- Spital al Primăriei Capitalei, Colentina nu e la primul contract acordat prietenilor directorului medical, Bogdan Ioan Furtună. În mai, spitalul a atribuit un contract pentru ”servicii marketing/promovare servicii medicale” unei prietene a lui Bogdan Ioan Furtună.
O firmă care s-a ocupat și de jocuri de noroc s-a specializat în contracte cu spitalele Primăriei Capitalei. Și a obținut pe 9 iunie un contract de aproape 27.000 de euro pentru 9 zile. 3.000 de euro pe zi pentru curățenie. Nu e primul contract.
De un an încoace, firma M&D Gambling a beneficiat de mai multe contracte publice, prin achiziție directă, în valoare de 293.923 de lei (60.807 euro).
Instituțiile partenere au fost: Spitalul Colentina, Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu”, aflat în subordinea Primăriei Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, Spitalul Clinic Filantropia și Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie.
În plus, în decembrie 2019, firma M&D Gambling a câștigat un contract prin negociere, fără licitație publică, cu Spitalul Colentina pentru servicii de curățenie, a spus pentru Libertatea Ciprian Țîrdea. Nu a vrut să precizeze valoarea contractului.
– Cum ați obținut contractul?
– Am fost invitat, eu împreună cu alte firme.
– E o asociere de firme?
-Nu, au fost invitate mai multe firme și am câștigat eu. Societatea noastră.
”Acum s-a făcut o achiziție directă pentru 9 zile, pentru că nu s-a mai putut face prelungire pe stare de urgență. O achiziție directă pentru cele 9 zile care nu erau acoperite de contract”, a adăugat Țîrdea.
La datele de contact ale firmei sunt trecute telefonul și e-mailul lui Ciprian Țîrdea
În acte, firma M&D Gambling este deținută de către Ilie-Daniel Ștefan și Mihaela Găină, doi tineri născuți în 1994 în județul Ilfov. Obiectul său de activitate: ”activități generale (nespecializate) de curățenie interioară a clădirilor.
Cei doi asociați sunt prieteni cu Ciprian Țîrdea, de profesie mediator, dar fără dreptul de a mai exercita meseria, fost candidat pe lista partidului PRU la alegerile parlamentare din 2016. Ciprian este cel mai mic dintre cei trei fii ai omului de afaceri Petre Paul Tîrdea.
Dar pe SICAP, sistemul de achiziții publice, la datele de contact ale firmei apăreau, până de curând, un număr de telefon și o adresă de e-mail mediator.tirdea@gmail.com, asociate lui Ciprian Țîrdea.
La o căutare pe Google a numărului de telefon, apar multe anunțuri la joburi de ”casier pariuri sportive” sau ”operator pariuri sportive”, unde numărul respectiv este oferit ca și număr de contact.
Același număr de telefon este:
- Numărul Asociaţia Mediatorilor Profesionişti din Bucureşti Sfântu Gheorghe, înființată în 2013, la care Ciprian Țîrdea este președinte, conform registrului ONG-urilor din România.
- Numărul pentru joburi în domeniul pariurilor sportive.
- Numărul firmei de curățenie care a câștigat contractele cu Spitalul Colentina, al Primăriei Capitalei.
La câteva zile după ce Libertatea a început să investigheze subiectul, firma M&D Gambling și-a schimbat numărul de telefon și datele de contact în SEAP. Acum apare un alt număr de telefon, iar la adresa de e-mail este trecută office.md.cleaning@gmail.com.
Ciprian Țîrdea ne-a declarat că este director general al firmei.
Agențiile de pariuri ale lui Țîrdea
Ciprian Țîrdea a postat nenumărate anunțuri pe pagina lui de Facebook pentru joburi în cadrul unor case de pariuri Go! Bet, unde același număr respectiv era oferit ca telefon de contact.
”Agenție de pariuri angajează operator pariuri sportive. Locație sector 5, Kaufland, sectorul 2 Lacul Tei, sectorul 2 Colentina”, scria Țîrdea pe Facebook.
Țîrdea nu are nici o firmă de jocuri de noroc pe numele lui.
Am avut săli de jocuri, nu mai sunt activ în domeniul ăsta. În ianuarie, le-am închis.
Ciprian Țîrdea:
”Jocurile de noroc în ianuarie s-au închis și a rămas doar curățenia”, adăuga Țîrdea.
Firma nu are însă cod CAEN principal sau secundar pentru jocuri de noroc, conform raportului consultat pe Registrul Comerțului.
În schimb, Ilie-Daniel Ștefan, unul dintre cei doi asociați ai M&D Gambling, firma care a câștigat contractul cu Colentina, deține, alături de o tânără pe nume Ana-Maria Penescu, firma A&C Gambling. Nici aceasta nu are cod CAEN pentru jocuri de noroc. Obiectul său principal de activitate: activități de curățenie.
Însă pe profilul de Linkedin al Anei-Maria Penescu, firma A&C Gambling este prezentată ca francizor Go! Bet.
Prietenia cu directorul medical de la Colentina
Familia Țîrdea este prietenă cu Bogdan Ioan Furtună, directorul medical de la “Colentina”.
Fratele mai mare al lui Ciprian, Andrei Țîrdea, a fost în vacanță cu Bogdan Ioan Furtună.
Bogdan Ioan Furtună, directorul medical de la Spitalul Colentina, apare în imagini la Ciprian Țîrdea pe Facebook în octombrie 2019, la o petrecere comună.
”Eu nu sunt prieten cu Bogdan Furtună, l-am cunoscut la spital”, a spus Țîrdea pentru Libertatea.
Când i-am spus că există mărturii ale amiciției și că, în plus, chiar directorul medical apare în imagini la petrecere cu el, Țîrdea a spus că ”probabil o fi fost și el la petrecere, dar nu îmi dau seama în momentul de față”.
– Deci nu considerați că a contat prietenia fratelui dumneavoastră cu directorul medical al spitalului în atribuirea contractului.
– Dacă considerați că a contat, puteți să mergeți la spital, să vedeți ce era înainte să intre firma la care eu lucrez și ce fac eu. La un contract unde ai 55.000 mp, dacă cineva îmi spune că poți să muncești cu 40 de oameni cum erau înainte să vin eu, e ok. Eu am avut și 136 de oameni, până nu mi-au micșorat contractul pe pandemie, că pe zona roșie nu intram.
Dezinfectant la suprapreț
Pe 25 martie, firma M&D Gambling, care a câștigat și contractul cu Colentina, a vândut Spitalului Clinic Filantropia din București 685 de flacoane de dezinfectant MAXIL SEPT cu pulverizator inclus la prețul de 175 de lei pe litru.
Prin comparație, pe 26 martie, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov a cumpărat 200 de flacoane de dezinfectant MAXIL SEPT cu pulverizator inclus la prețul de 59,87 lei pe litru.
Pe 23 martie, Serviciul Județean de Ambulanță Vâlcea a cumpărat 60 de flacoane de dezinfectant MAXIL SEPT cu pulverizator la prețul de 43,68 lei pe litru.
Spitalul Orăşenesc Huedin, din judeţul Cluj, a achiziționat pe 23 martie 30 de flacoane de dezinfectant MAXIL SEPT la prețul de 32 de lei pe litru.
Atât Spitalul Colentina, cât și Spitalul Clinic Filantropia sunt administrate de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.
Frații Țîrdea, în funcții publice
Andrei Țîrdea, fratele mai mare, a fost vicepreședinte al Tineretului Social Democrat Sector 2.
Acesta are o lungă istorie profesională în administrația centrală, conform profilului său de pe Linkedin. A fost consilier în Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, în Cancelaria Primului-Ministru, dar și la Secretariatul General al Guvernului.
Ca și directorul medical de la Colentina cu care a fost în vacanță, Andrei Țîrdea este un fan al Gabrielei Firea. Ambii îi distribuie frecvent postările pe paginile lor de Facebook.
Andrei nu este singurul din familia Țîrdea care a ocupat posturi publice.
Fratele mijlociu, Bogdan Țîrdea, în vârstă de 35 de ani, a fost director adjunct la Administrația Străzilor București.
Tatăl, implicat într-una dintre cele mai mari fraude bancare din istoria României
Paul Petre Țîrdea, tatăl celor trei băieți, a fost consilier guvernamental și unul dintre susținătorii lui Theodor Stolojan, dar și om de afaceri.
În 1989, acesta și-a construit o identitate falsă, de ofițer în Ministerul de Interne, și a convins două persoane să-i dea 120.000 de lei, respectiv 90.000 de lei, pentru a le obține aprobări pentru autoturisme ARO si Dacia, conform site-ului Antena 3.
Petre Paul s-a ales cu o condamnare la opt ani de închisoare, dar a scăpat pentru că a venit Revoluția.
În anii ‘90, Tîrdea a fost trimis în judecată pentru fraudarea Bankcoop.
A fost implicat apoi într-una dintre cele mai mari fraude bancare din istoria României, în dosarul “BCR Novaci”, soldat cu un prejudiciu de peste 50 milioane de euro, a scris Rise Project.
A fost inițial condamnat la 8 ani și șase luni de închisoare. Curtea de Apel Alba a menținut pedeapsa în cazul lui Țîrdea în 2014, dar acesta decedase cu un an în urmă.
Țîrdea a acționat prin firme trecute pe numele altcuiva, dar controlate de el.
”Pentru derularea acestor contracte fictive, firmele controlate de învinuitul ŢÎRDEA PAUL PETRE, prin intermediul învinuitului MATYAS GABRIEL VIOREL, angajau credite de sute de miliarde de lei de la unităţi bancare din Bucureşti. Numai de la Sucursala BCR – Sector 6, aceste firme au obţinut ilegal 291 de credite totalizând 1.200 miliarde de lei, într-un interval de timp stabilit la 125 de zile lucrătoare”, au arătat procurorii DNA.
Scandaluri cu tombole televizate
Paul Petre Țîrdea a fost și creierul din spatele concursurilor “Eurotombola” (Prima TV) și “Tombola Câștigătorilor” (TVR 2)
Emisiunea Eurotombola a fost lansată în februarie 2005 și prezentată de Romică Țociu și Cornel Palade, prin firma Sorom-Tur. După câteva luni de la lansare, firma a intrat în incapacitate de plată și a declarat faliment. Sute de oameni au rămas fără premiile câștigate pe parcursul emisiunilor TV din ultimele două luni, scria Hotnews.
Rețeta necâștigătoare a fost repetată patru ani mai târziu, prin emisiunea “Tombola Câștigătorilor”. Show-ul a fost lansat în iulie 2009, în plină criză economică, și a fost prezentat gratuit de TVR 2. Biletele s-au vândut prin infrastructura Loteriei Române, cu care firma semnase un contract confidențial în mai 2009.
Concursul a fost derulat prin firma SC Oxigen Company SRL, deținută de fiii mai mari ai afaceristului român, Andrei și Bogdan Țîrdea.
Sloganul emisiunii era ”Tombola câștigătorilor te scoate din criză”.
La doar două luni de la lansare, firma a intrat în incapacitate de plată și TVR a decis să oprească difuzarea emisiunii. Participanții la tombolă s-au plâns că au fost țepuiți, dar TVR nu și-a asumat nici o răspundere, afirmând că doar a difuzat emisiunea.
Ulterior, Paul Petre Țîrdea a exportat țeapa bingo în Republica Moldova, unde a colaborat cu generalul Igor Bodorin, șeful Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) din Republica Moldova, a arătat Rise Project într-o investigație din 2012, despre regruparea peste Prut a afaceriștilor români condamnați pentru fraude.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro