Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, doar 89% dintre părinţi le fac micuţilor vaccinul antipoliomielitic inactivat (IPV). Cei care sunt împotrivă susţin că au luat această decizie după ce au petrecut mii de ore pe internet, citind tot ce se poate despre vaccinuri şi despre reacţiile adverse ale acestora, cum ar fi şocul anafilactic, convulsii, parestezii, agitaţie, somnolenţă şi iritabilitate.
“Îngrijorător mi se pare din nou faptul că procentul părinţilor care nici nu vor să ia în calcul vaccinarea nou-născuţilor este mare. Vorbim de 5-10% din nou-născuţi din total care rămân neimunizaţi, deoarece părinţii lor refuză. Părinţii sunt persoane educate, ce au, în majoritate, studii superioare, dar care preferă să creadă informaţiile din mediul virtual decât sfatul specialistului”, a precizat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Mortalitatea este de 5% la copii Medicii pediatri susţin că în România ultimul caz de poliomielită a fost raportat în anul 1992.
“Faptul că nu mai avem poliomielită în ţara noastră se datorează vaccinării. Părinţii care refuză să-şi imunizeze bebeluşii cu vaccinul IPV riscă adevărate drame din cauza bolii, mergând până la deces. Această maladie este infecţioasă, foarte contagioasă, provocată de un enterovirus şi e caracterizată şi prin paralizie acută flască. Afectarea măduvii spinării poate duce şi la un colaps circulator. Norocul nostru este că doar 1% din cazuri au forme grave. În schimb, mortalitatea este de 2-5% din cazurile de boală la copii. Numai în ţările subdezvoltate nu există vaccinul acesta”, ne-a declarat Mihai Munteanu, medic pediatru la Spitalul Marie Curie din Bucureşti.
«E incriminat ca fiind cancerigen»
În ciuda acestor avertismente, foarte multe mămici susţin că doctorii promovează un vaccin extrem de toxic.
“Eu am doi copilaşi. Un băiat în vârstă de 7 ani şi o fetiţă de şapte luni. Băiatului i-am făcut toate vaccinurile şi nu mi se pare că sistemul lui imunitar ar fi unul grozav. În plus, un vaccin la vremea aia m-a costat trei milioane de lei. Nici nu mai ştiu câţi bani am cheltuit aiurea. Pentru Elena, fetiţa mea, m-am documentat pe internet. Acolo am aflat că vaccinul antipoliomielitic conţine celule care provin din rinichi de maimuţe africane verzi. Am mai citit că vaccinul antipolio, atât cel oral, cât şi cel injectabil, este incriminat ca fiind cancerigen, fiind implicat în multiple forme de cancer, cum ar fi mezotelioame, limfoame, osteosarcoame. Aşa că am luat hotărârea să nu o vaccinez, chiar dacă medicii au insistat că pe internet sunt numai tâmpenii”, ne-a mărturisit Flori (34 de ani), o mămică internată la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, care a refuzat să fie fotografiată.
Tot aici însă am găsit şi mame care au ţinut cont de sugestiile medicilor, la fiecare sarcină.
“Fetiţei mele, care are 4 anişori, i-am făcut absolut toate vaccinurile, inclusiv pe cel împotriva poliomielitei. Nu vreau să risc ca Maria (4 ani) să se îmbolnăvească şi s-o nenorocesc pentru că eu am refuzat o imunizare. N-aş putea trăi cu povara asta”, ne-a mărturisit Elena Balaci, în vârstă de 33 de ani.
Prima doză se face la două luni
Vaccinul se administrează în cinci etape. Prima doză se administrează la vârsta de două luni, apoi la patru luni, la şase luni, la 12 luni şi ultima la 6 ani. Reacţiile adverse, potrivit pediatrilor, ar putea consta în endem (umflătură), induraţie (n.r. – zonă a pielii îngroşată precum o bătătură), durere la locul administrării sau febră.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro