„Încă din primele zile am primit prin intermediul procurorilor europeni delegaţi numeroase cazuri din România, cazuri ce privesc infracţiuni comise după dată de 20 noiembrie 2017 (data intrării în vigoare a Regulamentului EPPO) şi până la 1 iunie a.c., data începerii operaţiunilor. Ne aşteptăm să avem de verificat dacă se impune preluarea sau revocarea cum este termenul folosit de legislaţia europeană, unui număr de peste 200 de cazuri doar dintre cele înregistrate în perioada menţionată”, a declarat Cătălin Borcoman.
El a arătat că a primit, până la jumătatea lunii iunie 2021, am primit peste 100 de cazuri spre analiză.
Românii pot sesiza Parchetul European privind comiterea unui infracțiuni prin intermediul secțiuni dedicate special pe site-ul instituției.
„EPPO primeşte sesizări de la persoanele private, inclusiv cetăţenii români, despre infracţiuni de competenţa sa, fraude cu fonduri europene de peste 10.000 euro sau fraude referitoare la TVA comise de grupări organizate ce acţionează transfrontalier cu prejudicii de peste 10 milioane euro, prin intermediul secţiunii dedicate de pe site-ul său”, a explicat procurorul român.
Parchetul European și-a început activitatea pe 1 iunie 2021. Instituția condusă de Kovesi este responsabilă cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul UE, fiind primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal frauda în materie de cheltuieli şi venituri, frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane de euro), spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE, corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE.
Prima anchetă importantă deschisă de Parchetul European a fost deschisă împotriva a patru croați, printre care și un primar, care sunt acuzați pentru corupţie activă şi pasivă şi abuz în funcţie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro