de lei. Pietele, caminele studentesti si centrele en-gros sunt zonele unde se vand cel mai mult astfel de produse falsificate. De asemenea, multi tineri sunt folositi ca agenti de vanzari pentru parfumurile falsificate. Evident, cei pacaliti sunt consumatorii, o data pentru ca platesc pretul acestor produse contrafacute si apoi pentru ca acestea sunt deosebit de toxice, putand provoca alergii grave.
„si cele mai naturale parfumuri alergizeaza, dar alergia de parfumuri naturale se poate trata usor, in schimb alergia de parfumuri si substante volatile toxice, chimice si false se trateaza foarte greu, pentru ca sunt impure. De exemplu din alcoolul etilic prezent in unele alimente si bauturi te imbeti, dar apoi te trezesti si iti vezi de treaba, dar daca bei alcool metilic atunci poti orbi, fiind toxic. Acelasi lucru se intampla si cu parfumurile. Daca sunt realizate cu alcool metilic poate sa apara sindromul respirator, cutanat sau ocular, si cel mai grav se poate intra in soc alergic, stare manifestata prin lesin, depresie si tensiune scazuta”, ne-a explicat dr. Filip Victor Cornelius, medic primar alergolog.
in general, alergie la parfumuri fac persoanele cu sistemul imunitar slabit. Aceste persoane incep sa stranute si sa le curga nasul. „Nu e un stranut normal, ci unul continuu, care-i umfla si-i impaienjeneste ochii, care-l face sa lacrimeze, sa se sufoce. De multe ori se asociaza cu iritarea pleoapelor sau conjunctivitei bulbare oculare si realizeaza fenomenul de conjunctivita clinica manifestat prin inrosirea pleoapelor, lacrimare si prin usturimi. Alteori poate sa coboare si sa dea laringita cu tuse seaca si cu voalarea vocii sau chiar bronsite cu tuse si expectoratie”, spune dr. Filip.
Parfumurile vor avea etichete cu toate produsele din continut
Un studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor arata ca din 19 ape de toaleta analizate fiecare contine cel putin 8 produse alergice. Pana in martie 2005 etichetele parfumurilor si ale produselor cosmetice trebuie sa mentioneze prezenta substantelor care produc alergii. „Acesti compusi, in numar de 26, sunt inscrisi pe o lista care a fost publicata in Jurnalul oficial al Uniunii Europene”, ne-a spus Laura Pascu, reprezentant al APC.
Si detergentii sunt periculosi
La Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a fost adusa o tanara de 24 de ani, decedata in conditii necunoscute, in urma unui soc anafilactic. Tanara, G.E., avea fata si mainile umflate. Desi medicul de familie al tinerei a constatat decesul, parintii acesteia au adus-o la spital, sperand ca fiica lor mai poate fi salvata. Pentru ca G.E. era alergica la detergent, medicii presupun ca aceasta a intrat in contact cu produsul mentionat, pentru ca apoi sa faca soc anafilactic.