„O companie din unitatea mea a trecut granița cu două zile înainte de operațiune (n.r. – incursiunea din Kursk). Ne-am ascuns în pădure, așteptând să înceapă ofensiva. Forțele speciale au reușit o operațiune riscantă. Dacă inamicul ar fi descoperit compania, s-ar fi pierdut efectul surpriză. Eram îngrijorat să nu fim observați, dar în grupuri mici de șase persoane am mutat compania după fiecare desant aerian, ascunzându-ne în pădure”, a spus Pavel Rozlach.

Ofițerul ucrainean a precizat că în timpul misiunii, compania sa a ocolit punctul de control și a lovit liniile defensive rusești din spate. Acest lucru a permis militarilor ucraineni să elimine cu succes amenințarea și să permită trupelor de geniști să realizeze treceri prin câmpurile minate.

„Soldații noștri au reușit să treacă în spatele liniilor inamice și să captureze un punct puternic, iar apoi altul. Două batalioane dintr-o altă companie au putut să înainteze, după ce au trecut peste câmpul minat, datorită muncii geniștilor. Concomitent am trecut și noi prin singurul pasaj din câmpul minat. După aceea, am curățat zona, iar geniștii au putut să-și continue treaba cu calm”, a rememorat Pavel Rozlach.

Comandantul Brigăzii 80 ucrainene spune că, în urma coordonării luptătorilor din cadrul Forțelor Armate Ucrainene, inamicul a fost dezorientat.

Loviturile asupra posturilor de comandă rusești au perturbat sistemul de comunicații, ceea ce a dus la haos în rândurile invadatorilor. Din cauza comunicării slabe, inamicii au început să tragă unul în altul, ceea ce le-a oferit militarilor ucraineni încă un avantaj”, a afirmat Pavel Rozlach.

Potrivit experților, ofensiva de succes a ucrainenilor în regiunea rusă Kursk a fost efectuată în direcțiile de vest și nord-vest în regiunea Kursk.

Ucrainenii au cucerit aproape 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rus, fapt care a silit Kremlinul să transfere un număr de trupe experimentate desfășurate anterior în Donețk.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Sîrskîi, a declarat că Rusia 
a transferat aproximativ 50 de mii de militari în regiunea Kursk, slăbind astfel poziția sa pe frontul din Ucraina.

Institutul pentru Studierea Războiului a transmis că trupele ruse au intensificat contraatacurile cu pierderi mari în regiunea Kursk pe 10 și 11 octombrie pentru a încerca să disloce forțele ucrainene înainte ca starea vremii să se înrăutățească și să limiteze manevrele pe câmpul de luptă.

Această acțiune transfrontalieră a Kievului a dus la pierderi numeroase și în rândul armatei ucrainene, pretind blogerii militari ruși, mulți dintre ei afiliați direct Kremlinului.

Mai mulți comandanți de rang înalt ai armatei ucrainene, dar în special fostul șef al forțelor armate, generalul Valeri Zalujnîi, au pus sub semnul întrebării, la începutul anului, incursiunea din Rusia.

După această operațiune, considerată o lovitură „umilitoare”, președintele Vladimir Putin a renunțat aproape complet la ideea discuțiilor de pace cu Kievul.

Urmărește-ne pe Google News