Patru persoane au fost arestate sub bănuiala de formare a unei organizaţii infracţionale şi evaziune fiscală.

„Principalii suspecţi au organizat un aşa-numit carusel TVA, care a implicat circulaţia repetată a unor bani fictivi prin aceleaşi companii. Unele dintre aceste companii nu şi-au îndeplinit obligaţiile fiscale şi astfel au permis altor companii, cu sediul în Germania, să solicite încasarea TVA”, precizează Parchetul European.

Potrivit comunicatului EPPO, pierderile fiscale estimate în Germania din cauza acestor activităţi infracţionale este de cel puţin 23 de milioane de euro. Nucleul activităţii infracţionale era la Hamburg (nordul Germaniei), iar spălarea banilor era organizată, în primul rând în Cehia şi Slovacia, cu importante legături în România.

Întreaga operaţiune a fost coordonată de la sediul central al EPPO de la Luxemburg. În Slovacia şi Cehia au fost îngheţate conturi bancare. Patru suspecţi au fost arestaţi şi vor apărea în scurt timp în faţa unui judecător, menționează instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

Operaţiunea a fost condusă de un procuror european delegat la Munchen (sud-estul Germaniei) şi executată de poliţia fiscală din oraşele Chemnitz, Hamburg şi Munchen, de Agenţia naţională slovacă a corpului de poliţie pentru combaterea infracţiunilor, de Agenţia naţională cehă pentru combaterea criminalităţii organizate, precum și de biroul EPPO de la Bucureşti, cu sprijinul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Bihor şi Sălaj, a mai transmis EPPO.

Anunțul Parchetului European vine după ce miercuri au avut loc primele percheziții în România ale instituției conduse de Kovesi. Anchetatorii au descins la Oradea, acolo unde au fost percheziționate locuințele a trei cetățeni români.

Urmărește-ne pe Google News