Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț s-au sesizat din oficiu în cazul incendiului de la Spitalul Județean Piatra-Neamț și au întocmit un dosar în care s-a început urmărirea penală în rem pentru ucidere din culpă.
Cauza a fost preluată de Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se arată într-un comunicat al instituției.
Potrivit g4media.ro, ancheta va fi condusă de procurorii Marius Iacob și Eduard Ilie. Primul a instrumentat cazul incendiului de la Maternitatea Giulești, în timp ce al doilea s-a ocupat de dosarul ”Colectiv”.
”Maternitatea Giulești” – asistenta, condamnată cu executare, managerul – cu suspendare
Trei nou-născuţi au murit în incendiul de la Maternitatea Giulești, petrecut pe 16 iulie 2010, și alţi trei s-au stins la scurt timp după incendiu, din cauza rănilor suferite. Singura asistentă care era de serviciu în acel moment în secţia de terapie intensivă ieşise din salon pentru câteva minute.
După cinci ani de la producerea tragediei, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv la doi ani și două luni de închisoare cu executare. Ulterior, România a fost obligată de CEDO să îi plătească daune de 5.000 de euro, considerând că arestarea ei preventivă în acest caz nu a fost justificată. În schimb, fostul manager al spitalului, Bogdan Marinescu, a fost condamnat de instanță la șase luni de închisoare cu suspendare.
Șeful Secției de neonatologie, medicul Adrian Toma, a fost achitat pentru infracțiunea de neglijență în serviciu.
Maternitatea Giulești a fost condamnată să plătească o amendă penală de 400.000 de lei. De asemenea, cei implicați au fost obligați să achite familiilor victimelor suma totală de 4,2 milioane euro.
”Colectiv” – nici o condamnare definitivă după cinci ani
Incendiul din Colectiv, petrecut pe 30 octombrie 2015, a făcut 65 de victime. La cinci ani de la tragedie, niciunul dintre dosarele legate de Colectiv nu a fost finalizat.
În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări, pe numele fostului primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone (8 ani și 6 luni de închisoare cu executare), dar și pe numele patronilor clubului și mai multor angajați ai primăriei și ai ISU.
Dosarul se află acum la Curtea de Apel, iar la termenul din 29 octombrie, patroana firmei de artificii a cerut un nou termen, pentru că-şi concediase avocatul cu doar câteva ore înainte, în timp ce patronii de la Colectiv au solicitat audierea lui Andrei Găluţ, singurul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, pentru a lămuri cine a organizat spectacolul din club.
Următorul termen se judecă în 25 noiembrie.
Foto: Inquam Photos / tvmneamt.ro / Flavius Corfu