Miercuri, 22 septembrie 2021, se reia procesul Colectiv. Părinții Ioanei-Victoria Geambașu, stinsă la 18 ani după incendiul din Colectiv, au postat imagini cu ei, îndeplinind ritualul respectat de 6 ani de zile, sâmbătă de sâmbătă.
Într-un „manifest pentru o justiție corectă”, ei merg la mormântul fetei din Cimitirul Ghencea, unde se roagă și se reculeg.
Ruxandra și Laurențiu Geambașu încep prin a se prezenta, „părinți rămași orfani de fiica lor după Colectiv”, și intitulează filmul „6 ani fără răspunsuri”.
Ei vorbesc cu fata lor. „Mă duc un pic la umbră, că e tare soare”, spune, la un moment dat, către poza fiicei.
Ioana-Victoria Geambașu a murit la Spitalul Sf. Ioan din Capitală pe 16 noiembrie 2015, la jumătate de lună de la tragedie. Avea 18 ani, luase 9,52 la Bacalaureat și se pregătea să devină arhitect.
„Cei care fac dreptate, măcar o dată pe lună să facă o plimbare într-un cimitir”
„Tu spuneai că nu știi câte torturi i-ai făcut, dar colive?”, spune Laurențiu Geambașu în filmare după ce soții se retrag la umbră.
„Colive am făcut conștiincios în ultimii 6 ani, anul viitor se fac 7, să sperăm că până atunci o să se termine și procesul. Ar fi interesant, dar n-avem cum să-i sugestionăm pe cei care împart dreptatea pe lumea asta, măcar o dată pe lună să facă o plimbare într-un cimitir oarecare. Pentru că locul ăsta, vrând nevrând (…) trebuie să te cureți măcar de frică, sau de… de milă”, răspunde mama fetei.
Ea povestește și un moment în care a văzut, la Biserica Domnița Bălașa de lângă Curtea de Apel București, unde se judecă dosarul Colectiv, mai mulți avocați care se rugau înainte să-și înceapă ziua.
Ce au făcut în starea de urgență
Părinții spun că singurul moment din ultimii ani în care n-au ajuns la mormântul fiicei lor a fost în starea de urgență, când pasau lumânările ori florile „peste gard către gropari”.
Ruxandra Geambașu încheie clipul cu un mesaj sfâșietor.
„Fericiți cei care nu-și încep sau nu-și sfârșesc săptămâna într-un cimitir. Fie că vin și pleacă, fie că vin și rămân aici”.
Miercuri, 22 septembrie, la Curtea de Apel București se va judeca un nou termen din procesul Colectiv, primul după vacanța judecătorească.
La acest termen este de așteptat să se hotărască dacă mai mulți inculpați, printre care primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe atunci primar al sectorului 4, vor beneficia de schimbarea încadrării juridice, care le-ar putea aduce pedepse mai mici ori achitarea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro