„Acum acuzăm medicul, dar, dacă nu era accidentul, medicul acela nu avea de ce să intervină. Mi se pare că vor să dea vina pe oricine altcineva decât pe Vlad Pascu”, a continuat mama victimei.
Tatăl Robertei, Ștefan, a rezumat situația astfel: „Dreptatea nu va fi aici. Dreptatea e în altă parte. Nu am nici o încredere”.
„Banii murdari care ne cumpără pe toți”
Venit împreună cu mai mulți prieteni și rude, tatăl lui Sebastian Olariu a declarat că și-a pierdut și răbdarea, și speranța. „Nu mai putem. Nu mai pot. Nu mai am nici o speranță, nici una. De fapt, au amânat pentru că e vorba de bani. Banii ăștia murdari care ne cumpără pe toți. Cei care trebuie să plătească despăgubirile (n.red. – Biroul Asigurătorilor din România) mai vor o expertiză. Asta e. M-am așteptat să aibă obiecții cei de la BAR. Dacă sunt peste 90 de zile de spitalizare, or să trebuiască să dea bani mai mulți”.
Adrian Cuculis, avocatul familiei Robertei, a explicat motivul amânării: „Ne așteptam la puțin mai multă dinamică. Astăzi eram pregătiți să cerem, din nou, schimbarea încadrării juridice a faptei. Pentru că s-a constatat că, în cele din urmă, discutăm despre infirmitate la copiii care au fost accidentați și cele 70 de zile s-au transformat în 120 de zile de îngrijiri medicale. Și cine știe câte vor mai fi, dacă se vor mai face și alte rapoarte. Cert e că președintele de ședință dorește să fie extrem de lămurit cu privire la infirmitate, dacă este permanentă sau nu, deși Codul Penal vorbește despre infirmitate și punct, nu dacă e permanentă sau nepermanentă. Nu am putut să facem pasul acesta, să discutăm de schimbarea încadrării”.
Avocații spun că nu voiau amânarea
Cuculis a adăugat că a fost „șocat” de cererile formulate de apărarea inculpatului: „Se insistă că medicul urgentist de la Mangalia, care se simte vizat de apărarea lui Vlad Pascu, ar fi produs o tasare a nervului radial. Și din această cauză mâna victimei ar fi rămas afectată, nu din cauza accidentului. S-a bătut monedă pe acest lucru, noi ne-am opus. Acum medicii legiști din București vor trebui să completeze raportul. Legătura de cauzalitate, nici nu trebuie să fii specialist, între rănile victimelor și accident e clară, după părerea mea”.
Avocatul familiei Dragomir a afirmat că se așteaptă la o creștere cu cel puțin un an a pedepselor, în cazul în care va fi acceptată schimbarea încadrării juridice.
La rândul lui, avocatul Adrian Bendeac, care îl reprezintă pe Vlad Pascu, a spus că prelungirea procesului și a stării de arest preventiv nu este în avantajul clientului său: „În arest preventiv, ai mai puține drepturi decât în arestul efectiv. Noi aveam pregătite concluziile pentru schimbarea încadrării juridice. Tot ce ne rămâne e să sperăm că medicii legiști se vor mișca repede”.
Pe 4 noiembrie, Judecătoria Mangalia a respins solicitarea de eliberare, formulată de apărătorii lui Vlad Pascu, și a prelungit arestul preventiv cu 60 de zile.
Procesul accidentului de la 2 Mai a început pe 22 februarie anul acesta, cu o amânare. Noul termen fixat de Judecătoria Mangalia este 6 decembrie, dar e posibil ca expertizele cerute să nu fie gata până atunci.