1,3 milioane de parizieni înscriși pe listele electorale înainte de 3 martie au putut să voteze la cele 21 de puncte deschise în primăriile de arondisment. În cele din urmă, și-au exprimat opțiunea 103.084 dintre cei înscriși, adică 7,46%, iar rezultatul a fost unul covârșitor negativ – 89,03% dintre voturi au fost împotriva trotinetelor electrice de închiriat.
Deși votul a fost unul consultativ, primarul Parisului, Anne Hidalgo, s-a declarat „pur și simplu” constrânsă de rezultatul consultării. Astfel, Primăria nu va reînnoi contractele celor trei operatori privați (Lime, Tier și Dott), care au fiecare câte 5.000 de trotinete în capitala franceză, precizează Le Monde.
Întrucât contractele expiră la 31 august, trotinetele vor dispărea de pe drumurile publice până la 1 septembrie. Trotinetele personale nu sunt afectate de această decizie.
„Suntem încântați de această participare deosebit de interesantă. Este o zi bună pentru democrație, mai ales într-un moment în care nu o duce prea bine. Mai mult de 100.000 de alegători este foarte pozitiv și încurajator”, a spus Anne Hidalgo după votul de duminică.
Consultarea cetățenească, fără precedent în Paris, a fost organizată la inițiativa primarului, care este în favoarea retragerii trotinetelor în regim de autoservire.
Criticii trotinetelor electrice acuză că acestea sunt abandonate oriunde în spațiile publice, că trec cu viteză pe lângă pietoni pe trotuare sau că nu sunt foarte prietenoase cu mediul.
Precizările celor trei operatori
Peste 800 de locuri de muncă sunt amenințate de rezultatul acestui vot al parizienilor, precizează BFMTV.
„Luăm act de această consultare fără precedent, a cărei mobilizare ar fi putut fi mai amplă și mai reprezentativă dacă metodele de vot ar fi fost altele: mai multe secții de votare, vot electronic, informații municipale”, au reacţionat duminică seară, printr-un comunicat comun, cei trei operatori, care au precizat că viitorul angajaților este prioritatea lor acum.
Foto: EPA