Începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial, parașutiștii Armatei Statelor Unite s-au antrenat să sară din avioane pentru a atinge obiective critice. Cu toate acestea, odată ce sunt la sol, fără camioane și vehicule de luptă ale infanteriei, ei tind să se limiteze la mersul pe jos. Acest lucru s-ar putea schimba în curând, în condițiile în care este luată în calcul varianta parapantelor cu motor ca mijloc de transport pe câmpul de luptă.

După cum a relatat inițial site-ul Soldier Systems, armata SUA a solicitat recent idei despre un sistem de mobilitate aeriană a personalului său, așa-numitul PAMS.

„Amenințările viitoare ale câmpului de luptă se așteaptă să necesite operațiuni dispersate de către unități mici în medii complexe, contestate. Activitățile aeriene tradiționale, inclusiv aeronavele de transport cu aripă fixă ​​și cu aripă rotativă, vor fi probabil indisponibile pentru mișcarea echipelor mici, din cauza sprijinirii altor misiuni și a dificultății de a opera aceste vehicule în zonele de amenințare anti-acces/negarea zonei”, se precizează în notificarea de cerere de propuneri.

Parapantele propulsate „vor sprijini mai multe tipuri de misiuni, inclusiv recunoaștere, supraveghere, mișcare a trupelor, infiltrare și extragere”.

Armata caută în mod ideal o parapantă cu o rază de acțiune de până la 300 km, o capacitate de până la 180 kg și o altitudine maximă de până la 6.000 de metri.

Inventate în 1964 de parașutistul și inventatorul canadian Domina Jalbert, parapantele motorizate pentru o singură persoană includ un sistem de parapantă având atașat un motor pe benzină sau diesel.

Așa-numitele „paramotoare” sunt alimentate din ce în ce mai mult de baterii electrice, deși aceste versiuni au în prezent o rază de acțiune mult mai mică.

Parapantele cu motor sunt populare în domeniul sportiv și, chiar dacă unele armate le-au testat, nu au fost niciodată adoptate pe scară largă de acestea.

Ceea ce a adus în atenție acest tip de parapantă a fost atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023. Luptătorii Hamas au folosit aceste aparate de zbor pentru a survola punctele de trecere a frontierei și pentru a ataca ținte militare și civile din Israel. Nu este clar câte parapante motorizate au fost implicate și cât de eficiente au fost ca transport, dar ele au atras atenția mai ales pentru că au zburat peste ceea ce se presupunea a fi o graniță foarte sigură între Israel și Fâșia Gaza.

De asemenea, deocamdată nu este clar cât timp s-au antrenat trupele forțelor speciale americane cu parapante motorizate și cum le-ar folosi într-un scenariu de război.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News