Atât pentru cei vii, cât şi pentru cei plecaţi în lumea de dincolo cea mai puternică slujbă săvârşită în biserică este Sfânta Liturghie – spune cuviosul părinte. Pentru că Liturghia este ”jertfa şi răscumpărarea Mântuitorului”.
40 de liturghii şi 40 de panahide
Aşadar, ”dacă a murit cineva, este bine să se pomenească patruzeci de liturghii (că la Liturghie se scot părticele şi are comuniune cu Hristos în Sfântul Potir prin părticele) şi patruzeci de panahide (parastase – nota red.). Acolo se fac dezlegările, că la o panahidă sunt nouă dezlegări: şapte dezlegări mici făcute de preot, atunci când zice ”Dumnezeul duhurilor şi a tot trupul…”, şi două mari, pe care trebuie să le zică episcopul sau preotul. Deci 360 de dezlegări are un suflet în şase săptămâni la panahidă. Deci poţi să pui patruzeci de liturghii şi patruzeci de panahide în şase săptămâni”.
De ce să treci în pomelnic şi un om sărac
”Când faci pomelnic pentru ai matale, la Liturghie, pune şi unul sau doi săraci, sau o văduvă pe care nu are cine o pomeni şi a murit, săraca. Este mare pomană. Asta se cheamă milostenie duhovnicească. Este mai mare decât aceea când îi dai o haină sau o mâncare omului, că-l ajuţi dincolo, în veşnicie” – ne învaţă de bine părintele Ilie Cleopa.