Curtea Constituţională din Republica Moldova a declarat partidul de opoziţie neconstituţional în iunie, dar a stabilit că membrii săi au dreptul să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie dacă nu reprezintă partidul interzis.
Parlamentul de la Chişinău a aprobat însă în prima şi a doua lectură un amendament la Codul Electoral care interzice accesul „anumitor persoane”. Este vorba despre persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârşirea infracţiunilor care au fost menţionate ca argument la declararea neconstituţională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acţiuni care au constituit argumente reţinute în hotărârea Curţii Constituţionale de declarare neconstituţională a partidului politic”, a relatat NewsMaker.
Potrivit preşedintei Comisiei juridice, prevederile vor afecta aproximativ 60-70 de persoane. Întocmirea listei a fost cerută de o comisie guvernamentală condusă de premierul Dorin Recean, motivul fiind de a „asigura procesele democratice la viitoarele alegeri şi pentru a elimina pericolul pentru stat”.
„Kremlinul vrea ca oligarhul său (Ilan Şor – n.r.) să ajungă la putere în Moldova pentru a scăpa de toate dosarele penale, să danseze după cum îi cântă Kremlinul şi să bage cuţitul în spatele Ucrainei. Noi nu vom permite acest lucru”, a susținut vicepreşedintele parlamentului, Mihai Popşoi.
Partidul fondat de omul de afaceri fugar Ilan Şor a incitat luni de zile la proteste împotriva preşedintei Maia Sandu şi a guvernului său prooccidental pe motivul creşterii preţurilor. Sandu i-a acuzat atât pe Şor, cât şi Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova.
Ilan Şor, care s-a refugiat în Israel din 2019, a fost condamnat în absenţă la 15 ani de închisoare în luna aprilie, în scandalul bancar „furtul miliardului” şi pentru spălare de bani, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană l-au pus pe lista sancţiunilor.
Vrajitoarea • 05.10.2023, 08:58
Asta pt membrii pe care îi știu....dar pe simpatizanți după ce-i cunoaște, după pantofi?