Solicitarea vine la trei luni de la verdictul final în cazul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, în care foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați de crime împotriva umanității, au fost achitaţi definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Conform comunicatului de presă, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o serie de înscrisuri conținând date și informații, însoțite de detalii tehnice apreciate ca absolut relevante și necesare înțelegerii datelor prezentate, referitoare la fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc represiunea exercitată de Securitate și calitatea de disident a victimei Gheorghe Ursu.
De asemenea, Parchetul General a primit sprijinul științific al Academiei Române, prin intermediul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, precum și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pentru documentarea imparțială și competentă a realităților regimului comunist, cu precădere în ceea ce privește funcționarea aparatului de represiune a acestuia.
Faptele și împrejurările noi relevate de aceste materiale susțin o cu totul altă situație de fapt decât cea reținută de instanță și se circumscriu adevărului istoric, respectiv că represiunea a fost o trăsătură permanentă a regimului comunist, conflictul dintre societate și regim a reprezentat o constantă, regimul a continuat practicarea politicilor restrictive, interzicând orice manifestare publică pe care o considera drept un pericol la adresa stabilității sale și a disimulat represiunea politică prin folosirea anchetelor penale instrumentate de Miliție, ca paravan al acțiunilor de poliție politică.
Parchetul General:
Procurorii resping motivarea judecătorilor, care au dispus achitarea celor doi foști ofițeri de Securitate și afirmă că au adăugat la cererea de revizuire probe care arată că Gheorghe Ursu a fost torturat pentru că era opozant politic.
„În ceea ce priveşte situaţia concretă a victimei Ursu Gheorghe, din noile înscrisuri reies elemente clare şi indubitabile ale faptului că acesta era considerat un opozant politic, iar faptele sale erau considerate ca făcând parte din categoria formelor celor mai grave de manifestare a opoziţiei faţă de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu”, arată procurorii.
Procurorii solicită Curții de Apel București să admită cererea de revizuire, să anuleze hotărârea Curții Supreme din 27 iulie și să rejudece dosarul privindu-i pe cei doi inculpați.
Pe 27 iulie, Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au achitat pe foștii securiști acuzați că au fost responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu. Aceeași decizie fusese luată și de Curtea de Apel București, în 2019, în primă instanță.
„Pe baza probelor administrate nu se poate reține că, în această perioadă, cei doi lucrători de securitate au exercitat violențe asupra victimei”, stabileau judecătorii Curții de Apel București în 2019.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro