Pe 8 noiembrie 2021, Cristian Radu, la acea dată colonel, a condus autoturismul de serviciu, cu numărul de înmatriculare B-40-RYE. Era 7.30 dimineața și mașina a mers cu peste 120 de kilometri la oră pe șoseaua Mihai Bravu din București. Aproape de stația de tramvai Laborator, a frânat și a lovit refugiul pentru pietoni. În urma impactului, atât el, cât și șoferul său, un subofițer aflat pe scaunul din dreapta, au fost răniți.
Pe 17 octombrie 2022, Libertatea a descris accidentul. Dosarul penal a fost deschis la 7 luni după evenimente, pentru că generalul Radu s-a folosit de influența funcției pentru a mușamaliza evenimentul cu ajutorul unor persoane din MAI, potrivit relatărilor mai multor surse concordante din interiorul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Mâna dreaptă a lui Arafat, generalul Radu primise promisiunea că va fi făcut general. Asta după ce a luat asupra sa ascunderea casetei cu filmarea intervenției de la Colectiv. Iar accidentul a venit chiar înainte de avansare. Temându-se că nu va mai fi făcut general, el a mușamalizat accidentul.
Angajat al IGSU:
Miercuri, 16 noiembrie, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a confirmat că l-a pus sub acuzare pe generalul Radu și că procurorii militari vor continua cercetările.
„Consecutiv accidentului rutier, fără a apela la numărul unic de urgență 112, inculpatul ar fi modificat și șters urmele accidentului rutier, iar apoi ar fi părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție sau a procurorului”, a răspuns Parchetul Militar pentru ziar.
Inculpatul i-a solicitat unui subordonat să-și asume rolul de conducător auto. De asemenea, inculpatul ar fi solicitat și altor subordonați să întocmească o serie de documente oficiale în care să se consemneze aspecte necorespunzătoare adevărului în legătură cu accidentul.
Din răspunsul Parchetului Militar pentru Libertatea:
Pensie de 12.000 de lei pe lună
Generalul și-a depus dosarul de pensionare cu puțin timp înainte de a afla oficial că nu mai este suspect, ci inculpat, susțin surse din IGSU. Radu urmează să iasă la pensie începând cu săptămâna viitoare.
„Cristian Radu va avea o pensie în jur de 12.000 de lei net”, a explicat pentru Libertatea o sursă din IGSU. Aceasta e, ca medie, suma ce-i revine unui angajat MAI cu grad de general cu o stea, luând în calcul și alți factori, legați de vechime.
Generalul Iamandi: „Da, intenționează să se pensioneze”
Contactat joi de Libertatea, inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, a confirmat depunerea dosarului de pensionare al lui Radu. „Da, intenționează să se pensioneze. În această perioadă se află în concediu”, a răspuns șeful IGSU.
Generalul Radu, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, este născut pe 3 februarie 1973. Se va pensiona la 49 de ani.
Potrivit unei surse din IGSU, „la noi, datorită specificului de urgență al muncii, pensionarea poate începe la 47 de ani”.
Radu este oficial inculpat și urmărit penal pentru săvârșirea a șase infracțiuni, în dosarul 83/P/2022:
- instigare la fals intelectual (prevăzut de art. 47 raportat la art. 321 C.);
- instigare la fals în declarații (art. 47, alin. 1 C. raportat la art. 326 C.);
- părăsirea locului accidentului (art. 338, alin. 1 C.);
- modificarea sau ștergerea urmelor accidentului rutier (art. 338, alin. 2 C.);
- instigare la fals intelectual (art. 47, alin. 1 C raportat la art. 321 C.);
- participație improprie la fals intelectual (art. 52, alin. 3 C. rap. la art. 321 C.).
În răspunsul către Libertatea, Parchetul Militar a precizat că există suspiciunea rezonabilă că „inculpatul s-a folosit de autoritatea funcției deținute pentru declararea necorespunzătoare a împrejurărilor în care s-ar fi produs accidentul rutier și a urmărilor acestuia”.
Potrivit informațiilor ziarului, dosarul este investigat de procurorul Cătălin Strîmbei, de la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.
De la „bun angajat” la „probleme cu băutura”
Cristian Radu este angajat al IGSU din 2004 și, potrivit oamenilor care au lucrat cu el, „este un bun profesionist în domeniu, cu o mare influență la nivelul instituției”. Alte surse din instituție susțin că „avea probleme cu băutura, iar faptul că a fost băut este explicația că a riscat atât ca să ascundă accidentul. Un simplu accident nu i-ar fi periclitat cariera de general, dar un accident băut, da, devenea penal”.
Contactat de ziar înainte de publicarea primului articol, Radu a spus că nu va comenta nimic „până când ancheta nu va clarifica lucrurile”.
Calculatorul i-a fost percheziționat și într-un dosar DNA, despre care nu se mai știe nimic
Numele lui Cristian Radu a apărut și într-un alt dosar al Parchetului Militar. În perioada decembrie 2019-februarie 2020, procurorii DNA au făcut percheziții la IGSU și au ridicat calculatoarelor șefilor IGSU, inclusiv pe al lui Radu. Perchezițiile au avut loc după ce IGSU a schimbat câștigătorul licitației privind achiziția a 2.000 de mașini de intervenție pentru pompieri, licitație în valoare de 623 de milioane de euro.
Asupra acestui dosar de achiziții publice s-a așternut liniștea, după ce ambasadorul SUA de la acea dată, Adrian Zuckerman, a fost văzut în biroul lui Raed Arafat.
Tot Radu este ofițerul despre care Libertatea a relatat în 2019 că a ascuns, vreme de trei ani, filmările intervenției de la Colectiv. Filmul a fost ascuns nu doar publicului, ci și Parchetului, care solicitase la IGSU toate probele despre felul în care s-a intervenit în timpul tragediei de la clubul Colectiv, soldată cu 64 de decese.
Răspunsul Parchetului Militar pentru Libertatea: