Potrivit inițiativei, instructajul va include tehnici pentru probleme vitale cum ar fi Sindromul Copilului Scuturat sau sufocarea.
“Statisticile europene, dar și cele realizate de organizații precum Banca Mondială sau Organizația Mondială a Sănătății arată că România stă îngrijorător în ceea ce privește incidența mortalității infantile, dublă față de media statelor membre”, a spus Raețchi, precizând că experiența unor țări occidentale arată că un set minim de cunoștințe pe care părinții le vor dobândi în circa o oră pot salva mii de vieți în rândul nou-născuților.
”Trebuie să ne concentrăm pe probleme majore precum Sindromul Copilului Scuturat, sufocarea, nerespectarea planului de imunizare sau transportarea neadecvată în mijloacele de transport. Mortalitatea infantilă ridicată poate fi conexată și cu un nivel scăzut de informații privind îngrijirea post-natală a copilului”, spune inițiatorul.
Statistică îngrijorătoare: Anual, mor în jur de 1.300 de nou-născuți în România
Conform unui raport publicat de INS în 2017, în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, față de o medie europeană de 3,6 și comparativ cu o rată de 3,7 în Franța, 3,3 în Germania sau chiar de 1,7 în Finlanda și 1,6 în Slovenia.
”Dacă ne uităm la numărul de nașteri anuale înregistrate în România, vedem că anual mor în jur de 1.300 de nou-născuți, unele dintre decese putând fi evitate prin însușirea de către părinți a unui minim set de cunoștințe cu privire la principalele riscuri care pot afecta copiii după naștere și în primii doi de ani de viață. În urma consultării cu părinți, dar și cu medici și alți specialiști din domeniul medical, propun acest proiect de lege care ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii ratei mortalității infantile și, implicit, asupra conștientizării privind riscurile de sănătate la care sunt supuși nou-născuții.”, mai afirmă deputatul PNL.
Proiectul de lege prevede implementarea unui instructaj pentru părinți sau tutori, care este obligatoriu înainte de externarea nou-născutului din maternitate și care include următoarele direcții:
a) O explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat (SBS);
b) O prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării;
c) O explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor și a soluțiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special;
d) O explicare a situațiilor în care nou-născutul prezintă febră și a reacțiilor corecte în funcție de caz;
e) O prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață”.
Ministerul Sănătății susține că părinții a 20.000 de copii au refuzat, doar în luna decembrie a anului trecut, vaccinarea împotriva rujeolei, iar acest lucru contribuie la evoluția epidemiei .
Statisticile sunt de la începutul acestui an şi apar într-un răspuns al Ministerului Sănătății la interpelarea deputatului Petru Movilă. Potrivit documentului menționat, pe lângă copiii ramași nevaccinați din dorința părinților, mai sunt alți 24.000 care nu au fost găsiți la domiciliu.