ale aniversării. Totuși, a fost însoțit la parada din Piața Roșie din 2017 de președintele de atunci al Republicii Moldova Igor Dodon, iar în 2018, de fostul șef al statului kazah Nursultan Nazarbayev.
Cu mai puțin de două decenii în urmă, președintele american George W. Bush s-a alăturat lui Putin pentru sărbătoarea de 9 mai de la Moscova.
Din rândul fostelor state membre ale URSS, Kazahstanul și-a anulat parada militară pentru al treilea an consecutiv, iar Letonia a declarat-o zi de comemorare pentru victimele războiului declanșat de Rusia în Ucraina.