Casa Națională de Asigurări pentru Sănătate a transmis că o modificare legislativă poate fi făcută prin ordonanță de urgență dată de guvern. Astfel de acte normative nu pot fi adoptate acum, întrucât avem guvern interimar.

O soluție ar fi ca modificarea legislativă să fie făcută în Parlament, însă astfel de proceduri durează mult timp.

Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie, explică că, potrivit legislației anterioare, persoanele care luau contact cu cei infectați erau plasate în carantină și beneficiau de concediu plătit de izolare.

„Vorbim despre părinții copiilor depistați pozitiv și care au vârstă mai mare de 7 ani, care, dacă sunt vaccinați, nu vor intra în izolare. Avem o schimbare de paradigmă, în sensul că contacții persoanelor confirmate, conform legislației anterioare, trebuiau să intre în carantină și beneficiau de concediu de carantină. După modificările metodologice, aceste persoane care sunt vaccinate nu vor intra în carantină. În această situație, un copil care se infectează și se îmbolnăvește, va fi izolat la domiciliu, iar părinții nu vor fi carantinați”, explică Gindrovel Dumitra.

Medicul adaugă că medicii de familie pot da concediu medical acestor părinți pentru a sta acasă cu copilul bolnav, dacă el are până în 7 ani. O altă situație în care se acordă concediul plătit este pentru părinții care au un copil mai mic de 18 ani, cu handicap.

„În situația copiilor cu vârstă mai mare de 7 ani și n-au certificat de handicap, copiii sau părinții nu vor beneficia de certificat medical dacă sunt vaccinați”, mai spune medicul Dumitra.

 
 

Urmărește-ne pe Google News