În România, părinții sunt obligați prin lege (Codul Civil) să-și supravegheze copiii minori, în caz contrar, adulții fiind răspunzători pentru eventualele fapte ilicite care produc prejudicii de orice natură. 

Părintele este exonerat de răspundere numai dacă dovedește că nu a putut împiedica isprava celui mic.

A lovit o femeie pe trotuar, s-a speriat și a fugit

Părinții unui băiat în vârstă de 10 ani, din Oradea, sunt obligați să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro și despăgubiri materiale în cuantum de 20.643 de lei unei femei pe care fiul lor a lovit-o cu bicicleta. Deși părinții sunt divorțați, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului, instanța a decis ca daunele să fie plătite de ambii adulți, întrucât aceștia dețin custodia comună a băiatului, iar obligațiile și îndatoririle părintești se împart în mod egal. 

Accidentul în care a fost implicat copilul s-a petrecut în data de 14 septembrie 2021, pe un trotuar din centrul orașului Oradea, în zona Piața Unirii. Victima, o femeie în vârstă, ieșea din farmacie în momentul în care a fost acroșată cu bicicleta de băiatul care circula pe trotuar, fapt neregulamentar, potrivit legii. 

Ludovic Orban anunță susținerea Elenei Lasconi la alegerile prezidențiale. Orban a părăsit dezbaterea de la Digi24
Recomandări
Ludovic Orban anunță susținerea Elenei Lasconi la alegerile prezidențiale. Orban a părăsit dezbaterea de la Digi24

În urma impactului, femeia a fost grav rănită la o mână, fiindu-i secționat complet nervul ulnar. Imediat după accident, copilul s-a speriat și a fugit.

Victima a continuat lupta în instanță 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au început o anchetă, femeia rănită formulând și o plângere penală. Magistratul responsabil de caz a dispus clasarea pentru fapta de vătămare corporală din culpă (dat fiind numărul de zile de îngrijiri medicale mai mic de 90), iar fapta de părăsire a locului accidentului a primit aceeași soluție de clasare, având în vedere că autorul avea vârsta de 10 ani la data accidentului, deci nu răspundea penal.

Femeia nu s-a mulțumit cu această soluție și a deschis o acțiune în civil împotriva părinților băiatului care a rănit-o. A cerut daune în valoare de 25.000 de euro, plus plata cheltuielilor necesare tratamentului și recuperării medicale. Judecătoria Oradea a admis în parte cererea și a admis plata unor daune, dar cu o valoare redusă aproape la jumătate.

Părinții au refuzat inițial înțelegerea amiabilă

Un caz similar s-a petrecut la Brașov. Vinovați au fost doi frați, ambii cu vârsta sub 14 ani, care au spart parbrizul unei mașini aruncând cu pietre în curtea unui vecin. În joaca lor periculoasă au rănit cu bolovani inclusiv câinii cetățeanului. Inițial, victima a încercat să se înțeleagă pe cale amiabilă cu părinții copiilor, dar aceștia au refuzat să plătească pagubele produse de cei doi băieți. 

Bonusuri uriașe plătite de o companie de stat din România: Nuclearelectrica dă 800 de milioane de euro privaților ce vor construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă
Recomandări
Bonusuri uriașe plătite de o companie de stat din România: Nuclearelectrica dă 800 de milioane de euro privaților ce vor construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Brașoveanul a depus plângere penală împotriva celor doi băieți pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere și rănirea sau schingiuirea animalelor, cauza fiind clasată ca urmare a faptului că aceștia nu împliniseră 14 ani la momentul săvârșirii presupusei fapte, se arată în actele dosarului studiate de Libertatea. 

Cercetare superficială imputată poliției

Instanța subliniază că, deși polițiștii au dat o soluție de clasare „reținând cauza de neimputabilitate a minorității, din ordonanța emisă la data de 7.03.2022 rezultă că aceștia nu au efectuat cercetări pentru stabilirea existenței faptei și a persoanei care a săvârșit-o”.

Dat fiind această situație, proprietarul mașinii avariate a decis să se adreseze instanței civile pentru a recupera prejudiciul produs de copiii vecinului, respectiv contravaloarea parbrizului autoturismului Volkswagen și a tratamentului medical de care au avut nevoie câinii răniți. 

Pentru că nu a putut face dovada cu acte (factură de la medicul veterinar), brașoveanului i-a fost admisă doar plata unei daune care să acopere costul parbrizului, puțin peste 4.000 de lei, precum și plata cheltuielilor de judecată în valoare de aproximativ 600 de lei. 

Emanuela Ignățoiu-Sora, feministă: „Asistăm de multă vreme la adevărate mișcări de restrângere a drepturilor femeilor și realegerea lui Trump nu va duce la o calmare a acestora”
Recomandări
Emanuela Ignățoiu-Sora, feministă: „Asistăm de multă vreme la adevărate mișcări de restrângere a drepturilor femeilor și realegerea lui Trump nu va duce la o calmare a acestora”

Când răspunde părintele pentru faptele ilegale comise de copil

Ambele instanțe, Judecătoria Oradea, respectiv Judecătoria Brașov, au dat câștig de cauză victimelor, invocând prevederile Codului Civil care se referă la îndatoririle părinților care au în îngrijire copii minori care nu răspund penal (sub 14 ani).

  • Persoana care, în temeiul legii, al unui contract ori al unei hotărâri judecătoreşti, este obligată să supravegheze un minor sau o persoană care beneficiază de consiliere judiciară sau tutelă specială răspunde de prejudiciul cauzat altuia de către aceste din urmă persoane. 
  • Răspunderea subzistă chiar în cazul când făptuitorul, fiind lipsit de discernământ, nu răspunde pentru fapta proprie. 
  • Cel obligat la supraveghere este exonerat de răspundere numai dacă dovedeşte că nu a putut împiedica fapta prejudiciabilă.

Pentru ca adultul care are obligația de supraveghere a minorului să poată fi tras la răspundere trebuie îndeplinite anumite condiții: 

1. să existe o faptă ilicită a minorului; 

2. să fi fost produs un prejudiciu injust; 

3. să existe raport de cauzalitate între faptă și prejudiciu (prejudiciul s-a produs din cauza faptei săvârșite de copil); 

4. făptuitorul să fie minor la momentul săvârșirii faptei; 

5. să existe obligația de supraveghere în sarcina persoanei răspunzătoare.

Copiii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta pe drumuri publice

Ca atare, instanța a apreciat că, în cazul copiilor din Brașov care au aruncat cu pietre în curtea vecinului spărgând parbrizul mașinii, părinții, care erau acasă la momentul incidentului, aveau obligația legală să-i supravegheze și să intervină pentru a opri joaca periculoasă.

„Referitor la obligația de supraveghere în sarcina pârâților, instanța reține că aceasta există, conform art. 261 Cod Civil, părinții fiind cei care au, în primul rând, îndatorirea de creştere şi educare a copiilor lor minori. De asemenea, pârâții nu au dovedit că fapta minorilor constituie urmarea unei alte cauze decât modul în care şi-au îndeplinit îndatoririle decurgând din exerciţiul autorităţii părinteşti”, se arată în motivarea judecătorilor.

În cazul de la Oradea, culpa părinților a fost clară. Conform legii, copiii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta pe drumuri publice.

„Instanța reține că din probele administrate în cauză rezultă că minorul, în vârstă de 10 ani la data săvârşirii faptei, circula cu bicicleta într-o zonă pietonală, în Piaţa Unirii din Oradea. Evenimentul rutier s-a produs prin acroşarea reclamantei în zona pietonală, interzisă circulației bicicliștilor”, se arată în actele dosarului.

Deși tatăl băiatului a încercat să scape de plata daunelor, invocând faptul că este divorțat, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului, instanța nu a luat în considerare scuzele.

„Deciziile părinților asupra copilului minor se iau în comun”, au motivat judecătorii, ambii având obligația să explice copilului când și cum să circule pe drumurile publice. 

Foto: 123rf

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (18)

Reddog1234   •   28.08.2024, 16:55

15k euro? Si-a scos de jumatate de garsoniera.

AndreyRlz   •   27.08.2024, 15:06

Sunt de acord sa plătească părinții și daunele și amenzile, plus cuantumul datorat zilelor de întârziere. Zicea cineva în comentarii ca vrea sa își facă asigurare pentru copil, ei bine sa afle acea doamna/domnișoara ca asigurarea nu o sa plătească nimic dacă se dovedește ca copiii aruncau intenționat cu pietre (în cazul de față) în curtea vecinului și nu erau supravegheați. Am mai fost și eu când eram mic într-un sat din România unde copiii se jucau aruncând cu pietre unii în alții de la distanță lângă un râu și râdeau de mine ca preferam sa ma joc pe telefon (pe atunci existau telefoanele acelea cu butoane la moda). Am zis ca eu în acel sat nu ma mai întorc. Și dacă as avea asa vecini sa arunce copiii lor cu pietre sau sa meargă cu bicicleta cu ochii închiși și fără mâini pe ghidon, as prefera sa ma mut cât mai rapid.

Martens   •   27.08.2024, 13:34

Foarte bine. Părinții sunt responsabili pentru copilul minor. Aud zi de zi replica „Lasă-l, că e copil.” Nu. Tu, părinte, plătești. Până îți iese din cap că e copil și că poate face orice.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”
Știrileprotv.ro
EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”
Cine este, de fapt, soția lui Honorius Prigoană și cum arată! Adoră lucrurile extrem de scumpe
Viva.ro
Cine este, de fapt, soția lui Honorius Prigoană și cum arată! Adoră lucrurile extrem de scumpe
Regina Întunericului și secretul din viața ei privată. Iadul personal despre care puțini știau. Ea l-a îngropat în secret pe Silviu Prigoană
Libertateapentrufemei.ro
Regina Întunericului și secretul din viața ei privată. Iadul personal despre care puțini știau. Ea l-a îngropat în secret pe Silviu Prigoană
Zodiile care se pot umple de bani în următoarele 7 zile. Patru nativi au șansa de a câștiga la loto, primi măriri de salariu sau moșteniri
FANATIK.RO
Zodiile care se pot umple de bani în următoarele 7 zile. Patru nativi au șansa de a câștiga la loto, primi măriri de salariu sau moșteniri
„Secretul pe care Bela Karolyi îl ia în mormânt” » Opinie tăioasă din Los Angeles: „E imposibil de crezut că nu știa de monstrul de lângă el! Și ce vrem, de fapt?”
GSP.RO
„Secretul pe care Bela Karolyi îl ia în mormânt” » Opinie tăioasă din Los Angeles: „E imposibil de crezut că nu știa de monstrul de lângă el! Și ce vrem, de fapt?”
Motivul pentru care Alina Pușcaș și Mihai Stoenescu au amânat, din nou, nunta. Cei doi formează un cuplu de 10 ani și au împreună 3 copii: „În haosul nostru...”
Elle.ro
Motivul pentru care Alina Pușcaș și Mihai Stoenescu au amânat, din nou, nunta. Cei doi formează un cuplu de 10 ani și au împreună 3 copii: „În haosul nostru...”
Ce s-a aflat acum despre Andreea Cuciuc, adolescenta de 17 ani care a murit brusc, la Balul Bobocilor. Părinții ei sunt sfâșiați de durere!
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Andreea Cuciuc, adolescenta de 17 ani care a murit brusc, la Balul Bobocilor. Părinții ei sunt sfâșiați de durere!
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Financiarul.ro
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Statul vinde bolizii infractorilor celebri. Preţul cerut pentru Lamborghini URUS sau Lamborghini Huracan
Observatornews.ro
Statul vinde bolizii infractorilor celebri. Preţul cerut pentru Lamborghini URUS sau Lamborghini Huracan
Horoscop 19 noiembrie 2024. Peștii vor primi din ce în ce mai mult și mai des mesaje din partea propriului suflet, care îi va sprijini pas cu pas
HOROSCOP
Horoscop 19 noiembrie 2024. Peștii vor primi din ce în ce mai mult și mai des mesaje din partea propriului suflet, care îi va sprijini pas cu pas

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI