Într-un răspuns oferit pentru Libertatea, Mitropolia Moldovei și Bucovinei spune că cercetarea în cazul pr. Calistrat Chifan este finalizată încă de pe 23 noiembrie. La scurt timp după ce au apărut filmările în care pr. Calistrat lovește o enoriașă în curtea bisericii, care apoi se prăbușește la pământ, el a fost oprit de la slujire. Pe 23 noiembrie, Mitropolia spune că s-a decis prelungirea sancțiunii cu încă 30 de zile. 

Acum că pr. Calistrat și-a ispășit pedeapsa, acesta a redevenit preot cu drepturi depline, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor. 

Pedeapsa s-a încheiat pe 23 decembrie

„Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor, care s-au încheiat pe 23 noiembrie. Atunci s-a luat decizia de a fi oprit pentru încă o perioadă de 30 de zile de la slujirea celor sfinte. Poate spuneți că e o pedeapsă prea blândă, însă pentru un preot este un lucru foarte dureros să nu poată sluji. Mai mult, această pedeapsă i-a afectat și pe credincioșii care au continuat să vină la Mănăstirea Vlădiceni, dar nu s-au mai putut spovedi, cum făceau de obicei, la părintele Calistrat”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor. 

Ancheta penală la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean este în continuare în desfășurare, după ce polițiștii au primit o plângere din partea femeii lovite în noaptea producerii evenimentului.

Nu este clar încă dacă a fost deschisă o cercetare suplimentară în cazul prezentat și de Libertatea, în care un călugăr care a părăsit obștea în 2020 susține că preotul Calistrat l-a bătut de două ori și că a pus un ucenic de-al său să-l bată, a treia oară, în altarul paraclisului din incinta lăcașului de cult. Preotul Gherasim, pe numele său Gheorghe Carcea, are și el un istoric cu momente de violență, părăsind Mănăstirea Golia din Iași după ce ar fi pălmuit o bucătăreasă. 

Patriarhia: „E responsabilitatea eparhiei”

Contactat de Libertatea, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a explicat că decizia pentru rezolvarea unor astfel de situații este lăsată exclusiv în seama eparhiilor regionale, în baza autonomiei pe care acestea o au. Prin urmare, Patriarhia Română nu a putut decât să ia act de decizia Arhiepiscopiei Iașilor. 

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu

„În condițiile în care fiecare eparhie are autonomie administrativă locală, comentariul meu în cazul menționat devine irelevant. Nu la fel de irelevante pot deveni însă urmările în timp ale oricărei decizii luate de o eparhie care se confruntă cu situații și cazuri ce atrag atenția la nivel național. Libertatea (decizională) presupune constant responsabilitatea (eparhială)”, a precizat Vasile Bănescu.

Pe 10 noiembrie, la o zi după agresiunea din curtea mănăstirii, pr. Calistrat Chifan a vorbit într-o emisiune televizată despre incident, când a făcut o serie de acuze la adresa femeii lovite și a surorii sale, spunând de mai multe ori că acestea ar suferi de „deviații de comportament”. A susținut că este nevinovat, că a fost provocat și că, de fapt, doar a împins-o pe femeia respectivă. În filmare însă se vede că în urma loviturii aplicate de preot, victima a căzut la pământ.

Într-un drept la replică trimis presei, cele două victime agresate în curtea mănăstirii din Iași de preotul Calistrat Chifan spun că au fost lovite în mod repetat în zona capului. Femeile neagă că l-ar fi insultat pe preot sau că i-ar fi pus piedică și spun că se tem că astfel de agresiuni se pot repeta. 

Urmărește-ne pe Google News