Repartizarea s-a făcut pentru toamna aceasta, dar sunt în așteptare pentru 2019 și 2020 încă 300 de copii„, a declarat directorul general al DGASPC Sector 1 Dănuț Fleacă. Astăzi a avut loc inaugurarea unei noi creșe de stat care funcționează după model pedagogic româno-danez. 88 de copii sunt înscriși momentan la Complexul de Servicii Sociale „Sf Nicolae” de pe Str. Constantin Dobrogeanu Gherea nr. 74 din sectorul 1. Creşa va utiliza integral metodologia daneză de educaţie, adaptată în context românesc.

Personalul lucrează cu cei mici prin muzică. Educatorii utilizează, în scop creativ, o serie de materiale naturale. Copiii ies zilnic afară. Insistăm foarte mult pe dezvoltarea lor fizică. În cadrul creșelor cu model pedagogic româno- danez ne interesează emoția, apoi dezvoltarea cognitivă. Copilul face ce simte el. Copilul mănâncă alături de educatoare, ei cântă împreună, deci tot personalul este implicat în educația copiilor. În plus, părintele este invitat, o dată pe lună, să participe alături de copii la activitățile lor de la creșă„, ne-a declarat Georgeta Jurcan, președintele Pro Vocație, cea care s-a ocupat de formarea profesională a educatorilor și personalului din creșele româno- daneze.

Georgeta Jurcan, primarul Dan Tudorache și Dănuț Fleacă, directorul general al DGASPC sector 1

Primăria Sectorului 1 a deschis această creșă pe model danez în urma cererilor numeroase venite de la părinți. „Vin părinți care vor să-și dea copiii la creșa daneză. Mai mult de jumătate din locurile din creșele din sectorul 1 sunt creșe daneze. Până în 2020, ne-am propus să creștem capacitatea creșelor cu cel puțin 200 de locuri„, a declarat primarul sectorului 1 Daniel Tudorache.

Toate educatoarele au studii superioare

În creșele create pe model pedagogic româno- danez, toate educatoarele au studii superioare. „Vrem să trecem de la modelul medicalizat, în care toată lumea e în halat alb, la cel educațional. Tot personalul din creșele româno-daneze a participat la cursuri de formare. Au mers la cursuri și în Danemarca. Educatoarele au studii superioare. În principiu, vrem să avem doi educatori cu studii superioare la fiecare grupă ( de 15 copii- n.r.) și infirmieră, îngrijitoare, asistentele medicale și medic pediatru care va sta în creșă pe toată durata programului„, a mai spus Dănuț Fleacă.

Modelul danez urmează a fi implementat și la Creșa Sf Andrei Str. Cosmeşti nr. 15- zona Giuleşti și în noua creșă care urmează a fi construită pe strada Pajurei nr. 15A.

Proiectul a început în urmă cu 6 ani

Primăria Sectorului 1 a demarat în anul 2012 un proiect pilot de implementare a sistemului danez de educație în creșele din Sectorul 1, adaptat contextului din România. Prima creșă, cu 30 de locuri, a fost deschisă în anul 2013. În sectorul 1 funcționează, pe lângă Centrul româno-danez de educație timpurie (RODACIE), 4 creșe pentru 630 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO/Metodă revoluționară de învățare, propusă de un psiholog: „În loc să-și facă temele în 2 ore, un copil le poate face în 20 de minute”
SUPER EXCLUSIVITATE/ Primele imagini cu Elena Udrea gravidă în 7 luni. Avem fotografiile și dovezile pe care le vâna toată lumea!

 

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News