În ciuda refuzului guvernului de accepta orice legătură cu Jocurile Olimpice, pe care Parisul le va găzdui în vara anului 2024, unele organizații neguvernamentale și oficiali cred că Jocurile Olimpice fac parte din motivul pentru care acest plan de relocare a fost recent activat.
În 2022, aproximativ 50.000 de persoane fără adăpost erau cazate în camere de hotel în fiecare noapte în regiunea Ile-de-France, unde se află Paris, potrivit organizațiilor caritabile. Anul acesta, cel puțin 5.000 dintre aceste locuri nu mai sunt disponibile, potrivit BFMTV, ceea ce ar putea explica parțial de ce a fost dispusă această politică de relocare.
Prefectura din Paris a declarat pentru CNN că numărul efectiv de locuri pierdute pentru cazarea persoanelor fără adăpost este mai aproape de 2.000 și nu de 5.000 precum spune BFMTV, întrucât autoritățile au găsit soluții alternative pentru a compensa.
În orice caz, camerele de hotel pierdute sunt departe de a fi principala problemă pentru populația fără adăpost din Franța. Aproximativ jumătate dintre persoanele fără adăpost din țară sunt concentrate în regiunea Ile-de-France, unde au acces la mai multe organizații caritabile, oportunități de angajare și legături personale.
Potrivit cifrelor Ministerului Locuinței, din cei puțin peste 200.000 de persoane fără adăpost găzduite în fiecare noapte în țară, 100.000 se află în Ile-de-France. Mai simplu spus, nu există suficiente locuri de adăposturi de urgență în Paris pentru a găzdui pe toată lumea.
În total, 1.800 de persoane fără adăpost, dintre care majoritatea sunt migranți, au fost mutate în afara Parisului începând din aprilie, potrivit cifrelor oferite CNN de către Delegația Interministerială pentru Cazare și Acces la Locuință (Dihal), un grup guvernamental care reunește Ministerul de Interne și Ministerul Locuinței.
Aproximativ 10 adăposturi regionale temporare, cunoscute sub numele de SAS, au fost înființate în toată țara pentru a-i primi în afara Parisului. Fiecare SAS poate găzdui până la 50 de persoane.
În 2022, Franța a primit 155.773 de cereri de azil, potrivit guvernului. Ministrul de Interne Gerald Darmanin a declarat într-o serie de interviuri televizate că Franța va primi în mod deschis refugiații politici, dar că ușile sale vor rămâne închise oricăror migranți care sosesc ilegal în țară și care nu se confruntă cu persecuția în țările lor de origine. Potrivit cifrelor guvernamentale, în 2022, aproape 20.000 de imigranți ilegali au fost deportați.