Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) n-au trimis încă în judecată al doilea din cele 3 dosare deschise după incendiul din clubul Colectiv
Într-un răspuns oferit luni seară ziarului Libertatea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție spune că al doilea dosar Colectiv, cel ce vizează asistența medicală din spitale și transferul în străinătate al victimelor incendiului de la Clubul Colectiv, se bazează pe un probatoriu aflat într-un „stadiu avansat de efectuare”.
Dosarul se judecă încă in rem, adică sunt anchetate fapte, nu persoane, „pentru infracțiunile de ucidere din culpă și abuz în serviciu”, a precizat Parchetul.
„În cauză, este în curs de administrare un probatoriu complex, aflat într-un stadiu avansat de efectuare, inclusiv prin mijlocirea unor ordine europene de anchetă, în vederea stabilirii tuturor cauzelor și mecanismelor care au condus la moartea victimelor și a împrejurărilor privind transferul acestora la unități sanitare din afara țării”, au mai spus procurorii.
Au fost audiate peste 300 persoane, spune Parchetul
Procurorii au menționat că, până la această dată, au fost audiate „peste 300 persoane, în calitate de părți civile, persoane vătămate, martori”.
38 de pacienți au murit după ce au fost salvați ori după ce au ieșit, inițial, din clubul Colectiv, cuprins de flăcări pe 30 octombrie 2015.
Echipa de investigații GSP/Libertatea a arătat, încă de la sfârșitul anului 2015, că mai mulți răniți din clubul Colectiv au dezvoltat, în spitalele bucureștene, infecții nosocomiale multirezistente.
Unii dintre aceștia, precum germanul Marvin Nicodemus, au fost duși în străinătate fără ca medicilor din afara țării să le fie făcută publică situația infecțiilor.
E al doilea din cele trei dosare deschise după incendiul din Colectiv. Celelalte două sunt:
- Dosarul Colectiv 1, în care sunt inculpați patronii clubului (Anastasescu, Gancea, Mincu), pirotehniștii (Zaharia, Moise), directorul firmei de artificii (Niță), primarul Piedone, funcționarii Primăriei Sector 4 (Iofciu, Ganea, Moțoc), pompierii ISUBIF (Radu, Matei); dosarul a rămas în pronunțare încă din decembrie, iar luni a fost stabilit un nou termen de către judecătorii Curții de Apel București, 3 martie 2022.
- Dosarul intervenției de urgență la clubul Colectiv, deschis în 2019, după ce Libertatea a publicat imaginile ascunse ale intervenției pompierilor. Acesta se află la Parchetul Militar, plimbându-se între PM și Parchetul General. Procurorii militari au răspuns ziarului la finele anului trecut, spunând că cercetările se desfășoară in rem.