Ferma eoliană Peterhead, cunoscută sub numele de Hywind, va aduce energie electrică în 20.000 de case. Producatorul Statoil spune ca producția din mare este de așteptat să egaleze sau chiar să depășească turbinele aflate în prezent în funcțiune.
Până în prezent, o turbină eoliană uriașă a fost deja montată, în timp ce încă patru așteaptă să fie montate într-un fiord norvegian. În timp ce turbinele sunt in prezent foarte costisitoare, Statoil crede ca in viitor va putea reduce dramatic costurile. „Cred că în cele din urmă vom vedea că parcurile eoliene plutitoare concurează la preț cu cele tradiționale, dar pentru a ajunge acolo va trebui să le producem pe scară largă”, a spus un reprezentant al companiei producătoare.
Citește și: Atenție, curentul electric se scumpește cu 30-40%!
Vechea tehnologie a fermelor eoliene offshore se bazează pe o platformă ce este fixată de fundul mării, în timp ce noul dispozitiv eolian folosit în cadrul acestui proiect poate să genereze electricitate și în zone cu ape foarte adânci, unde tehnologiile tradiționale nu pot să ajungă.
Potrivit Statoil, noile turbine dispun de o tehnologie revoluționară, care le permite să funcționeze și în zone în care adâncimea apei este de până la un kilometru.
Turbinele plutitoare pot crea o nouă frontieră pentru energie – dar oamenii de știință de la Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) avertizează că este nevoie de mult mai multe investiții în noi tehnologii.
Citește și: Decât la muncă, mai bine morți de foame! Fructele din livezi se strică pentru că nimeni nu a vrut să le culeagă