Pe 24 februarie, când primele obuze cădeau peste Mariupol, Taira a bandajat rana la cap a unui soldat ucrainean. Două zile mai târziu, un soldat din tabăra adversă primea ajutorul ei. Un rus.

„Acoperiți-l, tremură!”, se aude vocea ei pe înregistrare. Ea îl numește pe tânăr „Sunshine” (n.r. – Rază de soare), o poreclă pe care le-a dat-o multor soldați care i-au trecut prin mâini și și îl întreabă de ce a venit în Ucraina.

„Ai grijă de mine?”, este uluit soldatul rus. Răspunsul: „Îi tratăm pe toți în mod egal!”.

„Îi tratăm egal pe toți, răniți ucraineni ori ruși”

Zeci de astfel de clipuri arată intervențiile făcute de Taira. Într-un alt clip, datat 10 martie, doi soldați ruși sunt scoși dintr-o ambulanță de un militar ucrainean. Unul este într-un scaun cu rotile. Celălalt este în genunchi, cu mâinile legate la spate, cu o rană la picior. Poartă banderole albe.

Un soldat ucrainean îl blesteamă pe unul dintre ocupanți. „Calmează-te, calmează-te!”, îi spune Taira.

O femeie o întreabă: „Ai de gând să-i tratezi pe ruși?”. „Nu vor fi la fel de buni cu noi, dar nu pot să procedez altfel. Sunt prizonieri de război, iar eu sunt doctor”, spune Taira.

Taira, în 2017, în cadrul unui eveniment în care a fost premiată pentru intervențiile sale

„Să sperăm că surioara va supraviețui”

În filmări sunt și momente care o marchează pe Taira. Paramedicul se îndepărtează de trupul lipsit de viață al unui copil pe care nu l-a mai putut salva. Plânge! „Urăsc asta”, afirmă ea. Închide ochii.

„Să sperăm că surioara va supraviețui”, se aude paramedicul. Părinții celor doi copii muriseră în urma bombardamentelor.

Într-o altă înregistrare, Taira se plânge de dureri cronice la spate și la șold.

Dar contină să fie optimistă. Face glume pentru a-i înveseli atât pe șoferii de ambulanță descurajați, cât și pe pacienți. Și întotdeauna, poartă un animal de pluș atașat de vesta ei, „pentru orice copil pe care va fi nevoie să-l tratez”.

Vă avertizăm că urmează imagini cu puternic impact emoțional:

Înregistrările de pe miniscula cameră video au fost publicate de AP

Taira este acum prizonierul rușilor, unul dintre sutele de ucraineni care au fost răpiți sau capturați, inclusiv oficiali locali, jurnaliști, activiști și apărători ai drepturilor omului.

Cum a prezentat-o propaganda rusă: „A răpit copii, a făcut trafic de organe”

Acum câteva săptămâni, guvernul ucrainean a încercat să treacă numele Tairei pe listele pentru un schimb de prizonieri. Însă Moscova a negat că o are în cusodie, în ciuda apariției sale pe rețelele de televiziune din regiunea separatistă Donețk din Ucraina și pe rețeaua rusă NTV, încătușată și cu fața rănită.

Ea a fost acuzată că a răpit copii, că face trafic de organe și că a încercat să fugă deghizată din Mariupol. Femeia este comparată cu Hitler.

Trupele de ocupație sunt acuzate că au atacat spitale și au reținut medici, ceea ce reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 100 de atacuri asupra unităților medicale, au avut loc de la începutul de la începutul războiului.

Totodată, misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina a înregistrat 204 cazuri de dispariții forțate.

Liudmila Denisova, comisar pentru Drepturile Omului la Kiev, spune că a primit rapoarte despre mii de persoane dispărute doar până la sfârșitul lunii aprilie, dintre care 528 au fost, probabil, capturate.

Soțul Tairei, Vadim Puzanov, a declarat ca a primit puține vesti despre soția sa de la dispariția ei: „A acuza un medic voluntar de toate păcatele de moarte, inclusiv traficul de organe, este deja o propagandă scandaloasă”.

Pe pagina de Facebook, Taira nu mai e activă din 13 martie.

Îngerii Tairei și camera de filmat pentru documentarul Netflix

Campioană de arte marțiale, Taira are cinci dan și este profesoară de aikido. Iulia Paevska a devenit Taira în 2013, când s-a alăturat voluntarilor care ofereau primul ajutor răniților de la protestele de pe Euromaidan.

Taira a fost prezentă apoi în Donbas, estul Ucrainei, acolo unde separatișii susținuți de Moscova au luptat împotriva forțelor ucrainene. A predat medicina tactică și a format o echipă de medici numită Tairas Angels.

În 2019 ea și colegii ei s-au mutat în regiunea Mariupol.

Taira a primit camera de corp în 2021 pentru a filma pentru un serial documentar Netflix. Dar când forțele ruse au invadat țara, ea a folosit-o pentru a filma scenele cu civili și soldați răniți.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Facebook Iulia Paevska

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

 
 

Urmărește-ne pe Google News