Șerban Apostoiu, medic de familie, a declarat, pentru Libertatea, că părinții nu trebuie să le dea copiilor alimente cumpărate de pe stradă, mai ales că aceștia pun mâinile peste tot, iar lipsa igienei este una dintre principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare.
Medicul atrage atenția că părinții nu trebuie să-și trateze copiii ca pe niște adulți, pentru că îi expun la riscuri enorme atunci când îi hrănesc cu tot ceea ce le place lor.
”Nu știm ce s-a întâmplat cu acel copil care ar fi decedat la scurt timp după ce a mâncat împreună cu părinții lui shaorma, de aceea, nu are rost să ne antepronunțăm. Pot fi multe cauze, printre care și alergii la diverse condimente folosite la prepararea alimentelor. Dar, cel mai important ar fi ca părinții să evite a-și hrăni copilul cu alimente cumpărate de pe stradă. Copiii pun mâinile peste tot, iar lipsa igienei este una dintre principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare” a spus, pentru Libertatea, medicul de familie Șerban Apostoiu.
În plus, hrana copiilor presupune respectarea unor reguli foarte importante, care fac referire, printre altele, la prepararea alimentelor cu multă grijă în casă și conform vârstei.
”Este recomandat ca diversificarea alimentației să fie făcută treptat, cu alimente specifice vârstei și dezvoltării copilului, chiar dacă uneori se spune că acum are voie să mănânce orice. Când spunem orice, eu, spre exemplu, nu mă refer la mititei, la shaorma sau fast- food. Mă refer la alimente preparate în casă, de mama, fără prăjeală, grăsimi sau dulciuri concentrate”, a mai spus Șerban Apostoiu.
Potrivit medicului, condimentele trebuie și ele folosite cu grijă în alimentația copiilor, pentru că pot fi anumite plante cu potențial alergenic foarte mare.
”Eu le spun părinților să aibă mare grijă atunci când aleg plantele aromate pentru prepararea hranei. Pentru că, deși vorbim despre plante, este bine de știut că și adulții pot să manifeste intoleranță la anumite condimente. De aceea, revin și rog părinții să nu îi trateze pe copii ca pe niște adulți, pentru că sunt foarte multe riscurile la care îi expun atunci când îi hrănesc cu tot ceea ce le place lor”, a adăugat Șerban Apostoiu.
Medicul spune că și în privința produselor preparate în casă trebuie respectate anumite reguli, în funcție de vârsta copilului, de starea de sănătate, de posibile alergii sau de alte probleme.
Astfel, vara, alimentele trebuie să fie proaspete, cumpărate din surse autorizate, să fie conservate respectând cele mai riguroase reguli de igienă.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă:
- spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă);
- spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor;
- consumul de apă doar din surse sigure, autorizate;
- verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm;
- evitarea consumului de conserve, mai ales în sezonul cald;
- evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate, de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald;
- efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar.
Totodată, în situația apariției semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie inițiativă, fără prescripție medicală.
Părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală – spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, consumul apei doar din surse sigure -, pentru a evita infecțiile.
Întrucât stomacul copiilor este mic, sunt obligatorii trei mese principale în fiecare zi şi două gustări între mese, susțin medicii. Aceștia recomandă ca gustările să fie compuse din lapte, fructe, brânză, cereale, crackers sau iaurt, și nu din produse preambalate bogate în zahăr, grăsimi saturate şi calorii.
De asemenea, este important de știut că, până la vârsta de 6 ani, majoritatea copiilor preferă fructele şi legumele crude, crocante, în locul celor gătite şi moi.
Părinții mai trebuie să știe că orice aliment nou şi necunoscut va fi respins iniţial de către copil, motiv pentru care trebuie introdus inițial în cantităţi mici, la începutul mesei, printre alimentele deja cunoscute, astfel încât copilul să guste şi să se obişnuiască cu acea mâncare.
Acceptarea unui aliment nu este întotdeauna determinată de gustul acestuia, ci şi de alte criterii subiective. Este bine de știut că micuții preferă alimentele călduţe deoarece mucoasa lor bucală este foarte sensibilă la căldură și că resping alimentele cu miros puternic.
Moartea băiețelului de 3 ani face acum obiectul a trei anchete, a polițiștilor bucureșteni de la ”Omoruri”, a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) București și, poate cea mai importantă, cea a legiștilor de la IML ”Mina Minovici”. Testele analizelor de toxicologie ar putea demonstra o posibilă otrăvire cu o substanță toxică.
Citește și: