Acţiunea de protest a parizienilor supăraţi pe cheltuielile semnificative alocate pentru curăţarea râului poartă numele de #JeChieDansLaSeineLe23Juin („Mă c*c în Sena pe 23 iunie”). Pentru protest a fost creat şi un site cu sloganul: „Ei ne-au băgat în r…t, este rândul lor să se bage în r…tul nostru”.

Programatorul din spatele site-ului a declarat sub protecţia anonimatului pentru ziarul Actu Paris de ce sunt oamenii furioși. „Problema este că toate resursele care au fost investite nu au fost pentru a rezolva toate problemele sociale pe care le avem în acest moment. Avem sentimentul că am fost abandonați. Vedem unde a fost prioritatea lor”, a spus acesta.

Programatorul a mai spus că, deși a început ca o glumă, oamenii ar putea să meargă până la capăt: „Nimic nu este exclus”.

Peste 1,4 miliarde de euro cheltuite pentru curăţarea apei

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, ar fi trebuit să înoate duminică în Sena pentru a dovedi că apa este suficient de curată pentru sportivii olimpici, însă a amânat acţiunea până după alegerile franceze din iulie. De asemenea, președintele Emmanuel Macron a promis să înoate în Sena înainte de Jocurile Olimpice, dar nu a spus când.

Peste 1,4 miliarde de euro au fost cheltuite pentru a încerca să facă apa suficient de sigură pentru a înota în ea. În râu sunt programate evenimente de triatlon și de înot în ape deschise. Un raport publicat vineri, cu cinci săptămâni înainte de primul eveniment de triatlon, a arătat că apa este încă prea murdară pentru înot.

Prefectul regiunii pariziene, Marc Guillaume, a declarat că probele de apă au prezentat niveluri ridicate de două tipuri de bacterii fecale, inclusiv E.coli, și nu respectau standardele stabilite pentru Jocurile Olimpice.

Cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară va avea loc la Paris, între 26 iulie și 11 august 2024.

Urmărește-ne pe Google News