„Parchetul European (EPPO) confirmă că are o anchetă în curs de desfășurare cu privire la achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepțională vine după interesul public extrem de ridicat. Nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă”, a transmis instituția, într-un comunicat de presă.
Din cele 27 de state membre ale UE, 22 sunt membre ale Parchetului European, cu procurori care lucrează sub conducerea Laurei Codruța Kovesi.
Achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19 a fost coordonată la nivelul Uniunii Europene. Prin intermediul unor acorduri preliminare de achiziție cu producători individuali de vaccinuri, Comisia a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de timp și la un preț dat. Ulterior, dozele au fost împărțite statelor.
În ianuarie 2021, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, nu pot negocia separat contractele de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19: „Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”.
În România, DNA face propria anchetă
La final de septembrie 2021, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunțat că investighează modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccin anti-COVID, de la declanşarea pandemiei până în prezent. Procurorii anticorupție au refuzat să ofere detalii, precizând doar că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu.
Un document prezentat de Libertatea la finalul lunii martie arăta că România avea de primit și de plătit vaccinuri anti-COVID în valoare de 790 de milioane de euro. Din decembrie 2020 și până pe 28 martie 2022, în România au ajuns 32.824.659 de doze de vaccin. 143 de milioane de euro era nota de plată până în martie, la care, potrivit contractului inițial, se vor adăuga restul de facturi, pentru perioada 2022-2023.
Numărul de doze cumpărat depășește cu mult necesarul țării țării noastre, astfel că autoritățile au fost nevoite să distrugă un număr însemnat de vaccinuri.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat pe 25 septembrie că până acum au fost distruse 3 milioane de doze expirate de vaccin anti-COVID și alte 3 milioane „vor fi distruse curând”, din acelaşi motiv. Deocamdată, se pierd „100-200 de milioane de euro”, a spus Rafila, care a anunțat însă că „suntem aproape de o reducere cu circa 80% a contractului din acest an”.
Foto: Profimedia