Într-o dimineață rece de martie, într-o suburbie din sudul Rusiei, câteva zeci de persoane s-au adunat la o biserică pentru a-și lua rămas-bun de la un tânăr soldar rus.

Într-un sicriu înfășurat în steagul rusesc și în steagul parașutiștilor se afla Kirill Uliașev, în vârstă de 21 de ani, unul dintre miile de militari ruși despre care se crede că au murit în războiul dus deja de aproape o lună în Ucraina.

„Kirill se află aici ca un luptător al lui Hristos”, a spus preotul. „El a luptat împotriva spiritelor rele, satanice. Naziștii ucraineni, creați de corporațiile multinaționale americane”, a completat el.

El repetă astfel discursul președintelui Vladimir Putin și al altor oficiali ruși care îi acuză pe ucraineni în masă de nazism, un lucru catalogat drept manipulator și pur și simplu absurd de către ucraineni sau observatori din afara conflictului.

Preotul Ghennadi Zaridze, scrie The Moscow Times, este un fel de celebritate locală în Voronej. La slujbele de duminică, Maybach-uri și Rolls Royce-uri aparținând elitei loiale se aliniază în fața bisericii sale de la marginea orașului.

Potrivit jurnaliștilor locali, în ziua de Crăciun, în 2015, preotul s-a întâlnit personal cu președintele Putin, care se afla în vizită în oraș.

Înmormântarea lui Kirill i-a oferit preotului un prilej de a-și exprima viziunea istorică, ea nediferind foarte mult de revizionismul lui Putin.

„Distrugerea URSS a fost o mare înșelăciune pentru ruși”, a spus preotul. „Nu a existat nicio lege prin care republicile au fost dizolvate. Tot ceea ce a fost construit după 1990 este o minciună. Toate acestea vor ieși în curând la iveală și veți afla”, a avertizat el.

De notat că Kirill, soldatul mort, s-a născut în 2001, la un deceniu de la destrămarea URSS, despre care a aflat probabil doar din cărțile de istorie.

Kirill, într-o fotografie furnizată de familia sa publicației The Moscow Times. Nu este precizat anul în care a fost făcută

Cei mai mulți dintre cei aflați în biserică erau de altfel colegi de clasă ai lui Uliașev, tineri de cel mult 22 de ani, rude, dar și soldați.

După discursul de 20 de minute, Zaridze i-a lăsat pe cei prezenți să sărute crucea. Părinților lui Kirill, agățați de capacul sicriului de zinc, el le-a spus: „Vă rog, nu faceți asta. Nu a mai rămas nimic de care să vă agățați”.

„Ni s-a spus să acceptăm pur și simplu”

Cu patru zile înainte de înmormântare, pe 12 martie, un comandant militar a sosit la casa familiei Uliașev pentru a anunța că fiul lor a murit în Ucraina.

El a murit mai exact cu două săptămâni mai devreme, pe 27 februarie, a treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în urma rănilor provocate de o mină la abdomen, brațe și picioare.

Rămășițele tânărului au fost aduse acasă, la Voronej, într-un sicriu de zinc, pe 15 martie, corpul său fiind atât de grav lovit, încât și părinților săi li s-a interzis să deschidă sicriul.

„Cum poți fi sigur că este el? Ni s-a spus să acceptăm pur și simplu faptul că nu mai este”, a declarat Ira Fedorova, prietena lui Kirill, în vârstă de 20 de ani, scrie The Moscow Times.

La fel ca mulți tineri ruși, Kirill se înrolase în armată ca recrut. După două luni de serviciu militar, el a semnat ca soldat profesionist, alăturându-se Diviziei de elită de Asalt Aeropurtat 76, cunoscută sub numele de parașutiștii din Pskov.

La mijlocul lunii februarie, Kirill și camarazii săi au fost trimiși la granița cu Ucraina, aparent pentru exerciții. Acolo li s-au luat telefoanele, iar ei și-au mai sunat rudele doar ocazional.

La 26 februarie, Kirill a scris familiei sale din pădurile de la nord de Kiev, spunându-le că totul este în regulă. A doua zi era mort, ucis în apropierea capitalei ucrainene.

„Binele împotriva răului”

O coloană lungă cu un dric, un camion militar și câteva mașini ale localnicilor a parcurs strada principală a satului, plină de gropi, până la Casa de Cultură locală, unde primarul Anatoli Kokin și șeful districtului, Dmitri Maslov, fost ofițer FSB, au ținut discursuri elogioase lângă sicriu.

În Casa de Cultură, un local din epoca sovietică în care odinioară se organizau dansuri și concerte, sicriul a fost așezat într-o sală spațioasă. Oficialii locali au ținut discursuri și au transmis condoleanțe familiei lui Kirill, bunica, mama, tatăl și sora acestuia, toți stând lângă sicriu.

„Dragi rude, noi toți aducem condoleanțe eroului nostru, Kirill, și înțelegem că niciun cuvânt nu poate consola durerea pe care o trăim. Astăzi, mii de compatrioți ai noștri plâng alături de noi. El a rămas credincios datoriei sale militare până la sfârșit și a murit în mod eroic, nu în război cu Ucraina, nu în război cu armata ucraineană, ci într-o luptă a binelui împotriva răului. A făcut totul pentru ca bunătatea să învingă în această lume. Să ne înclinăm în fața memoriei sale veșnice; odihnește-te în pace, frate”, a declarat Maslov, șeful districtului Novousmanski.

„Ne despărțim de un tânăr minunat, care a murit într-un război care se duce pentru a ne apăra țara de răul pe care bunicii noștri nu l-au terminat în timpul Marelui Război Patriotic”, a declarat și comisarul militar al districtului.

Bereta albastră

Aproximativ 50 de persoane au depus garoafe roșii deasupra sicriului. După aceea, trupul a fost din nou încărcat în mașina mortuară și dus la un cimitir aflat vizavi de un mic supermarket. Pentru Kirill fusese pregătit un loc de înmormântare chiar la marginea cimitirului. Oamenii s-au înghesuit pe un mic petic de pământ, cu o fanfară militară pregătită.

Un ofițer în vârstă de 30 de ani din brigada aeropurtată a lui Uliașev și-a făcut apariția și le-a povestit din nou circumstanțele morții tânărului celor adunați.

„Kirill a murit în satul Bucha de lângă Kiev. Grupul lor a efectuat o misiune de luptă și s-a întâlnit cu naziștii”, a spus ofițerul, reluând și el expresiile folosite de Kremlin.

„Soldații și-au îndeplinit misiunea în totalitate. Din nefericire, în această bătălie ne-am pierdut fratele parașutist, camaradul nostru. Numele său va rămâne în memorie. Prin decret prezidențial, pentru curajul și vitejia arătate în luptă, Kirill Alexandrovici a fost decorat cu Ordinul Curajului, post-mortem”, a declarat ofițerul.

Rudele lui Kirill s-au adunat în jurul sicriului său. Bunica lui încă plângea, înfășurându-și mâinile pe cutia de zinc, scriu jurnaliștii Moscow Times.

În timp ce fanfara a intonat imnul național rusesc, sicriul a fost coborât încet în pământ. Bereta albastră de paradă a lui Kirill i-a fost dăruită mamei sale. Singurul lucru care i-a rămas de la fiul ei, după plecarea acestuia la exerciții în februarie.

La parastas, vârstnicii au discutat despre evenimentele din Ucraina. Pentru unii, o amintire a propriei lor tinereți, când sicriele băieților locali uciși în Afganistan au început să sosească înapoi în sat, scrie The Moscow Times.

Pentru tineri, situația s-a dovedit a fi una stranie. „Este un sentiment foarte ciudat”, a spus Lada, o tânără în vârstă de 21 de ani. „Nu am mai fost niciodată la un parastas înconjurată de toți prietenii mei”, a adăugat ea.

Criticile unei senatoare

La începutul lui martie, Liudmila Narusova, membră a Camerei superioare a parlamentului rus, Consiliul Federației, a criticat trimiterea recruților în război, dar și lipsa de transparență a autorităților în relația cu familiile militarilor.

„Ieri, recruții care au fost forțați să semneze un contract (de serviciu militar) sau în numele cărora s-a semnat un contract au fost retrași din zona de luptă din Ucraina. Cu toate acestea, ca urmare, doar patru membri ai unei companii de 100 de persoane au supraviețuit”, a spus ea pe 4 martie.

Ea a acuzat și dezinteresul aparent al guvernului de la Moscova față de această dramă.

Într-o declarație pentru Dojd TV (TV Rain) – între timp închisă din cauza cenzurii impuse de Kremlin – senatoarea a deplâns situația mamelor care și-au pierdut copiii în război.

„Am fost la Comitetul Mamelor Soldaților, care este pur și simplu inundat de apeluri și scrisori de la mame care au pierdut legătura cu copiii chemați acolo (în Ucraina). Nu au nimic de pierdut, caută informații. Au văzut fotografii ale fiilor lor și au început să ia legătura și au aflat că unul e în captivitate, altul a murit. Dar ideea de a colecta cel puțin trupurile morților pur și simplu nu merită”, a spus senatoarea.

Un măcel în Ucraina

De la lansarea invaziei militare în Ucraina în urmă cu câteva săptămâni, armata rusă a făcut progrese surprinzător de lente.

O publicație rusă pro-Kremlin a anunțat zilele trecute că Rusia ar fi pierdut aproape 10.000 de militari. Informația a fost ștearsă ulterior, iar ziarul a acuzat un atac informatic.

Rapoartele sugerează, de asemenea, că armata rusă a pierdut mulți ofițeri de top. Ucraina susține că a ucis peste 14.000 de soldați ruși. Iar Pentagonul a estimat că în jur de 7.000 de soldați ruși au fost uciși.

Kremlinul nu a mai vorbit de pe 2 martie despre pierderile sale. În acel moment, Ministerul Apărării recunoștea că Rusia a pierdut 498 de soldați.

Moscova și-a compensat lipsa progresului cu un bombardament masiv asupra zonelor urbane din Ucraina, iar mai multe țări susțin în acest moment că forțele ruse se fac vinovate de crime de război.

Biroul Națiunilor Unite pentru drepturile omului de la Geneva a declarat marți că a înregistrat 953 de morți și 1.557 de răniți în rândul civililor, de la debutul invaziei. Gropile comune din Mariupol și declarațiile oficialilor ucraineni sugerează că numărul este mult mai mare – cel puțin câteva mii.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News